Hlavní obsah

Není to jen o tom nosit pěknou kravatu a sako, rozčílil se Federer na bodyguardy

Paříž

Tenisovou Paříží ještě stále rezonuje incident, při němž otrlý fanoušek přeskočil hrazení kurtu a přiběhl za Rogerem Federerem, aby se společně s ním vyfotil na mobilní telefon. Švýcarský tenista si po zápase stěžoval na nedostatečnou činnost členů ochranky a prozradil, že se mu něco podobného na letošním French Open nestalo poprvé. Média zase zavzpomínala na šokující událost z roku 1993, kdy pomatený fanoušek zaútočil nožem na Moniku Selešovou.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Mladý fanoušek se dožaduje společné fotografie s Rogerem Federerem. Ten ale gestikuluje na ochranku, která chlapce na kurt vůbec neměla vpustit.

Článek

Fanoušek atakuje Rogera Federera ve finále Roland Garros 2009.

Federer v úvodním kole na kurtech Rolanda Garrose porazil Kolumbijce Alejandra Fallu 6:3, 6:3 a 6:4 a při odchodu z kurtu ho vylekal mladík, který k němu zezadu přiběhl, chytil ho za rameno a před oba strkal mobilní telefon ve snaze zvěčnit se s tenisovou legendou. Švýcarský tenista se zastavil v chůzi, aby mu vyhověl. Hned vzápětí si ale uvědomil, že není nikde na ulici, ale na dvorci, kam je normálně fanouškům vstup zapovězen, a zamával na bodyguardy.

„Něco takového by se na kurtu Phillippe Chatriera nikdy nemělo stát. Rozhodně z toho nejsem nadšený," řekl sedmnáctinásobný vítěz grandslamových turnajů. „Zejména proto, že se mi to tady (na French Open) stalo už podruhé," dodal.

Federer věří, že už se nic podobného nebude opakovat

Už v sobotu, den před Federerovým úvodním zápasem na pařížské antuce, totiž několik fanoušků vtrhlo na kurt, na němž známý Švýcar trénoval. Jeho další kritická slova tak směřovala ke členům ochranky: „Víte, ono to není jen o tom být tam, stát u kurtu a nosit pěknou kravatu a sako. Není to tak úplně sranda," řekl rozhořčený Federer. „Doufám, že z toho (vedení) turnaje vyvolá následky," dodal.

Třiatřicetiletý rodák z Basileje zcela jistě ještě nezapomněl na incident, který se odehrál při finále Roland Garros před šesti lety. Tehdy vtrhnul na hlavní dvorec pomatený fanoušek s vlajkou fotbalového klubu Barcelona a baretem v ruce, který se Federerovi snažil nasadit na hlavu. I tehdy trvalo poměrně dlouhou dobu, než ochranka zasáhla.

Zahraniční média při té příležitosti vzpomínají na událost z dubna 1993, kdy mentálně nemocný Günter Parche zaútočil a přímo na kurtu nožem bodl Moniku Selešovou do zad. Zahraniční žurnalisté také připomínají, že se turnaj odehrává ve stejném městě, v němž nedávno teroristé zaútočili na redakci Charlie Hebdo, a že ochranné složky velmi brzy polevily ve střehu.

Reklama