Hlavní obsah

Jsi špatný člověk, řekl kdysi Nadal Berdychovi. Teď je čeká bitva o semifinále Australian Open

Melbourne
Aktualizováno

Rafael Nadal a Tomáš Berdych se snažili jeden druhého porazit už jednadvacetkrát. Od osudového zápasu v Madridu 2006 však vítězí pouze Španěl, jehož šňůra úspěchů čítá již sedmnáct zářezů. K tomu, aby tuto sérii poslední český zástupce ve dvouhrách na Australian Open ve čtvrtfinále turnaje přerušil, má však tentokrát Berdych slibně našlápnuto.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Tomáš Berdych je zatím v Melbourne suverénní. Podaří se mu přejít přes Rafaela Nadala do semifinále?

Článek

Berdych v roce 2006 Nadala rozhněval

Na přelomu roku současný sedmý hráč světa angažoval trenéra Daniela Vallverdua, jehož mu doporučil Ivan Lendl. A zatím vše nasvědčuje tomu, že to byla správná volba. Na prestižním turnaji v Dauhá ztroskotal po kvalitních výkonech až ve finále na Ferrerovi a formu si přenesl i do úvodního grandslamového turnaje sezóny.

V Melbourne je zatím suverénní. Alejandro Falla, Jürgen Melzer, Viktor Troicki ani Bernard Tomic mu nedokázali sebrat ještě ani jediný set. Na australském turnaji Velké čtyřky se navíc rodák z Valašského Meziříčí cítí dobře - do čtvrtfinále postoupil už popáté v řadě.

V roce 2006 sehrál český tenista s Nadalem vypjatý čtvrtfinálový boj v Madridu, při němž bouřící publikum tišil prstem před ústy a od poraženého Španěla pak na síti slyšel, že je špatný člověk.

Od bitvy se Smyczkem je Nadal suverénní

V tu chvíli měl s Rafou bilanci 3:1. Po necelých devíti letech jeho skóre proti čtrnáctinásobnému grandslamovému vítězi proměnilo na 3:18... Před třemi lety prohrál Berdych s Nadalem na Australian Open právě ve čtvrtfinále 1:3. Tentokrát se ale zdá, že má mnohem lepší výchozí pozici. Kdyby ale Nadal vyhrál, zapsal by se do historie. Ještě nikdo v open éře, datované od roku 1968, totiž nedokázal nad jedním soupeřem vyhrát osmnáct zápasů v řadě.

„Určitě nepatřím k favoritům turnaje," prohlásil i Nadal, který loni na sklonku sezóny oznámil, že léčí zánět slepého střeva a navíc se potýká s poraněným zápěstím. Jako by chtěl v Melbourne svou tezi podpořit, mořil se osmadvacetiletý Španěl ve druhém kole celých pět setů s málo známým Američanem Smyczkem.

Těžce ubojovaný zápas mu ale nejspíš vrátil jiskru. Od té chvíle je Nadal opět suverénní. Izraelec Sela ani Jihoafričan Anderson se proti němu nechytali. „Chci se soustředit na sebe. Nehodlám se zabývat tím, co se o Rafovi říká nebo ne. Počítám s tím, že na mě vyrukuje v plné formě," tvrdil Berdych.

Ale ani ta jeho rozhodně není k zahození. Blíží se tedy zřejmě krásný zápas, a pokud česká jednička nechce přijít o body za postup do loňského semifinále, musí ho vyhrát...

Podaří se Tomáši Berdychovi porazit ve čtvrtfinále Australian Open Rafaela Nadala?
Ano
51,5 %
Ne
48,5 %
Celkem hlasovalo 33493 čtenářů.

Reklama