Hlavní obsah

Djokovič - Berdych 6:3, 7:5A je po naději! Berdych bojoval, na jedničku to bylo málo

Londýn
Aktualizováno

Stačil set a bylo po naději! Český tenista Tomáš Berdych končí popáté ze šesti účastí na Turnaji mistrů už ve skupině. V Londýně před posledním zápasem ve skupině měl ještě šanci na semifinále. V boji se světovou jedničkou Novakem Djokovičem však mohl na postup pomýšlet jedině v případě dvousetového vítězství. Srbský favorit ale nakonec uhrál první sadu (6:3), zajistil si postup a Berdych věděl, že hraje poslední zápas sezóny... Bojovnost mu nestačila ani ve druhém setu, který prohrál 5:7.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Berdych při utkání s Novakem Djokovičem ze Srbska při Turnaji mistrů v Londýně.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý rodák z Valašského Meziříčí získal první fiftýn, devět ztratil a prohrával 0:2, ale pak ukázal srbskému favoritovi, že to tak jednoduché mít nebude. Snížil, našel podání a srovnal na 2:2, aby Djokovič vzápětí šel zase do vedení.

Berdycha může mrzet, že si v osmém gamu nevyžádal "jestřábí oko" při jedné z výměn, v níž - jak se později ukázalo - zahrál dobrý míč, zatímco pro rozhodčí to byl aut. Djokovič už sadu dovedl do vítězného konce.

Také ve druhém setu Berdych dohnal brejk z úvodu a hrál se suverénem sezóny vyrovnaně, ale i tentokrát padl v koncovce.

Berdych si tak zhoršil bilanci s Djokovičem na 2:21. Na tvrdém povrchu s ním prohrál všech osmnáct vzájemných zápasů, pět z toho na Turnaji mistrů.

Nečekané drama

Českého zástupce v turnaji držel ve skupině Stana Smithe ve hře o semifinále Švýcar Roger Federer, jenž v britské metropoli vyhrál i poslední zápas ve skupině. Už jistý semifinalista podniku udolal odpoledne Japonce Keie Nišikoriho 7:5, 4:6 a 6:4. Berdychovi, který před tím prohrál ve skupině ve dvou setech s Federerem a ve třech s Nišikorim, to nakonec k ničemu nebylo.

Šestinásobný vítěz Masters Federer svedl s Nišikorim nečekaně napínavou bitvu. Švýcar, jenž v předchozím londýnském duelu ukončil po 23 zápasech Djokovičovu vítěznou sérii, šel sice vždy do vedení, japonský bojovník ale pokaždé dokázal srovnat krok. V úvodním setu si Federer výhru uniknout nenechal, ve druhém ale promarnil vedení 4:1.

Tatáž situace se pak opakovala i ve třetí sadě. Bývalá světová jednička nechala soupeře dotáhnout z 1:4 na 4:4, poslední dvě hry zápasu ale patřily k radosti bouřlivého londýnského publika Federerovi.

V pátek se rozhodne o čtvrtém semifinalistovi. Ze skupiny Ilieho Nastaseho už postoupil Španěl Rafael Nadal, o druhé místo se v přímém souboji střetnou domácí Andy Murray a Švýcar Stan Wawrinka.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 7 mil. dolarů):
Dvouhra:
Skupina Stana Smithe:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (6-ČR) 6:3, 7:5
Federer (3-Švýc.) - Nišikori (8-Jap.) 7:5, 4:6, 6:4
Konečná tabulka:
1.Federer3306:13
2.Djokovič3214:22
3.Nišikori3123:51
4.Berdych3031:60
Čtyřhra:
Skupina Ashe a Smithe:
Bolelli, Fognini (5-It.) - Bopanna, Mergea (8-Indie/Rum.) 6:4, 1:6, 10:5
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - J. Murray, Peers (4-Brit./Austr.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 16:14
Konečná tabulka:
1.Bopanna, Mergea3215:22
2.B. Bryan, M. Bryan3214:32
3.J. Murray, Peers3123:51
4.Bolelli, Fognini3123:51

Reklama