Hlavní obsah

Federera dělí jedna výhra od rekordního šestého titulu na US Open

NEW YORK

Tenista Roger Federer má na dosah šestý titul ve dvouhře na grandslamovém US Open po sobě. Švýcar porazil v semifinále Srba Novaka Djokoviče 7:6, 7:5 a 7:5 a v pondělním finále v New Yorku ho čeká Argentinec Juan Martin Del Potro.

Foto: Jeff Zelevansky, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer oslavuje vítězství.

Článek

V utkání s Djokovičem ztratil Federer jako první servis, ale set zachránil v tie-breaku. V dalších dvou sadách mu stačil vždy jeden zisk soupeřova podání, aby zápas získal ve svůj prospěch.

Mečbol si Federer připravil po úžasném prohozu, kdy doběhl lob a úderem mezi nohama prohodil šokovaného Djokoviče. Zápas pak po dvou a půl hodinách hry ukončil vítězným returnem z forhendu. Bylo to již čtyřicáté vítězství Federera v utkání na US Open za sebou.

Federer, letošní vítěz French Open a Wimbledonu, by titulem na US Open vyrovnal rekordních šesti titulů v řadě Billa Tildena.

Šestý nasazený Del Potro se do svého prvního grandslamového finále v kariéře probojoval poté, co vyřadil v prvním semifinále Španěla Rafaela Nadala, kterého zdolal nečekaně hladce třikrát 6:2.

"Nevím, co říct. Tohle je můj nejoblíbenější turnaj a nevěřím tomu, že jsem ve finále," řekl Del Potro. "Mám na dosah splnění snu - vítězství na US Open. Doufám, že na to mám. Myslím, že tohle je ta nejlepší chvíle v životě. Bez ohledu na to, jak dopadnu ve finále," dodal.

Naopak třiadvacetiletý Nadal vypadl stejně jako loni v semifinále. Rodák z Mallorky tak ani na sedmý pokus nedokázal zlomit prokletí US Open, které jako jediné z grandslamových turnajů ještě nevyhrál. Navíc si připsal nejvyšší porážku na grandslamu v kariéře.

"Prožívám trochu smolný rok. Začal jsem ho sice velmi dobře, ale to se prostě ve sportu stává," řekl Nadal, kterého v utkání trápily bolesti břišního svalu. "Bylo obtížné s tím podávat. Ale on hrál velmi dobře a jsem rád, že je ve finále," prohlásil.

Výsledky tenisového US Open
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Del Potro (6-Arg.) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:2, 6:2, Federer (1-Švýc.) - Djokovič (4-Srb) 7:6 (7:3), 7:5, 7:5.
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Stosurová, Stubbsová (3-Austr.) 5:7, 6:3, 6:1.
Junioři:
Dvouhra - finále:
Tomic (Austr.) - Buchanan (USA) 6:1, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Watsonová (Brit.) - Bučinová (Rus.) 6:4, 6:1.

Reklama

Související témata: