Hlavní obsah

Kapitán tenistů Navrátil: Tomášovi s Radkem se klaním

Vypadal pyšně jako otec, kterému jeho děti udělají nesmírnou radost. Daviscupový kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil zažíval po sobotní čtyřhře nejhezčí chvilky kariéry. „Co k tomu říct? Jsem kapitánem čtvrtým rokem a už loni jsem cítil, že tým táhne za jeden provaz a má velikou perspektivu. No a je to tady,“ usmíval se Navrátil po postupu do finále nejprestižnější týmové soutěže.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil

Článek

Vyhrát 3:0 po dvou dnech, to nečekal asi nikdo...

Tomášovi s Radkem se klaním. To je něco fantastickýho a stává se to málokdy, protože v Davis Cupu jsou hráči vyrovnaní. Máme dva výborné tenisty, ale ostatní kluci taky dělají hodně. Důležité je naladit tým na stejnou vlnu. Měli jsme hrozně těžký los. Francii, Argentinu, i když bez Nalbandiana. A teďka Chorvati venku. Je to neskutečný.

Štěpánek i Berdych měli za sebou pět setů. Neváhal jste poslat je v sobotu na kurt?

Kluci byli na masáži, v pul třetí jsem přijel a ptám se: Jako to vidíte? Pro mě je to jasný. A Radek říká: Jdeme do toho! Měli spolu bilanci 4:0 v Davis Cupu, takže to je jasná věc. Tvrdil jsem jim, že to musíme dorazit v deblu, ty dvojice do dvouhry v neděli mi přišly mnohem těžší než v pátek.

Kdy vám bylo nejhůř?

V pátek jsem strávil jedenáct hodin na lavičce, ale pořád je to o koučování. Viděl jsem, jak Karlovič střílí esa zleva doprava a naopak, tak jsem jen zdůrazňoval Radkovi, že si musí pohlídat svůj servis. Viděli jsme, že Karlovič nemá základní údery, ale jen podání a čopovaný bekhend po kterém chodí na síť a ukončuje to. Modlil jsem se, ať udělá chybu. Přišel ten vysoký pokažený volej a rozhodlo to celý zápas.

Byla to nejtěžší šichta za dobu, co jste u týmu?

Věděli jsme, že na antuce to bude dlouhý. Kluci ale dokázali že jsou fantasticky připravený. Tomáš hned po Čiličovi říkal, že je ready. Viděl jsem Karloviče ve výtahu a toho bolelo úplně všechno. A Radek hrál zatím svého nejlepšího debla v Davis Cupu.

Má Česko na to, aby po 29 letech Davic Cup vyhrálo?

Já myslím, že jo. Ale Španělsko bude na antuce velkej favorit. I když... Nadal třeba nenastoupí a pak už je jedno, jestli hraje Verdasco, Ferrer, Ferrero, to už jsou srovnatelní hráči jako Tomáš s Radkem. A ti naši jsou zkušenější v Davis Cupu.

Vidíte jako pravděpodobnější variantu, že Nadal finále vynechá?

Není v ideálním rozpoložení. Fyzicky ani psychicky, prvnímu tenistovi světa nestačí, když je druhej nebo třetí. Masters a Davis Cup mu do kalendáře moc nemusí zapadat. To je ale jen moje domněnka. Hrají doma a tak se necháme překvapit.

Byl by to velký rozdíl hrát proti Španělsku bez Nadala?

Obrovskej! Na antuce se těžko poráží. Je to skoro nemožný.

A taky se musíte modlit, aby Berdychovi se Štěpánkem vydrželo zdraví...

Přesně tak. Budu trnout, nedovedu si to představit bez jednoho z nich. Jejich program bude taky potřeba usměrnit na Davis Cup.

Reklama