Hlavní obsah

Chcete říct, že podvádím? opřel se do novináře Djokovič

Ondřej CupalSport.cz

Jeden z trenérů Novaka Djokoviče Boris Becker si pustil pusu na špacír a do médií prozradil, že přestože je komunikace mezi koučem a hráčem během zápasu zakázaná, on a jeho tým se s nejlepším hráčem současnosti přesto dorozumívá. Od té doby musí Djokovič čelit otázkám na toto téma. Naposledy po vítězném utkání 1. kola ve Wimbledonu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Srb Novak Djokovič během zápasu proti Philippovi Kohlschreiberovi v úvodním kole Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Někdejší německý tenista Becker nejdříve prozradil, že se s Djokovičem dorozumívá a následně v pořadu BBC The One Show dokonce konkretizoval komunikaci pomocí posunků rukou. Sám hráč připustil, že se něco podobného odehrává, například ve chvílích, kdy se tenista otírá ručníkem.

Otázka na dané téma padla i po vítězství Djokoviče nad Němcem Philippem Kohlschreiberem v úvodním kole Wimbledonu, které obhájce trofeje vyhrál třikrát 6:4. „Chcete snad říct, že já a můj tým podvádíme?" rozčílil se jindy klidný osmadvacetiletý tenista. „Opravdu by mě zajímalo, co se za tím vším skrývá? Ptáte se jen mě nebo také ostatních hráčů?"

Vše, co děláme, je v rámci pravidel

Pak se ale přece jen na dané téma rozpovídal. „Samozřejmě že jsou jisté způsoby komunikace, které mají za účel hráče povzbudit, podpořit. Dá se mu zatleskat nebo něco říct pro doplnění energie či zvýšenému namotivování před následující výměnou. Ale to je všechno v mezích pravidel," pustil se Djokovič do obhajoby sebe a svého týmu.

„Pokud bych já nebo můj tým porušil pravidla, byl bych za to potrestán, ne? Hlavní rozhodčí by řekl ‚trest za koučink' a bylo by. Už se mi to v minulosti stalo. A já to akceptoval, samozřejmě. A stejně tak to bude, pokud mí trenéři Boris (Becker) či Marián (Vajda) řeknou něco proti pravidlům. Nebudu si stěžovat. Jen nechápu, proč se o tom musíme bavit pořád a pořád dokola," kroutil Srb hlavou.

Poté se však řeč stočila na zajímavý moment, který se mu v zápase s Němcem přihodil. Na jeho polovinu dvorce totiž přilétl vrabec a nechal se dlouho přemlouvat, než nakonec odlétl. To Djokoviče potěšilo. „Nechtěl odletět pryč. Byl to opravdu zábavný moment," říkal Djokovič.

Fanoušci na sociálních sítích to komentovali s nadsázkou - vrabčák prý byl tajný posel, kterého na kurt poslal Becker. Djokovičovi měl předávat taktické pokyny...

Reklama

Související témata:
Koučování