Hlavní obsah

Djokovič postoupil podruhé v kariéře do semifinále Wimbledonu

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil podruhé v kariéře do wimbledonského semifinále a utká se v něm v pátek s Tomášem Berdychem. Třetí nasazený hráč dnes ve čtvrtfinále deklasoval 6:3, 6:2, 6:2 Lu Jen-hsuna z Tchaj-wanu, který o kolo dříve šokoval vyřazením loňského finalisty Andyho Roddicka.

Foto: Toby Melville, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje z postupu do semifinále Wimbledonu.

Článek

Třiadvacetiletý Djokovič dnes nečelil ani jednomu brejkbolu a ve 13 gamech na servisu prohrál jen 12 míčků. Byl také silný v returnech a vyhrál většinu delších výměn. "Dnes už není nic jednoduché, zvlášť v takové fázi turnaje. Ale za to, jak jsem hrál, jsem si vítězství zasloužil," uvedl Srb.

O první účast ve finále Wimbledonu se Djokovič utká s o rok starším Berdychem, s nímž v dosavadních dvou vzájemných zápasech neztratil ani set.

V semifinále je i světová jednička Rafael Nadal. Wimbledonský vítěz z roku 2008 porazil stejně jako před třemi týdny ve finále antukového Roland Garros Robina Söderlinga ze Švédska. Ten sice získal první set 6:3, pak už ale kraloval Nadal a další sady vyhrál 6:3, 7:6 a 6:1.

Čtyřiadvacetiletý Španěl si pochvaloval, že po dvou pětisetových bitvách, které musel minulý týden absolvovat, mu poslední dva zápasy vyšly mnohem lépe. "Jsem v pohodě. Po tom druhém a třetím kole... v osmifinále a čtvrtfinále jsem neměl žádné problémy," řekl Nadal a symbolicky zaklepal na dřevo.

Jeho dalším soupeřem bude domácí Andy Murray, jehož čtvrtfinálový duel s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou měl podobný průběh jako zápas Nadal - Söderling. Čtvrtý nasazený Murray ztratil první sadu, svou vůbec první na turnaji, v tie-breaku. Další však stejným způsobem vyhrál a zbývající dva sety ovládl hladce 6:2, 6:2.

Díky třiadvacetiletému Skotovi tak místní fanoušci stále mohou snít o tom, že se poprvé od triumfu Freda Perryho v roce 1936 dočkají ve Wimbledonu britského vítěze mužské dvouhry.

Ve čtvrtfinále ženské čtyřhry nečekaně vypadly sestry Serena a Venus Williamsovy, které vyhrály poslední čtyři grandslamové turnaje. Nejvýše nasazené Američanky podlehly 6:3, 3:6, 4:6 ruské dvojici Věra Zvonarevová, Jelena Vesninová a přišly o šanci získat kalendářní Grand Slam.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 12,550.000 liber):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (3-Srb.) - Lu Jen-hsun (Tchaj-wan) 6:3, 6:2, 6:2, Nadal (2-Šp.) - Söderling (6-Švéd.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:4), 6:1, Murray (4-Brit.) - Tsonga (10-Fr.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:2, 6:2, Dulková, Pennettaová (4-Arg./It.) - Görgesová, Szavayová (Něm./Maď.) 6:2, 6:2.
Semifinálové dvojice: Nadal - Murray, Djokovič - Berdych.
Ženy:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kingová, Švedovová (USA/Kaz.) - Peschkeová, Srebotniková (6-ČR/Slovin.) 3:6, 7:5, 6:3, Vesninová, Zvonarevová (Rus.) - S. Williamsová, V. Williamsová (1-USA) 3:6, 6:3, 6:4.
Výsledky českých tenistů zde.

Reklama

Související témata: