Hlavní obsah

Rumunsko - Česko 2:3Fedcupové déjà vu! Plíšková hrdinkou také proti Rumunkám

Kluž
Aktualizováno

Ta podobnost s loňským finálovým fedcupovým soubojem je do očí bijící! Po porážce Petry Kvitové od Simony Halepové 4:6, 6:3 a 3:6 musela Karolína Plíšková uspět. A dokázala to! Moniku Niculescuovou přetlačila po sadách 6:4, 4:6 a 6:3 a o postupujícím do semifinále tak rozhodovala čtyřhra. Do té stejně jako v listopadovém finále proti Rusku nastoupily Barbora Strýcová a hrdinka Karolína Plíšková. Společně zdolaly rumunský pár Andreea Mituová, Raluca Olaruová 6:2 a 6:3 a zajistily Češkám postup do semifinále. V něm se svěřenkyně Petra Pály utkají se Švýcarkami, které postoupily přes Němky.

Foto: Profimedia.cz

Karolína Plíšková se raduje s fedcupovým týmem v rumunské Kluži.

Článek

Pětadvacetiletá Kvitová, opora týmu, která se výrazně zasloužila o čtyři tituly tenistek za uplynulých pět let, prohrála poprvé v kariéře o fedcupovém víkendu obě dvouhry.  V utkání s Halepovou hrála Kvitová mnohem lépe než o den dříve. Začala ztrátou servisu, ale pak předvedla dva skvělé gamy a po spršce vítězných míčů otočila na 2:1. V další hře nevyužila dva brejkboly a zhoršila se. Za stavu 3:5 odvrátila setbol a ještě bojovala o prodloužení setu, ale soupeřce pomohlo 'prasátko'.

I na začátku druhé sady prohrávala, tentokrát 0:2, ale do míčů se opírala na maximum. Působila mnohem živěji a zarputileji a dostala se do vedení 3:2. Hrála agresivně, přesně, zkoušela i zkrátit hru za síť a zatínala bojovně pěsti. Podruhé vzala Halepové servis na 5:3, pak odvrátila tři brejkboly a využila první setbol.

Před třetím setem se Kvitová v šatně převlékla a Halepová si nechala promasírovat levou nohu. První šla do brejku Češka, ale o náskok 2:1 přišla. Rozhodující ztráta nastala v osmé hře, hala nadšeně skandovala "Si-mo-na" a Rumunka už výhodu nepustila.

Plíšková znovu vytahovala žhavé kaštany z ohně

Před Plíškovou stál tedy nesnadný úkol. Stejně jako v listopadovém finále proti Ruskám bylo na ní, aby odvrátila porážku, a světová třináctka to znovu zvládla dokonale. V úvodním setu sice prohrávala 0:2, ale v šesté hře prolomila nepříjemnými čopovanými obrannými údery hrající soupeřce poprvé servis a v desáté to zopakovala.

Niculescuová se postarala o zdramatizování zápasu ve druhém setu. V tom totiž prohrávala už 2:4 a čelila servisu české hráčky, přesto nakonec dokázala sadu otočit, vyhrát čtyři gamy v řadě a o vítězce tak rozhodoval až poslední set. V tom už si Plíšková vlastní servis dokázala udržet, zato Rumunce ho jednou prorazila, takže pro Českou republiku získala důležitý vyrovnávací bod.

"Ani jeden míč nebyl jednoduchý a jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla Plíšková a před čtyřhrou hýřila optimismem. "Vyhrajeme," prohlásila. A nemýlila se. Po půlhodinové pauze se vrátila na kurt a se Strýcovou debl zvládly stejně jako proti Ruskám. Za Rumunky nečekaně nenastoupila Niculescuová a proti slabšímu páru Češky zápas kontrolovaly. Plíšková razantně podávala a hrála tvrdě od zadní lajny, Strýcová se co nejvíce tlačila k síti a vytvářel na soupeřky tlak.

Při svém podání byly Češky sebevědomé a ani jednou nečelily brejkbolu. Soupeřkám vzaly v každém setu dvakrát servis a bezpečně zápas dotáhly k výhře.

Češi budou čelit i Hingisové

Češky mají letos šanci zaútočit na svůj desátý fedcupový titul v historii a získat hattrick, což se v soutěži naposledy povedlo Španělkám v letech 1993 až 1995.

Se Švýcarskem, které vyhrálo v Německu rovněž 3:2, mají Češky pozitivní bilanci 5:1. "Bude to ale strašně těžké," upozornil Pála, že jeho tým bude čelit světové deblové jedničce Martině Hingisové a mladé hvězdě Belindě Bencicové. Jedinou výhru Švýcarek nad českým týmem zařídila v roce 1998 třemi body právě Hingisová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články