Hlavní obsah

Berdych - Chardy 6:2, 6:7, 7:6, 7:6Berdych se potrápil, zato Kvitová vtrhla do Wimbledonu jako velká voda

oc, mm, jsvSport.cz
Aktualizováno

Největší české tenisové naděje ve Wimbledonu mají vstup úspěšně za sebou. Zatímco Tomáš Berdych se ale v duelu s nebezpečným Francouzem Jérémym Chardym zapotil a vyhrál až po více než třech hodinách 6:2, 6:7, 7:6 a 7:6, obhájkyně titulu Petra Kvitová vtrhla do travnatého grandslamového turnaje jako velká voda - nizozemské sokyni Kiki Bertensové povolila jen jediný game! Postup si v úterý vybojoval ve dvouhře dohromady půltucet českých zástupců, se soutěží se naopak záhy rozloučily Klára Koukalová a Lucie Hradecká, po pětisetové bitvě vypadl také veterán Radek Štěpánek.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Berdych na letošním Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Kristýna Plíšková v českém souboji udolala Terezu Smitkovou 3:6, 7:5 a 7:5, v duelu dvou debutantek porazila Denisa Allertová krajanku Kateřinu Siniakovou 6:2, 4:6, 6:3, a postoupil i Lukáš Rosol, jenž v prvním kole vyřadil Lotyše Ernestse Gulbise 7:6, 6:3, 7:6. Ve 2. kole je i Jiří Veselý, nad Italem Paolem Lorenzim vyhrál 7:6, 7:6 a 6:4.

Pohoda jen v úvodu

Berdych sice v bitvě s Chardym čelil brejkbolům již ve třetím gamu, ale to se ještě se situací dokázal s přehledem vyrovnat. Naopak, sám v šesté hře poprvé uzmul soupeři servis a za necelou půlhodinu získal snadno první set. Tím však pro něho pohoda skončila a zbytek zápasu rozhodovala bitva nervů v tie breacích.

Chardy, 38. hráč žebříčku ATP, který v loňském roce došel v All England Clubu až do osmifinále, totiž výrazně zpřesnil hru, dobře servíroval a čopovanými bekhendy s nízkým odskokem favorita trápil čím dál víc. V prvním tie breaku navíc Berdych neproměnil dva setboly, a tak druhé dějství pro sebe nakonec ukořistil soupeř.

A do zkrácené hry dotáhl Francouz i následující sadu, přestože v ní český tenista vedl už 3:1. Koncovka se tentokrát odehrála plně v režii nasazené turnajové šestky, a přestože na All England Club začal pomalu dosedat soumrak, nefungovalo už jestřábí oko a zbývající rozehrané zápasy na dalších kurtech byly přerušeny, rozhodčí ještě třetí tie break povolili dohrát. Vyrovnaný závěr čtvrté sady rozhodla Chardyho chyba z forhendu od základní čáry, po níž nabídl za stavu 5:6 soupeři mečbol.

Rodák z Valašského Meziříčí ho stylově využil esem a všechny čtyři dosavadní vzájemné duely tak získal pro sebe. Ve 2. kole se utká s dalším Francouzem Nicolásem Mahutem.

"Jérémy hrál výborně a byl to dobrý test," řekl Berdych cestou z kurtu. "A celý zápas se hrál v těžkých podmínkách. Na začátku byl přes kurt stín, takže se hrálo ze světla do tmy, a končilo se skoro za šera. To už bylo jenom o tom, trefit míč raketou a někam ho poslat," popsal Berdych podmínky utkání před půl desátou londýnského času.

Kvitová jako tajfun

Kvitová vstupovala do zápasu se 108. hráčkou světového žebříčku jako favoritka. Nebylo však jasné, jakou bude mít formu. Před Wimbledonem totiž nenastoupila do jediného zápasu na travnatém povrchu, kvůli nemoci se navíc odhlásila z generálky na Wimbledon v Eastbourne.

Obhájkyně loňského vítězství, která tradičně nastoupila ve druhý hrací den od 14 hodin na centrálním kurtu, všem dokázala, že je na turnaj v All England Clubu připravená výborně. Tradiční agresivní hrou nepouštěla Bertensovou do hry a navíc skvěle podávala. Nizozemka při servisu české hráčky za celý zápas získala jediný fiftýn. Zápas Kvitová jednoznačně ovládla, vyrobila pouhé tři nevynucené chyby a po 36 minutách postoupila do 2. kola, v němž se utká s Japonkou Kurumi Naraovou.

"Cítila jsem se výborně. A to přesto, že jsem byla před zápasem trochu nervózní," svěřila se Kvitová v pozápasovém rozhovoru. "Je tu mnoho vynikajících hráček a mě určitě čekají náročnější zápasy," dodala dvojnásobná vítězka nejslavnějšího turnaje.

Český souboj vyhrála Kristýna Plíšková

Radovala se rovněž Kristýna Plíšková. V All England Clubu zdolala loňskou osmifinalistku Smitkovou v třísetové bitvě 3:6, 7:5 a 7:5. Napodobila tak svoje dvojče Karolínu, která se z postupu do druhého kola těšila už v pondělí. V druhém českém souboji 1. kola uspěla Denisa Allertová, která rovněž ve třech setech zdolala Kateřinu Siniakovou 6:2, 4:6 a 6:3 a při své premiéře ve Wimbledonu si zahraje v dalším utkání s pátou nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska.

Dařilo se i Rosolovi, jenž si ve třech setech poradil s Gulbisem. Příštím soupeřem českého daviscupového reprezentanta bude Španěl Pablo Andújar. Vyrovnaný souboj zvládl ve třech setech i Jiří Veselý, který porazil Itala Paola Lorenziho 7:6, 7:6, 6:4 a jeho dalším soupeřem bude domácí James Ward. Maratónský duel absolvoval  Radek Štěpánek, po třech hodinách a 15 minutách ale podlehl Aljaži Bedenemu. Se slovinským rodákem, který má od letoška britské občanství, prohrál 5:7, 6:1, 6:4, 3:6, 4:6.

Po Barboře Strýcové a Petře Cetkovské se s turnajem rozloučila už v úvodním kole také Klára Koukalová, která po setech 3:6 a 4:6 nestačila na Ajlu Tomljanovicovou, rodačku ze Zábřebu reprezentující Austrálii. Přes první kolo dvouhry neprošla ani na šestý pokus Lucie Hradecká. Proti favorizované Agniszce Radwaňské z Polska neuhrála rovněž ani set (3:6, 2:6).

Hladký vstup do turnaje ve čtyřhře má naopak za sebou Lucie Šafářová s americkou partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Vítězky úvodních dvou grandslamů sezóny, které jsou v Londýně nasazeny jako číslo tři, porazily v 1. kole domácí pár Naomi Broadyová, Emily Webleyová-Smithová 6:3, 6:2.

Tenisový Wimbledon:
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Chardy (Fr.) 6:2, 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 7:6 (7:5)
Rosol (ČR) - Gulbis (Lot.) 7:6 (7:2), 6:3, 7:6 (7:3)
Veselý (ČR) - Lorenzi (It.) 7:6 (9:7), 7:6 (8:6), 6:4
Bedene (Brit.) - Štěpánek (ČR) 7:5, 1:6, 4:6, 6:3, 6:4
Ženy - dvouhra, 1. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Bertensová (Niz.) 6:1, 6:0
Tomljanovicová (Austr.) - Koukalová (ČR) 6:3, 6:4
A. Radwaňská (13-Pol.) - Hradecká (ČR) 6:3, 6:2
Kr. Plíšková - Smitková (obě ČR) 3:6, 7:5, 7:5
Allertová - Siniaková (obě ČR) 6:2, 4:6, 6:3.
Ženy - čtyřhra, 1. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (3-USA/ČR) - Broadyová, Webleyová-Smithová (Brit.) 6:3, 6:2
Ostatní výsledky zde.

Reklama

Související témata: