Hlavní obsah

Kurva, kurva, kurva. Když se Sereně nedařilo, klela hůř než dlaždič

Těsně před začátkem letošního finále French Open byla její tvář kamenná. Výraz jejího obličeje vykazoval obrovské soustředění a napětí, během utkání však v ní hned několikrát emoce explodovaly. Americká tenistka Serena Williamsová si v dramatickém souboji s Lucií Šafářovou několikrát ulevila tak vulgárně, až si vysloužila od sudího Emmanuela Josepha napomenutí.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Serena Williamsová po jedné z výměn finále Roland Garros proti Lucii Šafářové.

Článek

Na kurtu Philippa Chatriera to dlouho vypadalo na jednoznačnou záležitost. Světová jednička Williamsová vyhrála nad Šafářovou první set 6:3, ve druhém soupeřce dvakrát vzala servis, vedla 4:1 a 40:15 při svém podání. V tu chvíli se možná už viděla na slavnostním ceremoniálu s vítěznou trofejí, místo toho se však v dalších minutách nepřestávala divit. Šafářová pěti gamy v řadě otočila nepříznivý stav druhé sady ve svůj prospěch a nakonec ovládla druhý set v tie breaku.

Třiatřicetileté Američance sice výtečně fungoval první servis, přesto se dopustila řady nevynucených chyb, které s její psychikou otřásly. Několikrát si na dvorci po výměně zhluboka zanadávala, a to tak vulgárně, že to šokovalo i na leccos zvyklé pařížské publikum.

Vrchol její frustrace pak přišel na začátku páté hry třetího setu. Poté, co se Američance podařil rebrejk a srovnala na 2:2, zahrála na úvod při svém podání eso. Po něm vypustila (ne poprvé v tomto utkání) ze svých úst několikrát hlasitě slovo "fuck" (v překladu mj. kurva, do prdele) do jedné z televizních kamer. Pro její vulgarismy ale neměl pochopení rozhodčí na umpiru, který ji udělil varování, což Američanka sice v poklidu přijala, klít ale nepřestala, dokud vývoj utkání neotočila.

Ve zbytku zápasu se Williamsová zklidnila, zbylé gamy ovládla a po více než dvouhodinové bitvě mohla slavit svůj dvacátý grandslamový titul v kariéře.

"Jsem nadšená, tohle je sen," řekla Williamsová bezprostředně po zápase a pochválila Šafářovou: "Lucie hrála výborně, byla to skvělá soupeřka a musela jsem bojovat."

Reklama

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.15      14 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Itálie Sara Erraniová
    6 : 1; 6 : 3
  • 03.06.15      14 : 00
    Švýcarsko Timea Bacsinszká Belgie Alison van Uytvancková
    6 : 4; 7 : 5
  • 02.06.15      14 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Ukrajina Elina Svitolinová
    6 : 3; 6 : 2
  • 02.06.15      14 : 00
    Španělsko Garbiňe Muguruzaová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 7; 3 : 6
  • Semifinále

  • 04.06.15      16 : 30
    Spojené státy Serena Williamsová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 0
  • 04.06.15      15 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Česká republika Lucie Šafářová
    5 : 7; 5 : 7
  • Finále

  • 06.06.15      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 3; 6 : 7; 6 : 2