Hlavní obsah

Pennettaová - Vinciová 7:6, 6:2Pennettaová ovládla italské finále US Open a po zisku grandslamu ukončila kariéru!

New York
Aktualizováno

Šestadvacátá nasazená Italka Flavia Pennettaová ovládla sobotní finále US Open, v kterém po 93 minutách porazila krajanku Robertu Vinciovou 7:6 a 6:2. Třiatřicetiletá rodačka z Brindisi, která ve čtvrtfinále turnaje zdolala Petru Kvitovou, v New Yorku získala svůj první grandslamový titul. Těsně před převzetím trofeje pro šampiónku Pennettaová oznámila, že po sezóně ukončí kariéru.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Flavia Pennettaová krátce po triumfu na US Open ukončila kariéru.

Článek
Fotogalerie

Pennettaová potvrdila v souboji dvou debutantek v grandslamovém finále roli papírové favoritky. Její o rok mladší soupeřka nedokázala navázat na páteční výkon ze semifinále proti Američance Sereně Williamsové, kterou senzačně připravila o šanci na kalendářní Grand Slam.

Turnajová šestadvacítka Pennettaová získala první sadu po vítězství 7:4 v tie breaku, v němž Vinciová udělala čtyři chyby. V předchozím průběhu setu prohrávala nenasazená Vinciová už 2:4, třemi získanými gamy v řadě se ale dokázala vrátit do hry.

Psychickou výhodu po zisku setu využila Pennettaová v nástupu do druhé sady a dostala se do výrazného vedení 4:0. Vinciová se stejně jako v předchozím setu pokusila o zvrat, ale podařilo se jí vyhrát pouze následující dva gamy. Pennettaová ukončila zápas před zraky italského premiéra Mattea Renziho čistou hrou při podání soupeřky nechytatelným forhendem.

Za první singlový grandslamový titul získala vítězka šek na 3,3 miliónu dolarů a měla by se ve světovém žebříčku posunout na osmou pozici. Rodačka z Brindisi se tak ve 33 letech dočká nejlepšího žebříčkového postavení v kariéře.

Při závěrečném ceremoniálu, jenž byl v podání dlouholetých kamarádek plný legrace a špičkování, Pennettaová překvapila oznámením, že se představila na US Open naposledy. Životní partnerka italského tenisty Fabia Fogniniho hodlá po sezóně ukončit kariéru. "Rozhodla jsem se pro to už dříve, tohle je nejlepší způsob, jak říct tenisu sbohem," řekla nejstarší vítězka premiérového grandslamového titulu v takzvané open éře.

Francouzi Mahut s Herbertem získali první velký titul

Mužskou čtyřhru ve Flushing Meadows vyhráli Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut. Dvanáctý nasazený pár porazil britsko-australskou dvojici Jamie Murray, John Peers 6:4, 6:4 a v druhém společném grandslamovém finále získal první titul.

Třiatřicetiletý Mahut s o devět let mladším Herbertem už spolu hráli finále na letošním Australian Open, kde je porazili překvapiví šampioni Italové Fabio Fognini a Simone Bolelli. Mahut také po boku krajana Michaëla Llodry absolvoval finále Roland Garros 2013.

Už v prvním kole čtyřhry nečekaně vypadli nejvýše nasazení Bob a Mike Bryanové. Slavná americká dvojčata tak zakončí sezonu bez zisku grandslamového titulu, což se jim naposledy stalo v roce 2004. Od té doby vyhráli 16 turnajů velké čtyřky.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Čtyřhra - finále:
Herbert, Mahut (12-Fr.) - J. Murray, Peers (8-Brit./Austr.) 6:4, 6:4
Ženy:
Dvouhra - finále:
Pennettaová (26-It.) - Vinciová (It.) 7:6 (7:4), 6:2

Reklama

Související témata:

Pavouk - US Open 2015 - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Spojené státy Venus Williamsová
    6 : 2; 1 : 6; 6 : 3
  • Itálie Roberta Vinciová Francie Kristina Mladenovicová
    6 : 3; 5 : 7; 6 : 4
  • 09.09.15      17 : 00
    Česká republika Petra Kvitová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 4; 4 : 6; 2 : 6
  • Bělorusko Victoria Azarenková Rumunsko Simona Halepová
    3 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Itálie Roberta Vinciová
    6 : 2; 4 : 6; 4 : 6
  • Itálie Flavia Pennettaová Rumunsko Simona Halepová
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • 12.09.15      21 : 00 New York
    Itálie Roberta Vinciová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 7; 2 : 6