Hlavní obsah

Okolí na něj spěchá, ale Pavlásek stoupá po krůčcích

Praha

Hráče z první stovky světového žebříčku už párkrát porazil, sám ale mezi ně zatím nepatří. Dvacetiletý Adam Pavlásek poznává, jak těžká je cesta mezi špičku. S jeho jménem je ale spojována blízká budoucnost českého tenisu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Čeští tenisté na pražském letišti před odletem do Indie na baráž o účast ve Světové skupině Davisova poháru. Zleva Adam Pavlásek, Jiří Veselý, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, Lukáš Rosol a Radek Štěpánek.

Článek

Poslední daviscupovou dekádu ovládli Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Dva triumfy, k tomu postup do finále 2009 plus další dvě semifinále. Napodobit tyto vrcholy je drsnou výzvou pro následovníky českých šampiónů. „Za nejlepší hráče náhradu nemáme. Není to jako u holek, kde je osm tenistek v první stovce," tvrdil kapitán Jaroslav Navrátil. Sám už loni ve Francii prohlásil, že pokud v týmu nebudou tahouni minulých let, ve funkci skončí.

Jak vypadají zápasy bez dua B+Š ukázala letošní ostravská porážka v prvním kole s Australany. Zároveň ale naznačila, že budoucnost by nemusela být úplně černá, když debutující Pavlásek společně s Veselým udolali v pěti setech zkušený pár Hewitt, Groth.

„Po téhle zkušenosti jsem už trochu klidnější. Ale pořád je to novinka být v týmu. Hlavně ať to v Indii zvládneme a vyhrajeme," přál si před odletem na baráž Pavlásek, který letos vyhrál challenger v Trnavě a byl ve finále v Ostravě a v Římě. „Sezóna je celkem dobrá, ale vždycky to může být lepší."

Získal už skalp Fogniniho

Často kolem sebe slýchává, že by měl co nejrychleji proniknout do první stovky, otřískat se v úvodních kolech grandslamů a nabírat zkušenosti, které pak využije v Davis Cupu. Nejvíc se přitom dvacetiletý tenista zviditelnil na letošním Hopman Cupu, kde si zahrál proti Isnerovi, Pospisilovi a Fogninimu, jehož skalp dokonce získal.

„Kdyby to šlo nahoru rychle, budu rád, ale snažím se jít krůček po krůčku," řekl Pavlásek, který je v ratingu hráčů do 21 let na 12. pozici. „Nemůžu tady podepsat, jestli to půjde svižně nebo ne, ale snažím se." Rád by totiž oživil i vzpomínky na juniorský Galeův pohár, který v roce 2011 vyhráli společně s Veselým, jenž je v Indii týmovou jedničkou.

Za dva roky bude Štěpánkovi 38, Berdychovi s Rosolem 32, zátěž tří daviscupových dnů se chtě nechtě musí přenášet na mladší ročníky. „Že bych pak hrál singl i debl? Tak to by bylo fajn," usmíval se Pavlásek, ale nevypadal, že by si s tím teď lámal hlavu.

Reklama

Související témata: