Hlavní obsah

Tenisté se sprchovali šampaňským, teď chtějí mísu pro vítěze

POREČ

I dopingové komisaře, kteří si přišli pro Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, pokropilo šampaňské, jímž čeští tenisté slavili v šatně postup do finále Davisova poháru po výhře nad Chorvatskem v Poreči. "Šampaňské jsme šli raději koupit až v průběhu čtyřhry tady kousek do krámu od haly. Byli jsme opatrní, aby se to nezakřiklo," řekl manažer daviscupového týmu a bývalý deblista Petr Pála.

Foto: ČTK/AP

Český daviscupový tým po vítězství nad Chorvatskem

Článek
Fotogalerie

Štěpánek a Berdych získali třetí postupový bod v dnešní čtyřhře výhrou nad Marinem Čiličem a Lovrem Zovkem 3:0 na sety. Po mečbolu vypukly oslavy okamžitě na kurtu. Hráči si stoupli doprostřed dvorce a poskakovali v rytmu pokřiku "Hop hop hop, kdo neskáče není Čech!"

Na antuku musel před skvělé české fanoušky, kteří dominovali na semifinále prořídlému publiku, také celý realizační tým. Pak si třicetiletý showman Štěpánek vyžádal z hlediště vlajku a s Berdychem oběhli svlečeni do půli těla kurt a vychutnávali si radost.

První šampaňské přinesli deblista Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Postříkali hrdiny ještě při televizním rozhovoru a dali jim loknout. Rád se po vypětí na lavičce napil i kapitán Jaroslav Navrátil. "Tohle je neuvěřitelný úspěch pro naši zemi. Jsem výjimečně pyšný na hráče, protože odehráli tři skvělé zápasy," řekl Navrátil do televize.

Halou přitom znělo "Hoši, děkujem!" a tenisté si s diváky plácali. Spontánní oslava pokračovala za dveřmi v šatně. Znovu létaly ke stropu špunty od šampaňského a z reproduktorů duněla píseň "We are the champions" od skupiny Queen, kterou tenisté doprovázeli. "Pak šli kluci na doping a komisaře jsme taky trochu pokropili," řekl Pála.

Krátce po mečbolu volal do Chorvatska tenistům prezident republiky Václav Klaus a přes mobilní telefon fyzioterapeuta Pavla Koláře vzkázal celému týmu velkou gratulaci. "Děkujeme a doufáme, že se s námi (prezident) pak podělí o radost s tou malou mísou, o kterou se porveme," reagoval na blahopřání Štěpánek. "Jsme totiž rádi, že jsme ve finále, ale ještě nejsem spokojen. Uděláme vše, aby se ten malý pohár objevil opět v České republice po tak dlouhé době," dodal tenista.

Teď se hráči rozjedou na turnaje, ale v hlavách už mají daviscupové finále. "Vyhrát Davisův pohár je pro nás víc než triumf na jakémkoli turnaji, který si představíte," řekl Štěpánek. "Turnaje se nedají s Davis Cupem srovnat. Tohle je určitě náš největší úspěch, ale jak řekl Radek, šťastní jsme, ale ještě ne spokojení," dodal Berdych.

Reklama