Hlavní obsah

Murray po triumfu v Davis Cupu zkritizoval šéfa svazu. V Británii zažil šok

První salvy šampaňského už pomalu odeznívají. Británie oslavila své tenisové hrdiny, kteří o víkendu dobyli po dlouhých 79 letech Davisův pohár, a pomalu se vrací do všedních dnů, které nejsou na ostrovech pro tento sport zrovna optimistické. Varovná slova zazněla i od hlavního strůjce úspěchu reprezentace Andyho Murrayho.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský tenista Andy Murray po triumfu v Davis Cupu.

Článek
Fotogalerie

Druhý hráč světa se opřel do svazu (LTA) a jejího šéfa Michaela Downeyho, s nímž prý ani nemá cenu mluvit o neutěšeném stavu výchovy mladých tenistů, kteří Velké Británii navzdory obrovským příjmům LTA zoufale chybí.

„Někdy mám pocit, že je to (konverzace s Downeym) ztráta času, protože se nikdy nic nezmění. Nechce se mi marnit čas žvaněním. Radši se budu koncentrovat sám na sebe. Až ukončím kariéru, budu mít dost času, abych našemu tenisu pomohl," cituje britskou jedničku BBC.

Není s kým trénovat

Británie sice hostí slavný Wimbledon či prestižní Turnaj mistrů, ale konkurenceschopných tenistů má tak málo, že Murray nemá při pobytu ve své vlasti pořádně s kým trénovat.

„Není s kým hrát, není s kým si zatrénovat, což je frustrující, protože před velkými zápasy potřebujete tu nejlepší přípravu. My nic takového ale nemáme," posteskl si dvojnásobný grandslamový vítěz.

Pravý šok zažil nedávno, když se zastavil v Národním tenisovém centru v Roehamptonu. „Byl jsem tam v pondělí ve tři odpoledne a ve stejný čas pak i v úterý. Na krytých kurtech a v posilovně nebyl jediný člověk. Musel jsem si to vyfotit, protože tohle místo přišlo na nějakých 40 miliónů liber (přes1,5 miliardy korun) a žádný hráč tu netrénoval," nechápal Murray.

Jeho slova podpořil i daviscupový kapitán Leon Smith, jenž volá po lepším využití investic do růstu mladých hráčů. „Neznám úplně přesná čísla, ale podle mých odhadů se za posledních osm let nacpalo do juniorských programů 25 miliónů liber (necelá miliarda korun). Ale zjevně to nefunguje, protože žádné juniory nemáme," posteskl si Smith.

Reklama