Hlavní obsah

Berdych a Kvitová prošli přes první kolo US Open, Šafářová vypadla

NEW YORK

Český tenista Tomáš Berdych postoupil do druhého kola US Open, když porazil Američana Wayna Odesnika 7:5, 6:4, 6:4. Jeho partnerka Lucie Šafářová jej bohužel nenapodobila a prohrála s devatenáctou nasazenou Patty Schnyderovou ze Švýcarska. Vypadla také Eva Hrdinová, naopak do druhého kola prošla Petra Kvitová. Minimálně ještě jeden zápas tak ve dvouhře čeká pět z celkově devíti zástupců českého tenisu.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych na US Open

Článek

Sedmnáctý nasazený Berdych napravil výpadek z loňska, kdy ho v prvním kole vyřadil jiný Američan Sam Querrey. V druhém kole se český daviscupový reprezentant utká s Horaciem Zeballosem z Argentiny, který vyšel vítězně ze souboje kvalifikantů s Němcem Michaelem Berrerem.

Devatenáctiletá Kvitová měla za soupeřku 27. nasazenou Alisu Klejbanovovou z Ruska a papírovou favoritku porazila za více než dvě a půl hodiny. Při svém druhém startu v New Yorku postoupila talentovaná Češka poprvé do druhého kola, přičemž přes první kolo na grandslamu přešla poprvé od loňského Roland Garros. Její další soupeřkou bude Italka Tathiana Garbinová, jež se s Američankou Mallory Cecilovou zdržela jen 56 minut a deklasovala ji 6:0 a 6:1.

Šafářová vypadla po porážce 6:4, 3:6 a 6:7 s devatenáctou nasazenou Patty Schnyderovou ze Švýcarska. Česká fedcupová reprezentantka nepřešla na newyorském grandslamu do druhého kola druhý rok po sobě.

Dvaadvacetiletá Šafářová přitom nebyla od vítězství nad favorizovanou Schnyderovou daleko. V tie-breaku rozhodující třetí sady vedla už 5:2 a dvakrát podávala, Švýcarka si však čtyřmi získanými míčky za sebou vybojovala první mečbol. Ten ještě Šafářová odvrátila a srovnala na 6:6, další dva body si však opět připsala Schnyderová a stejně jako letos v Miami vzájemný duel vyhrála.

Z kvalifikace se poprvé do hlavní soutěže probojovala pětadvacetiletá Hrdinová, ale nad její síly byla Francouzka Julie Coinová, s níž prohrála dvakrát 3:6.

US OPEN 2009 - české výsledky:
MUŽI
Dvouhra - 1. kolo:
Tomáš Berdych (17-ČR) - Odesnik (USA) 7:5, 6:4, 6:4
Čtyřhra - první kolo:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Hanescu, Trifu (Rum.) 7:6 (13:11), 7:6 (7:4), Gicquel, Santoro (Fr.) - Škoch, Zelenay (ČR/SR) 6:4, 7:5.
ŽENY
Dvouhra - 1. kolo:
Schnyderová (19-Švýc.) - Lucie Šafářová (ČR) 4:6, 6:3, 7:6 (8:6), Coinová (Fr.) - Eva Hrdinová (ČR) 6:3, 6:3, Petra Kvitová (ČR) - Klejbanovová (Rus.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:2.
Výsledky ostatních zápasů

Reklama