Hlavní obsah

Tenista Štěpánek prohrál na US Open se Srbem Djokovičem

NEW YORK

Radek Štěpánek skončil na US Open v osmifinále a český tenis nebude mít v New Yorku zástupce ve čtvrtfinále dvouher. Štěpánek nestačil na Novaka Djokoviče ze Srbska a se světovou čtyřkou prohrál hladce 1:6 a dvakrát 3:6.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Tenista Radek Štěpánek na US Open

Článek

První set prohrál Štěpánek za třiadvacet minut. V jeho průběhu si musel upravit kontaktní čočku. "Začala se z ničeho nic v oku hýbat a ještě že jsem ji chytil do ruky. Venku, když fouká, je to strašně těžký nasadit, tak jsem si ji utíkal nasadit do chodby," řekl deníku Sport tenista, kterému nepomohla ani přítomnost kouče Petra Kordy a jeho přítelkyně Nicole Vaidišové v hledišti. Ve druhé sadě dokázal snížit z 1:4 na 3:4, ale pak dominoval Djokovič.

Pro daviscupového reprezentanta Štěpánka je osmifinále nejlepším výsledkem na US Open v kariéře. K postupu do čtvrtfinále, čímž by vyrovnal své grandslamové maximum z Wimbledonu z roku 2006, měl ale třicetiletý karvinský rodák v duelu s Djokovičem daleko.

První set prohrál Štěpánek za třiadvacet minut. Ve druhém dokázal snížit z 1:4 na 3:4, ale pak opět dominoval Djokovič. Štěpánek se snažil hrát útočně, ale na síti ho dokázal soupeř prohazovat. Třetí set rozhodla jediná ztráta Štěpánkova servisu v šesté hře.

Jede trénovat na Floridu na antuku

Na centrkurtu Arthura Ashe Štěpánek zdržel Djokoviče hodinu a tři čtvrtě a zápas prohrál krátce před půlnocí amerického času. "Musím v tom najít něco pozitivního. Nikdy jsem tady takový výsledek neudělal, navíc zdraví mi vydrželo a za to jsem strašně rád," řekl.

Nyní jede trénovat na Floridu na antuku, odkud se přesune do Chorvatska k semifinále Světové skupiny Davisova poháru. "Po zranění jsem měl v Americe jen tři turnaje. Rozjížděl jsem se pomalu, ale je vidět, že to jde zase nahoru. Teď si trochu odpočinu, pinknu si na antuce a vyrazím do Chorvatska," řekl Štěpánek.

Srb v nadšení po postupu napodoboval na kurtu Johna McEnroea. Po vzoru legendy jakoby podával a křičel na prázdný umpire pro rozhodčího: "To nemyslíte vážně!"

"Když je správný moment, tak to přijde spontánně," culil se Srb, imitátor tenistů, který má v repertoáru třeba Rafaela Nadala nebo Rusku Marii Šarapovovou.

V soutěžích na US Open už zůstává z českých zástupců pouze Lukáš Dlouhý, který je s společně Indem Leanderem Paesem ve čtvrtfinále čtyřhry, v kterém se dnes střetnou s Jihoafričanem Wesleyem Moodiem a Dickem Normanem z Belgie.

Kvitová senzaci nepotvrdila a vypadla z US Open

Petra Kvitová se ve třetím kole sice postarala o největší překvapení turnaje, když dokázala vyřadit světovou jedničku Dinaru Safinovou, přes další kolo US Open však postoupit nedokázala. V osmifinále ji totiž zastavila Belgičanka Yanina Wickmayerová.

Kvitová tak nevyužila výbornou šanci probojovat se nejméně do semifinále posledního grandslamového turnaje sezóny. Všechny nasazené tenistky v její části pavouka totiž v turnaji již nepokračují.

Česká tenistka Petra Kvitová během osmifinálového zápasu US Open proti Yanině Wickmayerové z Belgiefoto: ČTK/AP/Paul J. Bereswill

V úvodní sadě měla přitom více štěstí česká tenistka, která dokázala divoký první set, v němž si často braly obě soupeřky podání, získat pro sebe. Ve druhém dějství měla v podobném průběhu sady větší štěstí Belgičanka.

Té se vydařil lépe i vstup do závěrečného setu, v němž vedla již 5:2. Kvitová, která v celém utkání udělala 51 nevynucených chyb, se však zmohla na odpor a vše nasvědčovalo tomu, že se jí podaří velký obrat. Dokázala vyrovnat na 5:5, ale v dalších dvou hrách již uspěla soupeřka Kvitové Wickmayerová a postoupila do čtvrtfinále, v němž se střetne s Katerynou Bondarenkovou z Ukrajiny.

US Open:
Muři, dvouhra 4. kolo
Djokovič (4-Srb.) - Štěpánek (15-ČR) 6:1, 6:3, 6:3.
Ženy, dvouhra - 4. kolo:
Wickmayerová (Belg.) - Kvitová (ČR) 4:6, 6:4, 7:5.
Čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Knowle, Melzer (Rak.) 7:5, 6:4, Ball, Guccione (Austr.) - Friedl, Levinský (ČR) 6:2, 6:1.

Reklama

Související témata: