Hlavní obsah

Del Potro chtěl skončit. I s pomocí jednoručného bekhendu ale zbrojí na návrat do špičky

Kolotoč bolestí, operací a věčných návratů už jednu chvíli málem argentinského tenistu Juana Martína del Potra zlomil, ale šampión US Open z roku 2009 si vše srovnal v hlavě a pracuje na návratu, který by rád realizoval už na Australian Open na začátku příštího roku.

Del Potro s jednoručným bekhendem při tréninku.

 
Článek

Čtvrtou operaci zápěstí, z toho třetí na levé ruce podstoupil rodák z Tandilu letos v červnu a skončila tak pro něj sezóna, která pořádně ani nezačala. Kromě účasti ve čtvrtfinále v Sydney už stihl jen jedno kolo v Miami, od té doby už jen řešil, co s nesnesitelnou bolestí dělat a jak se pokud možno vyhnout dalšímu chirurgickému zákroku.

Jenže skalpelu nakonec ani tentokrát neunikl, což ho evidentně hodně sebralo. Na videu na svých stránkách vzkázal fanouškům, že „prožívá smutné dny" a „nevidí světlo na konci tunelu."

Jenže během léta začal znovu trénovat a zdá se, že je vše na dobré cestě, aby se znovu vrátil na vrcholnou scénu.

Návrat už není daleko

„Zranění bylo vážnější, než jsem předpokládal a občas jsem si myslel, že už nikdy nebudu hrát. Tyhle pochyby se mě držely docela dlouho. To nejhorší už je ale za mnou. Rekonvalescence jde podle plánu. Doufám, že budu brzo zpět, možná už ten moment není tak daleko," cituje bývalou světovou čtyřku server puntodebreak.com.

Vzhledem k tomu, že je pravák, potřetí operované levé zápěstí mu komplikuje především obouručný bekhend. Stejně jako při dřívějších návratech na kurty si v tréninku i tentokrát vypomáhal jednoručným bekhendem. Spekulace, že by k tomuto úderu přestoupil natrvalo, však jednoznačně odmítl.

„Tenis se učíte jako malí. Já vždy hrál obouručný bekhend a je velmi těžké změnit technické návyky. Možná kdybych se na něj v tréninku zaměřil, tak bych se ten jednoručný naučil, ale určitě bych se s ním nemohl vrátit na stejnou úroveň, na níž bych chtěl znovu hrát. Tohle je zkrátka nemožné," zavrhl výraznou technickou změnu.

Podpořili ho i Federer s Djokovičem

Podobně se k Argentincově situaci vyjádřil už dříve například Roger Federer: „Určitě by mohl hrát jednoručák, ale myslíte, že je jeho cílem být 80. na světě? Jestli chcete mít zpět Juan Martina, chcete, aby byl tam, kam patří. Takže mu přeji rychlé uzdravení a návrat s obouručným bekhendem. To je jako byste chtěli po mně, abych hrál obouručák. To prostě nejde."

Právě Federer a další špičkoví hráči sedmadvacetiletému ranaři dodali podporu k návratu. „Když se dívám na zápasy v televizi, hodně mi tenis chybí. Hodně hráčů mě podpořilo, Federer, Djokovič, Murray, ti všichni mě žádali, abych se k tenisu vrátil," přiznal ´Delpo´.

Nyní mu patří 578. příčka v žebříčku ATP, začíná prakticky od nuly. Musí si najít i nového kouče, protože Franco Davin už mezitím začal spolupracovat s Grigorem Dimitrovem.

Podaří se Juanu Martínu del Potrovi vrátit se mezi deset nejlepších tenistů světa?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
Celkem hlasovalo 4121 čtenářů.

Reklama