Hlavní obsah

Clijstersová dobyla US Open, Dlouhý má titul ve čtyřhře

NEW YORK

Belgická tenistka Kim Clijstersová porazila Dánku Caroline Wozniackou 7:5 a 6:3 a stala se vítězkou US Open v New Yorku. Šestadvacetiletá Clijstersová je první tenistkou matkou, která dokázala vyhrát grandslamový titul od roku 1980, kdy Australanka Evonne Goolagongová triumfovala ve Wimbledonu. Český tenista Lukáš Dlouhý získal s Indem Leandrem Paesem titul ve čtyřhře, když ve finále porazili pár Bhúpathí, Knowles 3:6, 6:3 a 6:2.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Belgická tenistka Kim Clijstersová se raduje.

Článek

Tenisové US Open bylo teprve třetím turnajem, který Clijstersová hrála po návratu na dvorce a osmnáct měsíců po narození dcery Jady. Po proměněném mečbolu klesla na kolena a vzlykala štěstím, pak vyšplhala do hráčské lóže políbit svého manžela Briana Lynche.

Clijstersové, která cestou za titulem porazila Venus Williamsovou a v semifinále také její sestru a obhájkyni titulu Serenu, chvilku trvalo než ve finála našla rytmus. Ke konci ale střílela vítězné údery z obou stran a celkem jich dala osmatřicet. Stala se první nenasazenou vítězkou dvouhry žen v historii turnaje.

Triumf na US Open si Belgičanka a bývalá světová jednička zopakovala po čtyřech letech. V roce 2005 hrála turnaj naposledy, pak totiž ukončila kariéru, aby se nyní úspěšně vrátila. Do turnaje ve Flushing Meadows musela dostat divokou kartu, protože zatím neměla odehrán dostatek turnajů, aby byla zařazena do žebříčku WTA.

Dlouhý získal titul na třetí pokus

Tenista Lukáš Dlouhý vyhrál čtyřhru na grandslamovém US Open. Český tenista v neděli s Indem Leanderem Paesem na kurtu Louise Armstronga porazili Inda Maheše Bhúpathího a Marka Knowlese z Baham 3:6, 6:3 a 6:2 za 123 minut. Dlouhý získal titul v New Yorku až na třetí pokus, loni i předloni finále prohrál. Letos už s Paesem zvítězili i na antukovém Roland Garros.

Tenisté Leander Paes z Indie (vlevo) a Lukáš Dlouhý ve finále čtyřhry na grandslamovém US Openfoto: ČTK/AP/Elise Amendola

Šestadvacetiletý Dlouhý se stal pátým českým tenistou, který triumfoval v deblu na US Open. Jako první to dokázal v roce 1984 Tomáš Šmíd (s Australanem Johnem Fitzgeraldem), naposledy před třemi lety zvítězil Martin Damm a jeho partnerem byl právě Paes.

Dlouhý s Paesem hráli finále US Open už loni, ale prohráli s tenisovými dvojčaty Mikem a Bobem Bryanovými. Ty letos vyřadili v semifinále. O rok dříve (2007) bojoval Dlouhý o titul s Pavlem Víznerem a prohráli se Simonem Aspelinem a Julianem Knowlem.

Ani letošní finále se nejdříve pro Dlouhého nevyvíjelo moc dobře. Po prohrané první sadě ztráceli s Paesem ve druhém setu 0:2, ale dokázali vývoj otočit a ve třetí sadě už na kurtu dominovali.

Dlouhého nyní čeká rychlý přesun z New Yorku do Poreče, kde se připojí k českému týmu a bude součástí týmu, který bude proti Chorvatsku bojovat o postup do finále Davisova poháru.

US OPEN:
Ženy, dvouhra - finále
Clijstersová (Belg.) - Wozniacká (9-Dán.) 7:5, 6:3
Muži, čtyřhra - finále:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Bhúpathí, Knowles (3-Indie/Bah.) 3:6, 6:3, 6:2.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík