Hlavní obsah

Přijde Korda o titul z Australian Open? Rios se snaží jeho vítězství zpochybnit

Santiago de Chile

Po sedmnácti letech se bývalý chilský tenista Marcelo Rios snaží zpochybnit vítězství Petra Kordy na Australian Open v roce 1998. Rios tehdy prohrál s českým soupeřem ve finále třikrát 2:6 a nyní chce požádat tenisovou federaci ITF, aby prošetřila, zda jeho přemožitel neporušil dopingová pravidla. O půl roku později měl totiž Korda pozitivní test.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Petr Korda s trofejí pro vítěze Australian Open v roce 1998.

Článek

Se žádostí o zpětné přezkoumání se Rios podle chilských médií obrátil na domácí svaz. Ten ho údajně v této snaze podpoří. "Vždycky cítil, že by ten zápas neprohrál, kdyby nehrál s osobou, která byla pod vlivem zakázaných látek," tlumočil Riosův názor šéf chilského svazu José Hinzpeter.

Rios jako jediný tenista v historii vedl světový žebříček, aniž by vyhrál grandslam. Finále si přitom zahrál právě jen v Melbourne, kariéru ukončil v roce 2004.

Korda měl pozitivní test na nandrolon ve Wimbledonu 1998, následně ukončil kariéru. K nápadu, aby byly jeho výsledky zpětně prošetřeny, prý inspiroval Riose jiný jihoamerický tenista Guillermo Vilas. Ten totiž nedávno požádal ATP, aby byl zpětně vyhlášen světovou jedničkou za rok 1978.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová