Hlavní obsah

Štěpánek: Myslím, že jsem to zvládl bravurně

Unavený ale spokojený byl po šestihodinovém tenisovém maratonu Radek Štěpánek. Na úvod semifinále Davisova poháru v Chorvatsku porazil po heroickém výkonu domácího obra Karloviče a získal pro české barvy první bod. "Byl jsem ale pořád pozitivní. Nepřipouštěl jsem si, že prohraju," vykládal Štěpánek po zápase.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek se raduje po vítězství nad Chorvatem Ivem Karlovičem v semifinále Davis Cupu.

Článek

Je výhra nad Karlovičem největším vítězstvím vaší kariéry?

Je to určitě nejspeciálnější zápas. Nebyl asi pohledný na oko, ale takový je Karlovičův bum bum tenis. Je to hodně o trpělivosti, pátý set jsem si říkal, že musím jít bod po bodu a nic si nepřipouštět. Taky už mám nějaké zkušenosti z pětiseťáků.

Tomáš Berdych vás prý při snídani trumfoval, že při Davis Cupu s Německem hrál pětisetový zápas s Haasem skoro pět hodin...

Teď se můžu naparovat zase já (směje se). Ale už jsem hrál s Ruskem dva pětiseťáky s Južným a Davyděnkem. To bylo dohromady asi deset hodin. Před Karlovičem jsem říkal, že jdu na odpolední směnu. Tak mi ta šichta vyšla.

Rozhodovalo pár míčů, co bylo nejdůležitější?

Zvládl jsem to takticky. S Karlovičem jsem hrál už dvakrát. Věděl jsem, do čeho jdu.

Co vás udrželo mentálně tak silného?

Říká se, že fyzička je psychička. Když je člověk unavenej, odpadne tělo a pak se nezvednete. S Karlovičem je to často o jednom míči. Najednou má brejk a pak už to v klidu doservíruje. Byl jsem ale pořád pozitivní. Nepřipouštěl jsem si, že prohraju. S Ivem je to o hlavě. V zápase se mi to nepotvrdilo jednou, ale pětkrát.

Čelit 78 esům, to ale musí být dost ubíjející. Čím jste to překonal?

Jako by vás postavili před zeď a stříleli na vás...Když jsem začínal trénovat s Petrem Kordou, tak mi před zápase s Ivaniševičem říkal: „Klidně, ať ti dá 150 es, ale ty jsi na kurtu od toho, aby jsi uhrál ten poslední bod.“ A skončilo to 7:6, 6:2. Es bylo sice nepočítaně, ale vyhrál jsem. I kdyby mi dal Karlovič 150 es, tak jsem zůstal pozitivní.

Odvrátit čtyři mečboly, to se také nepřihodí každý den.

Kecal bych, kdybych řekl, že jsem o nich nevěděl, ale snažil jsem se dělat jeden bod za druhým. Myslím, že jsem to zvládl bravurně.

Karlovič vám odvrátil dva mečboly, při třetím jste si před servisem zatančil, jakoby jste chtěl ukázat, že po šesti hodinách tenisu konečně přijde konec

Chtěl jsem se uvolnit, odlehčit tu situaci. Jak mě ta atmosféra svírala, potřeboval jsem se nadechnout a pomohlo mi to.

Co jste říkal na české fanoušky a jejich fandění?

To bylo neuvěřitelné. Byl jsem strašně překvapený, že jich je tolik a jak jsou slyšet. Patří jim můj obrovský dík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články