Hlavní obsah

Berdych - Troicki 6:4, 6:3, 6:4Rozjetý Berdych postoupil už do osmifinále Australian Open! Hradecká i Plíšková vypadly

Aktualizováno

Stále bez ztráty setu proplul český tenista Tomáš Berdych už do osmifinále grandslamového Australian Open, když Srba Viktora Troického zdolal 6:4, 6:3, 6:4. V boji o čtvrtfinále se utká s Australanem Bernarden Tomicem, s nímž dosud vyhrál oba vzájemné zápasy. Senzace úvodu turnaje Lucie Hradecká naopak skončila ve třetím kole. S Němkou Julií Görgesovou prohrála po vyrovnané bitvě 6:7, 5:7. Po těsné porážce 4:6, 4:6 s desátou nasazenou Ruskou Jekatěrinou Makarovovou vypadla i Karolína Plíšková.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Tomáš Berdych po výhře nad Srbem Viktorem Troickým při Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Ani bývalá světová dvanáctka Viktor Troicki, jenž se po odpykání kontroverzního dopingového trestu opět probíjí do špičky, neznamenal pro výborně servírujícího Berdycha v Melbourne vážnější překážku.

Srbskému tenistovi nenabídl za celý zápas ani jeden brejkbol a sám naopak své šance v klíčových chvílích téměř bezezbytku využil. Bělehradský rodák, jemuž aktuálně patří na žebříčku 54. místo, sice držel v první sadě s českým reprezentantem krok, jenže její závěr nezvládl. Díky jeho dvojchybě proměnil Berdych setbol a získanou pohodu už neztratil.

Ve druhém a třetím setu vždy hned na začátku sebral soupeři podání a průběh utkání bez větších problémů kontroloval. Duel už mohl ukončit ve třetí sadě za stavu 5:3, jenže Srb bojoval až do konce a odvrátil celkem sedm mečbolů.

Zápas pak po hodině a 45 minutách Berdych stylově ukončil jubilejním dvacátým esem. Troického porazil pošesté za sebou a v Melbourne si zatím proráží cestu turnajovým pavoukem bez sebemenšího zakolísání.

Plíšková doplatila na chyby

Karolína Plíšková prohrála s Makarovou i druhý vzájemný zápas, přesto dosáhla na Australian Open na svůj zatím nejlepší výsledek. O osudu první sady rozhodl jediný brejk za stavu 2:2, kdy Češka při výhodě soupeřky poslala bekhend do autu. Obě hráčky si pak držely svůj servis a Ruska tak dotáhla sadu k vítězství 6:4.

Na začátku druhého dějství však Makarovová i kvůli dvojchybě poprvé podání ztratila a do trháku tak šla rodačka z Loun. Jenže hned při první příležitosti náskok ztratila. I ona se dopustila dvojchyby a následně i dalšího zbytečně zkaženého forhendu a bylo srovnáno.

Zkušenější Makarovová si dokázala trpělivou hrou počkat na chyby světové dvacítky, znovu se dočkala brejku a šla do vedení 5:3. Plíšková pak díky skvělému servisu odvrátila tři mečboly a game z 0:40 ještě vyhrála. A dokonce sahala po vyrovnání, jenže své dva brejkboly nevyužila a po hodině a devíti minutách duel ukončila zkaženým returnem.

Hradecká na další překvapení nedosáhla

Lucie Hradecká způsobila v Melbourne senzaci vyřazením světové pětky Any Ivanovičové a velmi dobře si vedla i proti další favoritce Julii Görgesové, s níž ale nakonec prohrála pátý z dosavadních šesti vzájemných zápasů.

Na začátku utkání sice prohrála podání, ale v koncovce úvodní sady ho prolomila i soupeřce, a to dokonce čistou hrou. Následně si razantním bekhendem vybojovala brejkbol, který ale Němka odvrátila. Sada tak dospěla do dramatického tie breaku.

V něm měla česká kvalifikantka nad chybující soupeřkou dlouho navrch. Za stavu 5:2 však trochu nešťastně podklouzla, poslala forhend do autu a Görgesová stav rychle srovnala. Hradecká si však vzápětí vypracovala setbol, o nějž se ale vlastní chybou připravila, zatímco Němka svou šanci využila a získala první set pro sebe.

Druhý měl dlouho podobný scénář. Devětadvacetiletá Češka dvojchybou darovala soupeřce náskok brejku a následné vedení 5:3. Hradecká pak prokázala pevné nervy, když odvrátila dva mečboly a nakonec ještě dokázala sadu srovnat.

Hned poté ale Görgesová agresivní hrou znovu prolomila servis pražské tenistky a zápas doservírovala k vítězství.

Výsledky Australian Open
Muži, dvouhra - 3. kolo
Berdych (7-ČR) - Troicki (Srb.) 6:4, 6:3, 6:4
Ženy, dvouhra - 3. kolo
Kar. Plíšková (22-ČR) - Makarovová (10-Rus.) 4:6, 4:6
Hradecká (ČR) - Görgesová (Něm.) 6:7 (6:8), 5:7
čtyřhra
Krajiceková, Záhlavová-Strýcová (13-Niz./ČR) - Gajdošová, Tomljanovicová (Austr.) 7:5, 6:3.
Ostatní výsledky Australian Open zde

Reklama

Související témata: