Hlavní obsah

Berdych přejel Djokoviče ve třech setech a ve finále Wimbledonu vyzve Nadala!

LONDÝN

Senzační tažení Tomáše Berdycha tenisovým Wimbledonem nekončí! Český hráč po čtvrtfinálovém triumfu nad Rogerem Federerem nezaváhal ani v pátečním semifinále s třetím nasazeným Novakem Djokovičem ze Srbska a po vítězství 6:3, 7:6 a 6:3 si zajistil postup do finále třetího grandslamu sezóny. O triumf na nejslavnějším turnaji světa se čtyřiadvacetiletý Berdych utká se současnou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, na nějž ve druhém semifinále nestačil domácí Andy Murray.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tomáš Berdych vrací těžký míč ve wimbledonském semifinále s Novakem Djokovičem.

Článek

"Je to naprosto úžasné," prohlásil bezprostředně po vítězství Berdych. "Jít z centrkurtu, kde jsem znovu vyhrál - nad tak skvělým hráčem, jako je Novak Djokovič, a ve třech setech. Těžko to popsat, ale je to opravdu úžasné," řekl. "Pro každého kluka, který chce být tenistou, dostat se do finále je jako sen. A když to dokážete ve Wimbledonu, je to nejlepší," podotkl Berdych. "Je to pro mě rozhodně největší turnaj," dodal.

Oba hráči si drželi svá podání až do šesté hry, kdy poprvé chyboval Djokovič a nabídl českému tenistovi příležitost k brejku. Berdych měl k dispozici dvě šance, hned první využil. V následujícím gamu udržel chladnou hlavu a důležitý brejk potvrdil. Ačkoliv Djokovič snížil na 3:5, Berdych už si šanci nenechal vzít a za pouhých 33 minut získal první set.

Tenisový Wimbledon on-line - muži, semifinále
Tomáš Berdych - Novak Djokovič 6:3, 7:6 (11:9), 6:3

To druhá sada nabídla o hodně delší průběh. I v jejím průběhu oba hráči svěřepě drželi svá podání, Berdych byl blízko zisku Djokovičova servisu v páté hře za stavu 2:2, dva brejkboly ale nevyužil. V jedenácté hře ukořistil český tenista při Srbově podání tři fiftýny a na druhý pokus mohl úlevně zatít ruku v pěst. Jenže Djokovič hned v následující hře dostal soupeře pod tlak a srovnal.

O vítězi druhé sady tak rozhodoval až tiebreak, do nějž Berdych vlétl jako utržený vagón a během chvíle si vypracoval náskok 6:2. Zdánlivě jednoduchá cesta k zisku druhé sady se ale najednou zadrhla a srbský tenista bod po bodu stahoval. Za stavu 6:5 byl Berdych blízko, špatný výrok lajnového sudího ale vedl k novému míči a Djokovič srovnal. Přetahovanou o každý bod ale nakonec Berdych vyhrál, když za stavu 9:10 srbský hráč dvakrát chyboval na podání a při odchodu ke svému místu vztekle praštil raketou do svého křesílka, až jej povalil.

Naštvaný Novak Djokovič hází raketou ve wimbledonském semifinále s Tomášem Berdychem.foto: ČTK/AP/Jon Super

Ve třetí sadě se začal lámat chleba v osmé hře při Djokovičově podání. Srbský hráč věnoval Berdychovi svůj servis dvěma dvojchybami za sebou a český tenista za stavu 5:3 podával na vítězství. A svou šanci už nepustil. Turnajová trojka sice dokázala ještě jeden fiftýn získat, vzápětí ale returnoval do umpiru a Berdych mohl začít slavit svůj první postup do finále grandslamu v kariéře. První šanci před měsíce na Roland Garros nevyužil, v semifinále podlehl Robinu Söderlingovi ze Švédska.

Nadal vytěžil z minima maximum 

Antukový král Nadal opět prokázal, že je těžko k poražení i na trávě, a připsal si již čtvrtou účast ve finále nejslavnějšího turnaje, na němž před dvěma lety dokráčel až na nejvyšší stupínek. Proti domácí naději Murraymu vytěžil z minima šancí maximum a potřetí v letošním ročníku Wimbledonu neztratil ani set. Britský tenista byl sice lepší na servisu a držel krok i ve výměnách od základní čáry, koncovky setů ale nezvládl.

Nadal využil jedinou příležitost k brejku a získal první sadu poměrem 6:4. V té druhé odvrátil dvě soupeřovy možnosti a přečkal i jeden setbol v tie-breaku.

Murrayho však nepříznivý stav 0:2 nezlomil a rychle vzal Nadalovi poprvé v zápase servis. Vedení 4:2 však neudržel a bezchybný Nadal třetí set otočil.

Při mečbolu Murray poslal smeč do autu a Španěl padl radostí na záda. Britští fanoušci tak opět musejí o další rok odložit sen o domácím vítězi mužské dvouhry. Tím posledním byl v roce 1936 Fred Perry.

Nadal se s Berdychem utkal zatím desetkrát a sedmkrát odešel z dvorce jako vítěz. Ve Wimbledonu na sebe narazili ve čtvrtfinále před třemi lety a Nadal vyhrál bez ztráty setu.

Dlouhý s Benešovou se do finále nedostali

Brány finále smíšené čtyřhry zůstaly uzavřeny pro Lukáše Dlouhého a Ivetu Benešovou. Devátý nasazený pár podlehl favorizované dvojici Leander Paes, Cara Blacková dvakrát 3:6.

Skvělou formu potvrdila finalistka ženské dvouhry Věra Zvonarevová. Ruská tenistka se společně s krajankou Jelenou Vesninovou probojovala i do finále čtyřhry, kde bude usilovat o titul v duelu s americko-kazašským párem Vania Kingová, Jaroslava Švedovová.

Wimbledon 2010
Muž, dvouhra - semifinále:
Berdych (12-ČR) - Djokovič (3-Srb.) 6:3, 7:6 (11:9), 6:3, Nadal (2-Šp.) - A. Murray (4-Brit.) 6:4, 7:6 (8:6), 6:4.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Vesninová, Zvonarevová (Rus.) - Dulková, Pennettaová (4-Arg./It.) 6:3, 6:1, Kingová, Švedovová (USA/Kaz.) - Huberová, Matteková-Sandsová (5-USA) 6:4, 6:4.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Paes, Blacková (2-Indie/Zimb.) - Dlouhý, Benešová (9-ČR) 6:3, 6:3, Moodie, Raymondová (11-JAR/USA) - Melo, Stubbsová (10-Braz./Austr.) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: