Hlavní obsah

Místo tréninku výlet. Vodním slalomářům zablokoval kanál krokodýl

Hodně nezvyklou situaci museli řešit během přípravy na mistrovství světa v Brazílii mladí vodní slalomáři. Kanál ve Foz do Iguacu, kde šampionát kategorií juniorů a do 23 let příští týden startuje, byl totiž bez divoké vody poté, co přečerpávací turbínu zablokoval a poškodil třímetrový krokodýl. Závodníci tak mohli trénovat jen na hladké vodě.

Foto: Sport.cz

Kanoista Martin Říha s úsměvem krčí rameny nad stavem vody na kanále ve Foz do Iguacu.

Článek

Slalomáři o hrozbě možného setkání s krokodýlem dopředu věděli, asi ale sami netušili, že se trable s plazem objeví tak rychle. „Před příletem jsem si pustil film Největší zabijáci Brazílie a do teď z toho mám trochu strach," prohlásil v tiskové zprávě týmu seniorský mistr Evropy na kajaku Jiří Prskavec. „Často vidíme záchranáře, jak je odhánějí od člunu," dodala neteř Štěpánky Hilgertové Amálie.

Mladé reprezentanty hlavně mrzelo, že do Brazílie vyrazili s výrazným předstihem, aby pojistili dobrou aklimatizaci. Podmínky k tréninku ale měly k ideálu daleko. „Všichni jsme byli ze začátku dost naštvaní, brzký příjezd měla být naše výhoda," láteřila Hilgertová.

„Co se dalo, tak jsme odjezdili na klidné vodě. Myslím, že to ani nevadilo, stejně jsme se museli aklimatizovat a navíc pádlování ve třiceti stupních a stoprocentní vlhkosti je pekelně náročné," přiblížil Prskavec tvrdé podmínky Jižní Ameriky. Pořadatelé proto pro závodníky nachystali podél trati chladicí boxy se zásobami ledu a studené vody.

Vody je obecně málo

Přípravu ale nakonec nekomplikoval jen krokodýl v turbíně. Kvůli nedostatku vody v jezeře nad kanálem totiž závodníci trénují na divoké vodě jen jednou denně a během dne se navíc stále mění výška vody. „Doufáme, že na závody to zvládnou udělat tak, aby aspoň na jednotlivé kategorie byla voda stejná," doufal Prskavec.

Co slalomáře potěšilo, byl výlet na vodopády Iguacu, který jim pořadatelé přichystali jako satisfakci za zmařený trénink. „Voda nám sice netekla, ale tohle byl opravdu zážitek," dodal Prskavec.

Šampionát mladých vodních slalomářů ve Foz do Iguacu startuje příští středu 22. dubna a potrvá do neděle 26. dubna.

Reklama

Související témata: