Hlavní obsah

Berdych po obrovské bitvě porazil Almagra! Česko srovnalo finále Davis Cupu se Španělskem na 1:1

Praha
Aktualizováno

Po obrovské pětisetové bitvě proti Nicolasi Almagrovi vybojoval Tomáš Berdych po výhře 6:3, 3:6, 6:3, 6:7(5) a 6:3 první bod pro Českou republiku v pražském finále Davisova poháru proti Španělsku a po pátečních dvouhrách srovnal stav se Španělskem na 1:1. V úvodní dvouhře totiž prohrál Radek Štěpánek se španělskou jedničkou Davidem Ferrerem 3:6, 4:6, 4:6. Sobotní čtyřhra je na programu od 14:00.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Berdych se raduje z vítězstvína Nicolásem Almagrem. Stav finále Davis Cupu mezi Českem a Španělskem je po úvodních dvouhrách nerozhodný 1:1.

Článek
Fotogalerie

Berdych nastupoval do zápasu s Almagrem s vědomím, že k uchování reálných nadějí na vítězství České republiky ve finále musí jedenáctého hráče světa porazit. Sám totiž označil Almagra za možný slabší článek Španělů, přes který by mohla vést cesta k triumfu.

Rodák z Valašského Meziříčí měl mít podle předpokladů proti antukovému specialistovi na rychlém povrchu převahu, na soupeře měla platit jeho typická agresivní útočná hra. V první spíše opatrné sadě využil český hráč za stavu 4:3 výpadku Almagrova prvního servisu a parádním prohozem proměnil nabídnutý brejkbol. Následně esem ukončil první sadu.

Soupeře však nezlomil. Ten se naopak nečekaně pustil do útočné hry, která mu vycházela, a Berdycha zatlačoval do defenzívy. Po hodině hry si Španěl vypracoval první brejkboly. První ještě Berdych výborným podáním odvrátil, ale pak po dlouhé výměně zaúřadoval  Almagrův jednoručný bekhend, který znamenal brejk a následně i srovnání stavu na 1:1 na sety.

Na úvod třetí sady se ale rozehrál do skvělé formy Berdych. Nejprve odvrátil brejkbol a následně sám sebral soupeři servis. Diváci v hale se dostávali do varu. Česká jednička se výrazně zlepšila na prvním podání a rázem měla v utkání navrch. Naopak Almagro situaci příliš nezvládal, pouštěl se do diskuzí s rozhodčím a často protestoval. Prohru ve třetí sadě ale neodvrátil.

Výborně začal Berdych čtvrté dějství. Tentokrát hned v prvním gamu získal náskok jednoho brejku. Jenže záhy ho promarnil a set nakonec dospěl až do tie-breaku.  Berdych sice proti Almagrovi vyhrál v této sezóně všech pět tie-breaků, jenže tentokrát bylo vše jinak.

Berdych zastavil rozjetého Španěla až za stavu 0:5. Pak se sice nadechl ke stíhací jízdě, kterou však přibrzdila trochu zbytečná chyba z nízkého míčku po náběhu na síť. A právě tenhle míček nakonec hodně chyběl. Almagro uzavřel zkrácenou hru esem a výsledkem 7:5.

Obrovská bitva gradovala v páté sadě, v níž měli oba tenisté problémy udržet podání. Napětí a úrověň hry ale vystoupaly na maximum. O jeden brejk navíc získal nakonec Tomáš Berdych a zpečetil výhru v mimořádně těžkém zápase.

Štěpánka zradil servis

Ferrer nehrál v tak oslnivé formě jako na nedávných turnajích, ale v pátek mu i horší výkon stačil na relativně hladké vítězství. Štěpánka totiž zradil především servis. Sice začal zápas velmi dobře, úspěšně nabíhal na síť a houževnatému Španělovi byl minimálně vyrovnaným soupeřem, jenže ke slabému procentu prvního podání přidala česká dvojka ještě velké množství dvojchyb.

V šesté hře úvodní sady odstartoval nekonečný seriál brejkbolů Španěla, jimž však domácí tenista statečně a často i úspěšně čelil. Za stavu 3:2 jich smazal rodák z Karviné hned sedm, z toho tři za sebou za stavu 0:40, a game ještě vyhrál. Další příležitost už ale světová pětka nepromarnila, vyhrála úvodní sadu 6:3 a Štěpánek se začal dostávat do útlumu.

Ten se po další ztrátě servisu hned na úvod druhého dějství ještě prohloubil. Bojovník Štěpánek se však dokázal do zápasu ještě vrátit. Za stavu 3:2 se vypnul ke skvělému výkonu a poprvé dokázal Španělovi vzít podání.

Jenže brzy se vše vrátilo do starých kolejí. Ferrer si vzal rychle náskok jednoho brejku zpět a definitivně začal přebírat kontrolu nad zápasem. Lépe si přečetl hru Štěpánka, jehož náběhy na síť ztrácely na efektivitě, a jistou ale agresivní hrou od základní čáry si vynucoval převahu.

Druhou sadu vyhrál 6:4 a hned na začátku té třetí získal znovu brejk k dobru. Štěpánek do poslední chvíle bojoval o naději na zvrat, jenže skvělé míče střídal s nevynucenými chybami, kterých nakonec nastřádal za zápas téměř dvojnásobně více než soupeř. Druhou ztrátu podání v setu v jeho koncovce ještě dokázal smazat, ale Ferrer si nakonec zaslouženě došel pro vítězství.

Finále Davisova poháru:
Česko - Španělsko 1:1 po prvním dnu
Štěpánek - Ferrer 3:6, 4:6, 4:6on-line
Berdych - Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:3on-line

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová