Hlavní obsah

Kerberová dopadne jako Kvitová. Na příštím grandslamu vyhoří, předpovídají v Austrálii

Melbourne

Tenisový svět má od soboty novou grandslamovou šampiónku. Čerstvá vítězka Australian Open Angelique Kerberová si užívá nečekaný triumf a oslavy ji zřejmě jen tak neomrzí. Jenže sezóna běží nemilosrdně dál a fanoušci už se pochopitelně zabývají otázkou, zda německá tenistka dokáže na svoji senzační jízdu z Melbourne v budoucnu navázat, nebo jde o další jednorázový výstřelek z řad nevyzpytatelného dámského tenisu.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vítězska Australian Open Angelique Kerberová otevírá před fotografy šampaňské den po svém triumfu.

Článek
Fotogalerie

Zatímco v mužském tenisu panuje poměrně jednoznačná hierarchie, v tom ženském je to s výjimkou stabilní světové jedničky Sereny Williamsové spíše anarchie. O šokující výsledky není nouze.

Překvapivé vítězky grandslamových turnajů nezřídka upadají po životních triumfech do období krize a stagnace. A oficiální web Australain Open ve své předpovědi zbytku sezóny předvídá obdobný osud i blonďaté Němce.

„Angelique Kerberová si protrpí dívčí grandslamovou kocovinu. Je novou světovou dvojkou a až přijede na Roland Garros, bude se vyrovnávat s velkým očekáváním. Její brzký konec na antukových dvorcích by popravdě nebyl zas tak velkým překvapením," maluje pesimistickou budoucnost pro novou šampiónku australský web.

Výbuch nebo konec kariéry

„Petra Kvitová, Francesca Schiavoneová a Li Na po svých grandslamových titulech z let 2010 až 2011 hned na dalším turnaji velké čtyřky vybouchly v prvním kole. Samantha Stosurová pak ve třetím. Marion Bartoliová (Wimbledon 2013) a Flavia Pennettaová (US Open 2015) zase po těch svých ukončily kariéry," připomíná.

Jak vrtkavé mohou momentálně být kariéry tenistek, dokazuje právě příběh Kerberové, která v úvodním kole v Melbourne krátce po svých 28. narozeninách odvracela mečbol proti Japonce Doiové. Něco podobného je momentálně třeba u Djokoviče, Murrayho či Federera jen těžko představitelné.

Německá tenistka nastoupila už do svého dvaatřicátého grandslamového turnaje, ale až dosud se dokázala jen jednou probojovat do semifinále (US Open). Nejtěžší období prožívala v sezóně 2011, kdy prohrála jedenáctkrát v prvním kole.

Má hru na další tituly?

„Někdy jsem moc nevěřila sama sobě. Tady se to ale všechno změnilo. Trenéři i všichni kolem viděli, že v tréninku hraji velmi dobře. Nechápali, proč jsem nebyla schopná to přenést do zápasů. Nebylo snadné mě koučovat, teď mám ale u sebe nejlepší možný tým, který mě zvládá," myslí si čerstvá šampiónka.

Co ale přijde teď? Zaútočí na pozici světové jedničky a další grandslamové tituly? „Těžko říct, co tenhle titul znamená pro budoucnost, teď se dá ale spousta věcí do pohybu," je jasné kouči vítězky Torbenu Beltzovi.

„Myslím si, že má hru na to, aby sbírala další tituly. Zároveň mám za to, že by bylo fajn se trochu zklidnit, odpočinout a znovu začít s tvrdou prací, protože přijdou další turnaje a pro Angelique to nebude vůbec jednoduché," dodal kouč.

Reklama

Související témata: