Hlavní obsah

Štěpánek titul v Brisbane neobhájil, Roddickovi podlehl po boji dvakrát 6:7

Český tenista Radek Štěpánek titul na turnaji v Brisbane neobhájil. Ve finále prohrál s nejvýše nasazeným Američanem Andym Roddickem dvakrát 6:7. V tie-breaku druhého setu dokázal český daviscupový reprezentant odvrátit pět mečbolů soupeře, z vítězství se ale nakonec radoval nejvýše nasazený hráč.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Radek Štěpánek (vpravo) a Andy Roddick po finálovém zápase v Brisbane

Článek

"Odehrál jsem výborné utkání, které jsem prohrál v tie-breacích. V těch jsem smolně tahal za kratší konec, když jsem se předtím dokázal fantasticky dostat ve druhém setu zpět do hry. Je to dobrý vstup do sezóny a odnáším si hodně sebevědomí do přípravy na Australian Open," napsal ČTK Štěpánek, kterého nyní čeká exhibice v Adelaide.

"Byl to skvělý boj a do Australian Open díky tomuto turnaji vstoupím pozitivně naladěn. Brisbane je magické místo. Finále jsem prohrál, ale jsem nadmíru spokojen, co jsem předvedl," řekl Štěpánek.

Roddick Štěpánka pochválil

"Radku, vím, že jsi tady loni vyhrál a byl jsi na tomto dvorci neporažený. Už jsem si chvilku myslel, že to je tvůj osud," řekl Roddick při vyhlášení směrem ke Štěpánkovi, jehož vítězná šňůra v Brisbane skončila na čísle devět. "A ještě jedna věc: bojuješ a nikdy se nevzdáváš, a tomu se musí zatleskat," ocenil Američan.

Roddick se na okruhu ATP objevil po třech měsících, na jeho výkonech v Brisbane ale nebylo říjnové zranění levého kolena vůbec znát. První servis prohrál až v semifinále proti Tomáši Berdychovi a také finále proti obhájci prvenství se pro něj vyvíjelo dlouho velmi dobře. Vyrovnaný první set pro sebe jasně rozhodl v tie-breaku 7:2, v druhé sadě si navíc rychle vytvořil náskok 4:0.

"V hlavě jsem zápas neztratil, protože nikdy nevíte, co se může stát. Snažím se vždy zůstat v klidu a tady jsem si říkal: loni jsi tu vyhrál, je to tady speciální," řekl Štěpánek.

Za stavu 1:5 ve druhém setu Štěpánek ožil

Formulka málem zabrala. Od stavu 1:5 však Štěpánek zázračně ožil a skvělými údery vůbec nepustil Roddicka k mečbolu. Jednatřicetiletý rodák z Karviné vyhrál pět gamů za sebou a dotáhl druhý set opět do tie-breaku.

Ve zkrácené hře si však opět vybral kratší výpadek. Roddick si připravil pět mečbolů, ani za stavu 1:6 však český hráč nerezignoval a otočil na 7:6. Při šestém Američanově mečbolu ale zahrál dvojchybu a obhajoba prvenství mu unikla.

"Bohužel, nakonec to nestačilo. Ale obrátit vývoj proti hráči, jakým je Andy s jeho neskutečným podáním, tak to je skvělé. Z toho mohu mít radost," uvedl Štěpánek.

Roddick připravil Štěpánka o titul už loni v Memphisu, český hráč má nyní s Američanem negativní bilanci 1:6. Roddick si dnešní výhrou na své konto připsal osmadvacáté turnajové vítězství.

BRISBANE (tvrdý povrch, dotace 372 500 dolarů):
Dvouhra - finále:
Roddick (1-USA) - Štěpánek (2-ČR) 7:6 (7:2), 7:6 (9:7).
Čtyřhra - finále:
Chardy, Gicquel (Fr.) - Dlouhý, Paes (1-ČR/Indie) 6:3, 7:6 (7:5).

Reklama

Související témata: