Hlavní obsah

Reggae, dredy, tetování... A teď muž z dodávky vypráskal Nadala

Londýn

Výjimečný účesem, výjimečný teď i výsledkem. V krvi má reggae, na těle piercing, tetování... A do svých třiceti si počkal na možná životní formu nebo alespoň životní zápas. Němec Dustin Brown porazil ve druhém kole Wimbledonu slavného Španěla Rafaela Nadala (7:5, 3:6, 6:4, 6:4), bývalou světovou jedničku. V konzervativním All England Clubu působí snad ještě výrazněji než kdekoli jinde. Některá média o něm píšou jako o nejpodivnějším chlapíkovi na vrcholné tenisové scéně.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Dustin Brown z Německa při utkání se Španělem Rafaelem Nadalem ve druhém kole Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

"Toto je můj životní den," jásal Brown, když agresivní hrou ve čtvrtek zničil Nadala. Ještě před tím na kurtu vyhrnul triko a zaklepal na tetování.

Obraz na trupu vyvolával dohady. Je na něm vyobrazen Bob Marley? Nebo jiný jamajský zpěvák Dennis Brown? Kdepak, je to Dustinův otec Leroy. Právě jemu a Němce Inge se narodil v dolnosaském Celle. Když mu bylo jedenáct let, zamířila rodina na Jamajku. Hrál fotbal, zkoušel i další sporty. Tenis ovšem u něj zvítězil. Ale ač za Jamajku nastoupil i v Davis Cupu, vyrazil rozvíjet své umění do Evropy.

Bizarní cestovní plány

Rodiče mu dali dodávku VW, protože na placení letenek neměli. Po vlastní ose vyrážel na turnaje nižší kategorie. Jeho občas bizarní cestovní plán měl zajímavé cíle. Banja Luka v Bosně, Almaty v Kazachstánu... Teď už dodávkou nejezdí. S rodinou se tolik nevidí.

„Tátu mám ale i doma na stěně," cituje ho server wimbledon.com.

Od roku 2010 hájí barvy Německa, před tím si zahrál i Davis Cup za Jamajku, ale u tamního svazu necítil patřičnou podporu. Ale než vyrazil do bojů jako Němec, ještě zkoušel získat britské občanství, protože prarodiče z otcovy strany pocházejí z ostrovů. Neúspěšně, nakonec si vybral svoji rodnou zemi.

Proč ne. Ostatně sám říká, že z německé reality toho také dost podědil. „Jsem dochvilný, přesný, nesnáším, když někdo přijde pozdě," říká. A co má z jamajské strany? "Tak samozřejmě vzhled, kromě toho jsem maximálně uvolněný," připomíná tenisový rastaman.

Na kurtu patří mezi obry. Je vysoký 196 cm. Ale hlavním poznávacím znamením jsou vlasy. Nestříhal je od roku 1996. "Myslím, že jsem kdysi dávno byl u holiče, alespoň to vím z vyprávění rodičů. Ale nelíbilo se mi to. Naposledy mě stříhala máma právě v šestadevadesátém," připomíná.

Oblíbená tráva

Nepřekážejí mu dredy na kurtu? Není s nimi ještě větší horko? „Ve skutečnosti mají chladící efekt," namítá.

Jeho tenisové snažení nedoprovází žádný stálý trenér. Žebříčkově se ještě jako Jamajčan nejvýše dostal na konec první stovky (98.), stal se tak nejlépe umístěným hráčem země z Karibiku v historii. Jako Němec byl nejvýše loni (78.), teď je dvě pozice za první stovkou.

Ale přišel turnaj, který je pro něj snad stvořen. „Tráva," má jasno o svém oblíbeném povrchu.

Že by Německo zažilo další razantní nástup svého tenisty, o jaký se kdysi ve Wimbledonu postaral Boris Becker? Srovnání asi není na místě. Už kvůli věku, podobě...

Navíc Brown se už v roce 2013 na wimbledonské trávě ukázal, a to ve slibném světle. Dostal se do třetího kola, když poslal ze hry Lleytona Hewitta. Teď své maximum na grandslamovém turnaji vyrovnal, v sobotu ho ale může vylepšit, čeká jej Srb Viktor Troicki.

Reklama