Hlavní obsah

Berdych i Štěpánek prošli do třetího kola Wimbledonu

LONDÝN

Tomáš Berdych i Radek Štěpánek se probojovali do 3. kola tenisového Wimbledonu. Na trávě v All England Clubu Berdych snadno porazil Francouze Paula-Henryho Mathieua ve třech setech 6:2, 6:4, 6:4. Trápil se jen v závěru, kdy využil až osmý mečbol. Štěpánek v pětisetovém dramatu udolal Itala Potita Staraceho. S dvouhrou se naopak rozloučila poslední Češka Iveta Benešová.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Tomáš Berdych během třetího kola Wimbledonu v utkání proti Paul-Henri Mathieuovi z Francie

Článek

Třiadvacetiletý Berdych se opíral o bezchybný servis. Za celý zápas dovolil soupeři pouze jediný brejkbol. Naopak sám 38. hráči světa sebral vždy na začátku setu servis a došel k snadnému postupu.

Stejně jako při předchozích čtyřech účastech na Wimbledonu si tak zahraje 3. kolo. V něm změří síly s dvanáctým nasazeným Nikolajem Davyděnkem z Ruska.

Štěpánek měl se Staracem mnohem více práce, než předpokládal. V utkání byl sice neustále o set napřed, jeho soupeř ale dokázal vždy vyrovnat. V rozhodující sadě dostal první příležitost brejku v osmé hře a díky šťastné teči pásky ji proměnil.

Utkání pak dokázal při dalším servisu dovést do vítězného konce a vyhrál 6:4, 4:6, 6:2, 4:6 a 6:3. V třetím kole se může těšit na Španěla Davida Ferrera, jenž dnes povolil jen sedm gamů dalšímu Italovi Fabiu Fogninimu.

Benešová byla už na pokraji vyřazení v úvodním duelu s domácí Katie O'Brienovou, se Srbkou Jelenou Jankovičovou už šanci nedostala. Bývalá světová jednička šla jasně za postupem a vyhrála 6:2, 6:4. V utkání nepustila Benešovou k jedinému brejkbolu a udělala pouze šest nevynucených chyb.

O překvapení se postaral Australan Lleyton Hewitt, jenž svým výkonem proti Argentinci Juanu Martinovi del Potrovi nechal vzpomenout na dobu, kdy zde před sedmi lety získal celkové prvenství. Pátému nasazenému nepovolil ani set a postoupil po výsledku 6:3, 7:5 a 7:5.

Del Potrovi, jenž se v červenci představí ve čtvrtfinále Davisova poháru v České republice, svitla naděje v závěru třetí sady. Tehdy se mu poprvé podařilo prolomit Australanův servis a vyrovnat na 5:5. Vzápětí však o ten svůj znovu přišel a musel se s turnajem rozloučit.

Bez problémů naopak postoupila obhájkyně titulu Venus Williamsová, která povolila Kateryně Bondarenkové jen pět gamů. Houževnatější soupeřku měla světová jednička Dinara Safinová. Ta nakonec zdolala přemožitelku Nicole Vaidišové Rossanu De los Ríosovou z Paraguaye 6:3 a 7:5.

WIMBLEDON, česká účast:
Muži, dvouhra - 3. kolo:
Tomáš Berdych (20-ČR) - Mathieu (Fra.) 6:2, 6:4, 6:4, Radek Štěpánek (23-ČR) - Starace (It.) 6:4, 4:6, 6:2, 4:6, 6:3.
Muži, čtyřhra - 1. kolo:
Blake, Fish (USA) - Dlouhý, Paes (3-ČR/Ind.) 6:4, 6:4, 6:3, Pavel, Tecau (Rum.) - Beck, Levinský (SR/ČR) 7:6 (7:1), 6:4, 6:4
Ženy, dvouhra - 2. kolo:
Jankovičová (6-Srb.) - Iveta Benešová (ČR) 6:2, 6:4
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Mertiňák, Santangelová (SR/It.) - Moodie, Uhlířová (JAR/ČR) 3:6, 6:2, 11:9, Hanley, Rodionovová (Austr.) - Polášek, Hlaváčková (SR/ČR) 6:3, 6:2
Ostatní výsledky najdete zde

Reklama