Hlavní obsah

Nervy pracovaly, líčila Plíšková. Teď plánuje pomstu

Londýn

Před pěti lety tenistka Kristýna Plíšková na dvorci číslo jedna v All England Clubu slavila triumf mezi juniorkami ve Wimbledonu. Ve čtvrtek se jí na stejný dvorec příliš nechtělo, ale nakonec na něm slavila dosud největší výhru mezi dospělými a postup do 3. kola travnatého grandslamu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Kristýna Plíšková si letošní Wimbledon užívá. Postoupila už do 3. kola.

Článek

Třiadvacetiletá Plíšková zaskočila Rusku Světlanu Kuzněcovovou a po vítězství 3:6, 6:3 a 6:4 poprvé na granslamu postoupila do 3. kola. "Je to můj největší úspěch, protože v ženskejch jsem dosud nikoho takovýho neporazila," řekla Plíšková po výhře nad 25. hráčkou světa a dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou.

Kristýna Plíšková, dvojče úspěšnější hráčky a světové jedenáctky Karolíny, která letos v Londýně vypadla ve 2. kole, měla původně hrát s Kuzněcovovou na kurtu číslo sedm. Tam se program natahoval, proto pořadatelé zápas přesunuly.

"Měla jsem na výběr jedničku a dvojku, a na jedničku jsem nechtěla. Chtěla jsem radši dvojku, ale dopadlo to dobře," oddechla si Kristýna Plíšková. Důvodem, proč na druhý největší kurt v All England Clubu nechtěla, byl její výkon z 1. kola, v kterém málem prohrála s krajankou Terezou Smitkovou. "Co jsem předvedla v 1. kole, tak jsem nevěděla, co předvedu dneska, proto jsem chtěla radši menší kurt."

V duelu s Kuzněcovovou se zprvu nezdálo, že by mohla pomýšlet na postup. "Začátek byl pomalý. Byla jsem nervózní," řekla aktuálně 134. hráčka světa. "Ona je ale antukářka, nehrála extra rychle a měla jsem čas se do toho dostat."

V závěru znervózněla

Zápas se začal otáčet v úvodu druhé sady, kdy Plíšková vzala někdejší světové dvojce servis a šla do vedení 2:0. "Když se mi to povedlo, tak jsem začala trošku věřit, že není nic nemožného to otočit," řekla svěřenkyně kouče Iva Mináře.

Ve třetím setu si za stavu 4:1 uvědomila, že má výhru na dosah. "Začala jsem si říkat, že když si vyhraju podání, tak je to na dosah, a znervózněla jsem," řekla. Nechala soupeřku snížit, ale pak už si servis do konce utkání podržela. "Nervy pracovaly, ale v posledním gamu jsem to zvládla dobře a pomohla jsem si servisem."

Před Wimbledonem se přitom Plíškové tolik nedařilo. Vypadla v 1. kole kvalifikace Roland Garros, uhrála kolo na turnaji ITF v Eastbourne a vypadla v 1. kole kvalifikace v Nottinghamu. "Nevyšlo mi pár týdnů a byla jsme i trošku zraněná, takže jsem extra připravená nebyla, ale jsem ráda, že to dopadlo zrovna tady," řekla.

Doufá, že by ve 3. kole ještě nemusela skončit, ale moc dopředu myslet nechce. Nyní se musí připravit na nepříjemnou soupeřku, kterou bude Monica Niculescuová z Rumunska (45. v žebříčku WTA). "Vyřadila nás tady v deblu s Karolínou, takže jí mám co vracet," řekla Kristýna Plíšková. Tuší, že bude muset být v utkání hodně trpělivá. "Hraje hodně čopů, takhle nikdo jiný nehraje. Bude to takový ošklivý tenis," řekla.

Reklama

Související témata: