Hlavní obsah

Teď to pořádně roztočíme, vyhlásil Murrray poté, co proměnil Davis Cup ve svoji show

Letošní Davisův pohár se dá s nadsázkou nazvat Murray Cupem. Druhý tenista světa dovedl Brity k zisku Salátové mísy skoro po osmdesáti letech svými suverénními výkony. "Nyní přijdou na řadu oslavy. Budu se snažit držet chlapců pod kontrolou, ale určitě to pořádně roztočíme," vyhlásil Andy Murray hned v prvním interview přímo na kurtu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Andy Murray došel k výhře i navzdory svým tradičním výbuchům běsu...

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletý skotský rodák Murray v této sezóně týmové soutěže vyhrál všech jedenáct zápasů, do kterých nastoupil - osm dvouher a tři čtyřhry s bratrem Jamiem. Podílel se tak na jedenácti z dvanácti vítězných bodů Británie v cestě za titulem.

"Je ohromující, co Andy dokázal," pochválil svoji jedničku britský kapitán Leon Smith. "Jsme mistry světa a výkon Andyho Murrayho byl úplně parádní," přidal bývalý britský tenista a finalista Davis Cupu John Lloyd pro BBC One.

Britům blahopřál k triumfu i premiér David Cameron, který v neděli navštívil belgickou metropoli Brusel. "Množství gratulaci Andymu, Jamiemu a celému britskému týmu. První titul po 79 letech, to je naprosto strhující pro všechny Brity," uvedl Cameron ve svém prohlášení.

Ve finále byl znovu perfektní

Perfektní byl Murray i ve finále proti Belgii. Na antuce v Gentu neztratil ve dvouhrách ani set a s bratrem vyhrál čtyřhru. Poslední míč letošní soutěže získal po přesném lobu, po kterém se svalil na zem a poté ho zavalili spoluhráči.

"Nikdy jsem si myslel, že budeme mít někdy šanci vyhrát Davisův pohár. Stále tomu nemůžu uvěřit, že jsme získali salátovou mísu. Diváci viděli během tří dnů skvělý tenis, každý zápas měl velmi vysoký level. Po náročné sobotní čtyřhře nebylo snadné najít v sobě energii," líčil Murray, který prožíval finálový triumf velmi emotivně.

"Velmi mi pomohla moje rodina i bratr Jamie. I pro ně tento triumf velmi mnoho znamená. Těší mě, že jsem v neděli zvládl fyzicky velmi náročný zápas, bylo tam plno dlouhých výměn. Je skvělé zakončit duel vítězným lobem."

Zapsal se do historie

Murray jako první od roku 1995 po Petu Samprasovi vyhrál ve finále tři zápasy za nerozhodnutého stavu. Jedenáct duelů od vzniku Světové skupiny v roce 1981 před ním v jednom ročníku ovládli jen tři tenisté - Američan John McEnroe (s bilancí 12:0), Němec Michael Stich(11:1) a Chorvat Ivan Ljubičič (11:1).

"Jsme neskutečně šťastní, že jsme šanci využili. Už se to nemusí opakovat," řekl Andy Murray krátce poté, co získal rozhodující bod finále v duelu s domácím Davidem Goffinem.

V Davisově poháru má Murray výtečnou bilanci 34 výher a jen sedmi porážek. Musí ale ještě vyhrát jedenáct zápasů, aby se vyrovnal britské legendě Fredu Perrymu. "Když hraju za svoji zemi, předvádím nejlepší tenis," řekl Murray.

Teď zbývá ještě Austrálie...

Triumfem v soutěži družstev Murray rozšířil svoji sbírku úspěchů, která čítá olympijské zlato z Londýna 2012 a dva grandslamové tituly z US Open a Wimbledonu, kterým ukončil po 77 letech domácí čekání na titul z mužské dvouhry.

Murray doufá, že mu daviscupový úspěch pomůže prolomit osud na Australian Open. V Melbourne už prohrál čtyřikrát ve finále. "Tady (na Davis Cupu) jsem se naučil pár věcí, jak situaci zvládnout. Zkusím to také v Austrálii," plánoval.

"Je to fantazie, prožívám nejlepší pocity. Andy zahrál jako absolutní superstar, v důležitých momentech si dokázal zachovat chladnou hlavu. Udělal nejvíce pro naše vítězství, velký dík však patří celému týmu - hráčům, fyzioterapeutovi, lékaři i vyplétači raket. Každý tvrdě pracoval pro úspěch týmu," dodával britský kapitán Leon Smith.

Reklama