Hlavní obsah

Safin se v Paříži rozloučil s kariérou, Štěpánek postoupil

Bývalý první tenista světového žebříčku Marat Safin se rozloučil s kariérou porážkou ve druhém kole Masters v Paříži. Devětadvacetiletý Rus ve středu prohrál s Argentincem Juanem Martinem Del Potrem 4:6, 7:5 a 4:6 a ukončil kariéru. Do 3. kola postoupil český tenista Radek Štěpánek, který porazil Srba Viktora Troického 6:4 a 6:0. S turnajem se naopak rozloučil Tomáš Berdych, který nestačil na Tommyho Robreda. Ve 2. kole vypadla i světová jednička Roger Federer.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ruský tenista Marat Safin (vlevo) odehrál poslední zápas své kariéry proti Juanu Martínu del Potrovi z Argentiny na turnaji v Paříži.

Článek

Za hlavní příčinu své porážky označil Berdych neproměněné brejkboly. "Těch bylo poměrně dost na to, aby člověk vyhrál. Měl jsem jich pět nebo sedm, neudělal jsem ani jeden. On měl tři a dva využil. Hrál solidně, výborně servíroval, takže v závěru už tolik šancí nebylo. Na začátku jich bylo dost," svěřil se po zápase ČTK.

Čtyřiadvacetiletý Berdych podlehl o tři roky staršímu soupeři v hale Bercy za hodinu a 17 minut. Český tenista tak nezopakuje výkon z roku 2005, kdy v Paříži získal titul. Robredo díky vítězství vyrovnal vzájemnou bilanci s Berdychem a oba mají na kontě po třech výhrách.

Robredo letos v Davis Cupu zasáhl do všech dosavadních utkání španělského výběru a mohl by se objevit i v nominaci na finále, které se uskuteční 4. až 6. prosince v Barceloně.

Berdych nebral střetnutí s Robredem jako eventuální přípravu před případným daviscupovým utkáním. "V Davis Cupu, ať člověk hraje s kýmkoli, s jakýmkoli hráčem, tak je to utkání úplně jiné. Bude se hrát na antuce, bude to jiná atmosféra. Doufám, že když tak bude to utkání vypadat jinak," podotkl Berdych.

Pokud se opět nezraní, neměl by ve španělském týmu chybět ani Robredův soupeř ve třetím kole a druhý hráč světa Rafael Nadal.

Do 3. kola se naopak probojoval Radek Štěpánek, který si ve dvou setech poradil se Srbem Troickým. Úvodní sada byla vyrovnaná a rodák z Karviné ji získal pro sebe díky jednomu brejku. Ve druhém dějství však již dominoval a uštědřil svému soupeři "kanára". Štěpánek se ve 3. kole střetne s Britem Andym Murraym, který ve třech setech vyřadil Američana Jamese Blakea.

Federer překvapivě skončil na raketě Benneteaua

Na turnaji se však již nepředstaví Roger Federer. Švýcar měl v prvním kole volný los a v tom druhém narazil na domácího Juliana Benneteaua, který ho dokázal vyřadit. Přitom tomu nic nenasvědčovalo, jelikož favorit zápasu získal první set pro sebe. V tom druhém ale vybojoval jiskru naděje Francouz, který dovedl set do tie-breaku a v něm zvítězil. V závěrečné sadě mohutně podporovaný publikem dokázal dotáhnout zápas do vítězného konce.

Čermák se kvalifikoval ve čtyřhře na Turnaj mistrů

Tenista František Čermák si poprvé v kariéře zahraje Turnaj mistrů ve čtyřhře. Český hráč se kvalifikoval do prestižní soutěže v Londýně se Slovákem Michalem Mertiňákem po dnešní výhře na turnaji v Paříži nad brazilsko-zimbabwskou dvojicí Bruno Soares a Kevin Ullyett 6:3 a 6:4.

Dvaatřicetiletý Čermák hraje s Mertiňákem první sezonu, mají bilanci 46 výher a 24 proher a získali pět titulů. Naposledy slavili minulý týden ve Valencii. Deblový specialista Čermák, který je nyní 19. v žebříčku čtyřhry (jedno místo za svým maximem z roku 2005), má na kontě 21 deblových titulů v kariéře.

Český tenis sice nebude mít v Londýně zástupce ve dvouhře, neboť Radek Štěpánek přišel o šanci v úterý, ale ve čtyřhře hned dva. Před Čermákem se kvalifikoval daviscupový reprezentant Lukáš Dlouhý, který s Indem Leanderem Paesem letos vyhrál Roland Garros a US Open.

Turnaj mistrů se uskuteční od 22. do 29. listopadu.

Safina vyřadil Del Potro a Rus ukončil kariéru

Bývalý první tenista světového žebříčku Marat Safin se rozloučil s kariérou porážkou ve druhém kole Masters v Paříži. Devětadvacetiletý Rus, který hrál na svém posledním turnaji, dnes prohrál s Argentincem Juanem Martinem Del Potrem 4:6, 7:5 a 4:6.

Po velké bitvě postoupil do třetího kola druhý hráč světa Španěl Rafael Nadal, který v souboji možných soupeřů českých tenistů ve finále Davisova poháru odvrátil pět mečbolů a krajana Nicolase Almagra porazil 3:6, 7:6 a 7:5.

Trojnásobný vítěz pařížského turnaje Safin, kterému nyní patří v žebříčku 65. příčka, vzdoroval Del Potrovi necelé dvě hodiny. V rozhodujícím třetím setu dokázal Safin odvrátit za stavu 3:5 tři mečboly a fanouškům na centrkurtu nabídl všechno ze svého repertoáru: skvělé vítězné údery, ale i řadu nevynucených chyb a došlo i na házení raketou.

"Dnes uklidím všechny vzpomínky, vítězství i prohry do malé krabice," řekl Safin, když při slavnostním ceremoniálu převzal od organizátorů zvláštní trofej. "Zavírám za sebou jedny dveře, ale doufám, že brzy otevřu nové," dodal.

Se Safinem se přišli rozloučit i bývalí hráči, mezi nimiž byli například Marc Rosset, Albert Costa a Júnis El Aynaoui. "Moc mě těší, že přišli. Něco jsme spolu prožili a hodně pro mě znamená, že se přišli se mnou rozloučit," uvedl rodák z Moskvy.

Safin odstartoval profesionální kariéru v roce 1997, ale i kvůli vznětlivé povaze zcela nedostál pověsti velkého talentu. Na kontě má 15 titulů, mezi které patří i vítězství na US Open (2000) a také Australian Open, kde v roce 2005 získal svůj poslední titul. Pozici světové jedničky držel Safin několik týdnů v letech 2000 a 2001.

Třiadvacetiletý Nadal porazil Almagra i v pátém vzájemném utkání, poprvé však s o rok starším soupeřem ztratil set. Bývalý první hráč světa dokázal zvítězit navzdory tomu, že byl dvakrát krůček od vyřazení.

Druhý set získal až v tie-breaku, když předtím odvrátil pět soupeřových mečbolů. V rozhodující sadě pak dokázal vymazat Almagrovo vedení 3:1 a následně i 5:3. Nadalovi nahrály i soupeřovy potíže se stehenním svalem, který si Almagro nechal v průběhu třetího setu ošetřit. Ve třetím kole se Nadal utká s dalším Španělem Tommym Robredem, který vyřadil českého tenistu Tomáše Berdycha.

PAŘÍŽ
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (13-ČR) - Troicki (Srb.) 6:4, 6:0, Robredo (14-Šp.) - Berdych (ČR) 6:4, 6:4, Djokovič (3-Srb.) - Monaco (Arg.) 6:3, 7:5, Del Potro (5-Arg.) - Safin (Rus.) 6:4, 5:7, 6:4, Söderling (9-Švéd.) - Karlovič (Chorv.) 6:4, 7:6 (8:6), Nadal (2-Šp.) - Almagro (Šp.) 3:6, 7:6 (7:2), 7:5, Clément (Fr.) - Haas (16-Něm.) 5:7, 6:3, 7:6 (10:8), Gonzalez (10-Chile) - Isner (USA) 7:5, 7:6 (7:3), Čilič (12-Srb) - Kubot (Pol) 6:7, 6:4, 6:2, Monfils (15-Fra.) - Guez (Fra.) 6:4, 7:5, Benneteau (Fra.) - Federer (1-Švýc.) 3:6, 7:6, 6:4, A. Murray (4-Brit.) - Blake (USA) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:4).
Čtyřhra - 2. kolo:
Kerr, Parrott (Austr./USA) - Dlouhý, Paes (4-ČR/Ind.) 6:7 (5:7), 6:4, 10:5, Čermák, Mertiňák (8-ČR/SR)- Soares, Ullyett (Braz./Zimb.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata: