Hlavní obsah

Kvitová - Siegemundová 6:1, 6:1Šafářová končí! Kvitová i Berdych nezaváhali. Rosol a Strýcová dali soupeřům kanára

New York
Aktualizováno

Hned v prvním kole se překvapivě rozloučila s grandslamovým US Open česká tenistka Lucie Šafářová. Nasazená šestka měla zdravotní problémy a podlehla Ukrajince Lesje Curenkové 4:6 a 1:6. Končí také Lucie Hradecká, ta nestačila na Viktorii Azarenkovou z Běloruska 1:6, 2:6. O překvapení se naopak postarala Barbora Strýcová, která vyřadila světovou čtrnáctku a letošní semifinalistku French Open Timeu Bacsinszkou po vítězství 7:5, 6:0. Na kurtu se příliš nezdržela ani Petra Kvitová, Němku Lauru Siegemundovou zdolala dvakrát 6:1. Dál jde i Petra Cetkovská. Stoprocentně úspěšní byli v úterý muži - Tomáš Berdych neměl s Bjornem Fratangelem příliš mnoho práce (6:3, 6:2 a 6:4). Druhé kolo si zahrají také Jiří Veselý, jenž porazil Itala Paola Lorenziho třikrát 6:4, a Lukáš Rosol, který nadělil svému soupeři Jaredovi Donaldsonovi kanára a vyhrál 7:6(9:7), 6:0, 7:6(7:4).

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová s vítězným gestem během utkání úvodního kola US Open.

Článek
Fotogalerie

Kvitová krátce po obhajobě titulu v New Havenu zvládla v pohodě i vstup do svého nejméně oblíbeného grandslamu. Německou kvalifikantku Lauru Siegemundovou zdolala za necelou hodinu, když zápas měla po celou dobu pod kontrolou.

Z role trochu vypadla jen ve třetí hře úvodní sady, v níž si i kvůli dvěma dvojchybám prohrála servis. Jeho ztrátě čelila i na začátku druhého dějství, ale i přes pět brejkbolů soupeřky ji nakonec odvrátila. Němka usnadnila české jedničce rozhodující bod, když při jejím mečbolu udělala dvojchybu.

Ve druhém kole narazí Kvitová ve čtvrtek na domácí Nicole Gibbsovou . Až 117. hráčka světa startuje v New Yorku na divokou kartu.

Zraněná Šafářová napodobila Plíškovou

Šafářová porazila Curenkovou minulý týden ve dvou setech v New Havenu, kde prohrála až ve finále s Petrou Kvitovou. Bohužel v tomto zápase si poranila břišní sval a na poslední grandslam sezóny nebyla stoprocentně připravená.

Ukrajinka tentokrát trpělivě čekala na chyby české soupeřky, které vzala v první sadě dvakrát servis a dostala se do vedení 5:2. Brněnské tenistce se sice podařilo snížit na 4:5, ale Curenková už sadu doservírovala.

A ve druhé už nedala chybující české tenistce šanci. Šafářová je tak po Karolíně Plíškové druhou českou tenistkou z elitní Top 10, která v New Yorku nezvládla první zápas. Loni přitom na turnaji skončila až v osmifinále.

To mužská nasazená šestka Tomáš Berdych nezaváhal. Držitele divoké karty Bjorna Fratangela porazil bez větších problémů 6:3, 6:2 a 6:4. Situaci si trochu zkomplikoval až v samotném závěru, kdy nejprve neproměnil mečbol a vzápětí si poprvé v utkání prohrál podání. Ve druhém kole jej čeká kvalifikant, ale zároveň někdejší hráč Top 10 Jürgen Melzer z Rakouska.

Strýcová vyřadila senzaci z Paříže

Barbora Strýcová na předchozích dvou grandslamech vypadla hned v prvním kole, ale tentokrát v něm vyprovodila o téměř 30 míst žebříčkově lépe postavenou Švýcarku. V první vyrovnané sadě si obě hráčky braly jeden servis za druhým, ale česká tenistka si v koncovce vyhrála ten svůj čistou hrou a dílčí vítězství 7:5 ji pořádně nakoplo.

Druhá sada už byla jasně v její režii. Švýcarku tak porazila i ve třetím vzájemném zápase a může se těšit na souboj s Číňankou Wang Čchiang. Bacsinszká se letos překvapivě probojovala do semifinále French Open a čtvrtfinále ve Wimbledonu, ve druhé části sezóny ale zatím marně hledá formu. Vypadala už počtvrté za sebou v prvním kole.

Veselému a Rosolovi stačily tři sety

Jiří Veselý stejně jako ve Wimbledonu proti Paolu Lorenzovi nezaváhal a znovu ho porazil hladce ve třech setech. Nicméně italský veterán je dosud jediným soupeřem, kterého dokázal letos příbramský rodák na grandslamech porazit.

Dvaadvacetiletý Čech přenechal o jedenáct let staršímu soupeři aktivitu pouze na začátku první sady, kdy si prohrál poprvé a naposledy podání. Ztrátu ale rychle smazal a především díky skvělému prvnímu servisu si dokázal držet převahu. V každém setu využil nabídnutou brejkovou šanci a za necelé tři hodiny slavil vítězství. Ve druhém kole si zahraje s Chorvatem Karlovičem.

Dvě hodiny a 18 minut strávil na kurtu Lukáš Rosol. Český reprezentant měl v prvním setu plné ruce práce s houževnatým Američanem Jaredem Donaldsonem, kterého zdolal až v tie breaku 7:6 (9:7). To Rosola nakoplo a ve druhé sadě osmnáctiletému mladíkovi uštědřil kanára. Rozhodující třetí set zkušený hráč získal opět ve zkrácené hře poměrem 7:4.

Rosol popáté z posledních šesti sezón přešel ve Flushing Meadows první kolo, dál se ale v singlu ještě nikdy nedostal. Příležitost bude mít proti nasazené devětadvacítce, Němci Kohlschreiberovi.

Překvapila i Cetkovská

Postup do druhého kola druhý rok za sebou vybojovala Petra Cetkovská. Třicetiletá rodačka z Prostějova a až 149. hráčka světového žebříčku otočila utkání proti domácí Christině McHaleové. Třiadvacetiletá Američanka je sice v pořadí WTA o 90 pozic před Cetkovskou, jenže s českou hráčkou prohrála ve třech setech 6:4, 4:6 a 3:6.

První start v hlavní soutěži dvouhry na US Open po dvou letech skončil hned v úvodním kole pro Lucii Hradeckou. Vynikající deblistka, který v New Yorku triumfovala ve čtyřhře v roce 2013 s Andreou Hlaváčkovou, podlehla bývalé světové jedničce a dvacáté nasazené Viktorii Azarenkové z Běloruska 1:6, 2:6.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Fratangelo (USA) 6:3, 6:2, 6:4
Veselý (ČR) - Lorenzi (It.) 6:4, 6:4, 6:4
Rosol (ČR) - Donaldson (USA) 7:6(9:7), 6:0, 7:6(7:4)
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (5-ČR) - Siegemundová (Něm.) 6:1, 6:1
Curenková (Ukr.) - Šafářová (6-ČR) 6:4, 6:1
Strýcová (ČR) - Bacsinszká (14-Švýc.) 7:5, 6:0
Azarenková (20-Běl.) - Hradecká (ČR) 6:1, 6:2
Cetkovská (ČR) - McHaleová (USA) 4:6, 6:4, 6:3
Výsledky ostatních zápasů zde.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články