Hlavní obsah

Zklamaný Berdych zažil nejhorší Turnaj mistrů. Má ještě na to posunout se výš?

Londýn

Takhle špatně na prestižním Turnaji mistrů ještě český tenista Tomáš Berdych nikdy nedopadl. Vůbec poprvé ze svých šesti účastí nevyhrál ani jeden zápas a postup do semifinále mu zůstal na hony vzdálený. Skvěle rozjetá sezóna tak pro něj, i přes zisk dvou titulů a potvrzenou příslušnost k elitní osmičce světa hrající prestižní turnaj v Londýně, vyznívá trochu do ztracena.

Foto: Toby Melville, Reuters

Skleslý Tomáš Berdych během utkání Turnaje mistrů proti Rogeru Federerovi.

Článek
Fotogalerie

Vše mohl ještě zvrátit v závěrečném utkání ve skupině proti světové jedničce Novaku Djokovičovi, pokud by ho porazil 2:0 na sety. Se Srbem měl sice před zápasem hrozivou bilanci 2:20, ale letos s ním dokázal sehrát vyrovnané bitvy. I tentokrát se o svoji šanci rval, ale nakonec neuhrál ani set.

„Jeho hra je postavená na servisu. Když nemá slušné procento prvního podání, ztrácí sebevědomí a já můžu útočit přes jeho druhý servis. Když ale dobře podává, může porazit kohokoliv na každém povrchu. Dobře to vím, protože jsem s ním odehrál spoustu vyrovnaných zápasů. A hodně jsem jich vyhrál. To mi možná dává mentální výhodu v klíčových okamžicích," rozebíral Berdychovu hru po utkání Djokovič.

Djokovič si počkal na šanci

Rodák z Valašského Meziříčí prohrál první set 3:6 a v ten moment už měl jistotu, že nepostoupí, zatímco Djokovič už měl účast v semifinále v kapse. I tak měl Berdych ale stále o co hrát, protože kromě lákadla v podobě skalpu světové jedničky mohl dosáhnout na prémii pro vítěze zápasu v hodnotě 109 tisíc liber, cca 4,2 miliónů korun.

Ani ve vyrovnané druhé sadě však nakonec neuspěl. „Jen jsem si počkal na game, kdy bude více druhých podání, což přišlo za stavu 5:5," popsal svoji strategii Djokovič, jenž vyhrál druhé dějství 7:5.

Berdych tak v Londýně vyhrál jen jeden set proti Japonci Nišikorimu a je jasné, že závěrečný turnaj sezóny si představoval trochu jinak.

„Je to trochu zklamání, nevyhrát tu ani jeden zápas. Není to ale o nějakých dojmech, je to vždy jen o výsledku. V tenisu jsou jen vítězové a poražení, nic mezi tím. Myslím, že jsem měl docela dobrou šanci, ale to je tak vše. Udělal jsem pár chyb v důležitých momentech, a to dnes rozhodlo," zhodnotil své poslední vystoupení český tenista.

Co bude dál?

Bez ohledu na nevydařenou účast v Londýně Berdych i v této sezóně potvrdil příslušnost ke špičce, otázkou však je, zda po výměně realizačního týmu a slibném rozjezdu roku neměl ambice vyšší.

Odstup od hráčů jako je Djokovič, Murray, Federer či Wawrinka nijak nesnížil. Na začátku roku se probojoval do semifinále Australian Open, ale na ostatních grandslamech končil už v osmifinále. Jisté herní i psychické zlepšení, které bylo patrné na začátku jeho spolupráce s týmem kolem kouče Danniho Vallverdua, jakoby postupně vyprchalo.

Možnosti, kam by se mohl jeho herní styl ještě posunout, naznačil právě duel s Djokovičem, v němž dokázal soupeře občas zaskočit pestřejší hrou a úspěšným náběhem na síť, což rozhodně nepatří stabilně do Berdychova taktického rejstříku.

„Je ale ještě možné naučit hráče po třicítce nové triky? Federer v posledních letech vypiloval útoky na síti, což mu vyneslo opětovný posun žebříčkem vzhůru. Není však pravděpodobné, že by Berdych šel ve stopách Federera. Tomáš coby útočník na síti byla nejspíš jen vize toho, co by mohlo být. Ale bylo to asi to nejlepší, co za celý rok předvedl," uvádí například ve své analýze odborný server tennis.com.

Podaří se Tomáši Berdychovi vyhrát grandslamový turnaj?
Ano
17 %
Ne
83 %
Celkem hlasovalo 7642 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 2 : 1 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 2 : 1 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík