Hlavní obsah

Karolína Plíšková - Hradecká 4:6, 7:5, 6:3Karolína Plíšková ovládla Prague Open. Rosol trápil Murrayho

Aktualizováno

Karolína Plíšková se stala vítězkou J&T Banka Prague Open a připsala si tak svůj čtvrtý titul na okruhu WTA. Čtrnáctá hráčka světového žebříčku potvrdila roli nejvýše nasazené hráčky na turnaji. Ve finálovém duelu zdolala kvalifikantku Lucii Hradeckou ve třech setech 4:6, 7:5 a 6:3.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Karolína Plíšková ve finále pražského turnaje.

Článek

Třiadvacetiletá Plíšková proměnila v titul třetí letošní účast ve finále, předtím neuspěla v Sydney ani v Dubaji. Triumf z Prahy je její první antukový, předtím zvítězila na tvrdých površích loni v Soulu a v Linci a v roce 2013 v Kuala Lumpuru.

"Všechny tituly byly těžké, ani jeden nebyl zadarmo. Nebudu říkat, že je tenhle nejcennější, ale jsem ráda, že jsem to před domácím publikem dokázala," řekla Plíšková a poděkovala fanouškům. "Každý den bylo skoro plno, celý týden byl neuvěřitelný."

Ve finále s Hradeckou (74. WTA) neměla snadnou práci. Zvlášť, když v deváté hře prohrála podání a o první set nečekaně přišla. Do druhé sady měla favoritka lepší nástup, rychle vedla 5:2, ale set nakonec získala až poměrem 7:5.

I do rozhodujícího setu vstoupila lépe Plíšková a šla první do brejku, i když Hradecká výborně podávala a pomohla si v utkání 17 esy. První tři mečboly za stavu 5:2 Hradecká odvrátila, při čtvrtém udělala Plíšková dvojchybu, ale při pátém už poslala do kurtu vítězný míč. Zápas vyhrála skoro po dvou hodinách.

"Neřekla bych, že jsem byla lepší. Lucka hrála velmi dobře. Bylo to o pár míčích a já jsem šťastná, že jsem to dokázala vyhrát," komentovala Plíšková finálové utkání. Antukovou sezonu tak začala vítězně. "Lepší začátek jsem si ani nemohla přát. Teď mám před sebou důležitější turnaje, tak doufám, že to půjde i tam," řekla. Z Prahy zamíří do Madridu, pak bude hrát turnaj v Římě a grandslamové Roland Garros.

"Rozhodl servis. Kája podávala líp v důležitých míčích," řekla Hradecká, která hrála sedmé finále dvouhry na okruhu WTA, ale ani tentokrát nezískala premiérový titul.

Těšit pražskou rodačku Hradeckou může předvedená hra i postup z kvalifikace až do finále. "Jsem maximálně spokojená a těším se v pondělí na žebříček," řekla. V pořadí dvouhry by se měla posunout k šedesátému místu.

Rosol vedení nad Murraym neudržel

Lukáš Rosol po nadějném začátku podlehl světové trojice Andymu Murraymu a semifinále antukového turnaje v Mnichově si nezahraje. Stejně jako v jediném dosavadním vzájemném zápasu získal český tenista první set 6:4, ale další dva totožným výsledkem jako loni v Indian Wells prohrál 3:6 a 2:6.

Rosol se měl s Murraym utkat už v pátek, ale celý program zrušil déšť. Nejvýše nasazený Brit ovšem dnešní nahuštěný den zvládl na výbornou, po výhře nad Rosolem hladce zvítězil i v semifinále nad Robertem Bautistou a pod dozorem nového trenéra Jonase Björkmana poprvé v kariéře postoupil na antuce do finále. Padl až ve třetím dnešním duelu, kterým bylo semifinále čtyřhry.

Rodák ze Skotska začal ostře, první dva gamy získal čistou hrou a rychle vedl 4:1. Jenže pak využil Rosol dva brejkboly, otočil na 5:4 a set dopodával k vítězství. Víc už mu však Murray nedovolil a zbytek čtvrtfinále měl pod kontrolou.

V utkání to mezi hráči jiskřilo. Když se vraceli z lavičky na kurt před druhým setem, Rosol do soupeře lehce narazil u sítě ramenem. Murray pak při čekání na return mluvil nahlas směrem k českému hráči. "Děláš to každý týden. Nikdo tě na okruhu nemá rád. Každý tě nenávidí," řekl Murray.

Rosol tak dál čeká na první semifinále od loňského srpna, kdy vyhrál turnaj ve Winston-Salemu v USA. Murray si v Mnichově zahraje první finále na antuce, v souboji o titul se utká s domácím favoritem, pátým nasazeným Philippem Kohlschreiberem.

Šafářová zvládla na turnaji v Madridu úvodní zápas

Lucie Šafářová zvládla s přehledem vstup do antukového turnaje v Madridu. Zatímco v Praze ztroskotala před necelým týdnem hned v úvodním kole na krajance Tereze Smitkové, ve španělské metropoli dnes roli favoritky potvrdila a Američanku Alison Riskeovou porazila 6:4, 6:2.

Osmadvacetiletá Šafářová, která je v Madridu nasazena jako číslo 13, využila ve vyrovnané úvodní sadě jedinou šanci na brejk a za 33 minut ji získala. Psychickou výhodu si pak přenesla do druhého setu, v němž se ujala vedení 5:0, dopodávat duel ale nedokázala. Riskeová sebrala Šafářová poprvé v zápase podání a vzápětí snížila na 2:5, při dalším servisu už ale byla česká fedcupová reprezentantka opět suverénní a čistou hrou zpečetila postup.

Pavlásek ve finále v Ostravě

Český tenista Adam Pavlásek postoupil na turnaji Prosperita Open v Ostravě poprvé v kariéře do finále podniku kategorie challenger. Dvacetiletý hráč v semifinále porazil třetího nasazeného Španěla Daniela Muňoze 6:4, 5:7, 7:5.

Pavlásek, kterému v žebříčku ATP patří 263. místo, navázal na čtvrtfinálové vítězství nad turnajovou jedničkou a hráčem první stovky Lucasem Pouillem z Francie. První set získal hladce za 35 minut, o dvanáct let starší soupeř, jenž ve světovém pořadí figuruje v polovině druhé stovky, ale ve druhé sadě vyrovnal a i ve třetím setu šel do vedení. Pavlásek ale dokázal manko smazat a vybojovat ve třetím semifinálovém startu v kariéře první finálovou účast.

O titul se český talent utká s dalším Španělem, nenasazeným Inigem Cervantesem. Ten v souboji krajanů přetlačil turnajovou osmičku Rubena Ramíreze ve třech setech 6:3, 3:6, 7:5. Bez ohledu na výsledek si Pavlásek v pondělním vydání žebříčku ATP vylepší osobní maximum, kterým dosud bylo 229. místo z loňského srpna. Finálová účast ho posune těsně za hranici 200. místa, vítězství by znamenalo vstup do druhé stovky.

Ukrajinka Elina Svitolinová získala na antukovém turnaji v Marrákeši třetí titul v kariéře. Čtvrtá nasazená hráčka ve finále zdolala za hodinu a 51 minut Maďarku Timeu Babosovou 7:5, 7:6.

Dvacetiletá rodačka z Oděsy přitom vstoupila do utkání hůř a prohrávala už 2:5. Dokázala ale odvrátit pět setbolů a sama pak osmi fiftýny v řadě první sadu získala. Vyrovnanější druhý set vyhrála až ve zkrácené hře poměrem 7:3 a navázala na dva triumfy v Baku, kde slavila titul loni a předloni.

Tenisový turnaj žen J&T Banka Prague Open:
Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (1-ČR) - Hradecká (ČR) 4:6, 7:5, 6:3.
Turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 439 405 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (1-Brit.) - Rosol (ČR) 4:6, 6:3, 6:2
Bautista (3-Šp.) - Estrella (Dom. rep.) 4:6, 6:0, 6:0
Kohlschreiber (5-Něm.) - Goffin (4-Belg.) 2:6, 6:3, 6:4
G. Melzer - Thiem (oba Rak.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:3
Semifinále:
Murray (1-Brit.) - Bautista (3-Šp.) 6:4, 6:4
Kohlschreiber (5-Něm.) - G. Melzer (Rak.) 2:6, 6:1, 6:4.
Turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Ženy (dotace 4 185 405 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (13-ČR) - Riskeová (USA) 6:4, 6:2
Kuzněcovová (Rus.) - Makarovová (8-Rus.) 6:2, 6:1
Beguová (Rum.) - Naraová (Jap.) 7:6 (8:6), 6:1
Ivanovičová (7-Srb.) - Dulgheruová (Rum.) 2:6, 7:6 (7:1), 4:0 skreč
Stephensová - Matteková-Sandsová (USA) 3:6, 6:1, 6:4
Dellacquaová (Austr.) - Schiavoneová (It.) 6:4, 7:6 (7:5).
A. Radwaňská (9-Pol.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:4, 6:3
Kanepiová (Est.) - Keysová (USA) 6:4, 6:3
Turnaj mužů v Istanbulu (antuka, dotace 494 310 eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Schwartzman (8-Arg.) 2:6, 6:2, 7:5
Cuevas (3-Urug.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6:2, 6:4.
Tenisový turnaj mužů kategorie challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - semifinále:
Pavlásek (ČR) - Muňoz (3-Šp.) 6:4, 5:7, 7:5
Cervantes (Šp.) - Ramírez (8-Šp.) 6:3, 3:6, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Martin, Podlipnik-Castillo (3-SR/Chile) - Jebavý, Šátral (4-ČR) 4:6, 7:5, 10:1.
Turnaj žen v Marrákeši (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Svitolinová (4-Ukr.) - Babosová (Maď.) 7:5, 7:6 (7:3).
Turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 494 310 eur):
Dvouhra - semifinále:
Kyrgios (7-Austr.) - Carreňo (Šp.) 5:7, 7:6 (7:2), 6:3
Gasquet (5-Fr.) - García-López (Šp.) 3:6, 6:2, 7:6 (7:1)

Reklama