Hlavní obsah

Mají Wimbledon, ale dlouho byli pro smích. Teď však Britové sahají po slavné trofeji

Kam až může spadnout tenisová velmoc, ukázali britští tenisté před šesti roky, když ve druhé skupině Euro-africké zóny, tedy pomyslné třetí lize Davis Cupu, prohráli s Litvou a pád o další úroveň níž do opravdového tenisového „pralesa“ museli odvracet v baráži proti Turecku. Od té doby se však především díky rodině Murrayů derou Britové vzhůru a o víkendu budou mít na dosah slavný Davisův pohár, který před 115 lety dali světu spolu s Američany.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Britští tenisté (zleva) Kyle Edmund, Andy Murray, James Ward a Jamie Murray pózují před finále Davis Cupu s vlajkou.

Článek

Británie má obrovskou tenisovou tradici, vyspělé publikum a každoročně hostí ve Wimbledonu nejprestižnější turnaj, z něhož plynou tamnímu svazu LTA obrovské sumy. Tučné částky investované zpět do výchovného systému a šance pro talentované hráče v podobě divokých karet v All England Clubu však dlouhodobě nepřinášejí efekt.

Z neschopnosti využít penězovod chrlící milióny liber k výchově hráčů, kteří by byli konkurenceschopní v elitní stovce a mohli reprezentovat na patřičné úrovni, si už řadu let sebemrskačsky utahují i tradičně hodně kritická britská média.

Finále Davis Cupu
Belgie - Británie (Gent, antuka):
Pátek (13:30): Goffin - Edmund, Bemelmans - A. Murray,
Sobota (15:00): Coppejans, Darcis - A. Murray, J. Murray,
Neděle (13:00): Goffin - A. Murray, Bemelmans - Edmund.

Zatímco jiné velmoci jako Španělsko či Francie vypouští do světa skvělé tenisty jako na běžícím pásu, uvadající britskou slávu již několik let hájí jen svérázný muž ze skotského zapadákova Dunblane, aktuální světová trojka Andy Murray, jehož pro profesionální tenis vychovala vlastní matka.

Druhým nejlepším Britem v žebříčku je nyní slovinský rodák Aljaž Bedene, jenž však dostal občanství ostrovního království až letos a finále Davisova poháru za novou vlast hrát nemůže. Po boku Murrayho tak dostal šanci vyniknout James Ward. Momentálně 156. hráč světa se vypnul k heroickému výkonu v prvním kole, v němž porazil amerického bombarďáka Johna Isnera.

Jedinečná šance?

Na pozici reprezentační dvojky se však v závěru roku stihl vklínit dvacetiletý Kyle Edmund, jenž se pohybuje na hranici první stovky a startuje především na challengerech. Ve finále Davis Cupu se tak od něj asi nedají čekat zázraky. Druhou oporou britského týmu má ve finále v belgickém Gentu být zkušený deblista Jamie Murray, bratr slavnějšího Andyho.

Británie čeká na triumf v Davis Cupu 79 let, domácí Belgie se ve finále objeví dokonce poprvé od roku 1904. A nutno podotknout, že partě kolem světová šestnáctky Davida Goffina letos opravdu mimořádně přálo štěstí na soupeře.

Obhájci trofeje ze Švýcarska totiž proti nim nastoupili bez hvězdného dua Federer, Wawrinka, Kanaďanům zase chyběla jednička Milos Raonic a Argentina neměla k dispozici dlouhodobě zraněného Juana Martína del Potra.

Britům i Belgičanům je jasné, že letos se jim nabízí možná na dlouhou dobu poslední šance slavnou Salátovou mísu vybojovat. „Vyhrát Davisův pohár je pro mě obrovská motivace. Letos jsem tomu hodně obětoval, stejně jako celý tým za uplynulých pět šest let. V žádném případě to ale nebude snadné, právě naopak, poslední krok bude extrémně těžký," varovala největší hvězda finále Andy Murray.

Kdo vyhraje Davis Cup 2015?
Belgie
27,1 %
Velká Británie
72,9 %
Celkem hlasovalo 1298 čtenářů.

Reklama

Související témata: