Hlavní obsah

Vaidišová na US Open vyřadila krajanku Peschkeovou

NEW YORK

Nicole Vaidišová potvrdila na US Open, že je českou tenisovou jedničkou. Šestnáctiletá hráčka v prvním kole v New Yorku jasně přehrála Květu Peschkeovou a krajanku letos na turnajích porazila již počtvrté z pěti zápasů. Do druhého kola grandslamového turnaje postoupili i další Češi - Jiří Novák, Tomáš Berdych, a Michaela Paštiková.

Článek

K premiérové výhře na závěrečném Grand Slamu sezóny se Vaidišová odrazila tvrdým servisem a rychlou hrou. Nenechala se rozhodit tradičně vysokou vlhkostí vzduchu. "Vlhko bylo, ale na Floridě, kde jsem trénovala, to bylo desetkrát horší, takže mi to vůbec nevadilo," řekla šestadvacátá nasazená novinářům.

Vaidišová letos už popáté narazila na některém z turnajů na českou soupeřku a prohrála jen v lednu s Ivetou Benešovou. Na French Open si poradila s Lucií Šafářovou, ve Wimbledonu přešla přes Michaelu Paštikovou a v Torontu vyřadila Hanu Šromovou.

Peschkeová měla hrát taktičtěji

Peschkeová se v utkání s Vaidišovou nedostala do herního rytmu a marně odolávala podání o čtrnáct let mladší hráčky. "Tyhle mladé neakceptují výměny. Raději udělají chybu, než aby se pouštěly do dlouhých výměn," řekla třicetiletá Peschkeová Radiožurnálu. "Stačil kratší míč a ona si šla pro bod. Takticky jsem mohla hrát rozumněji a dělat méně chyb," doplnila.

Soupeřkou Vaidišové ve druhém kole bude Číňanka Ťie Čeng. Asijská hráčka si v prvním kole poradila s další Češkou Ivetou Benešovou, kterou vyřadila po setech 6:2, 3:6 a 6:0.

Novák suverénně, Berdych se nadřel

Jiří Novák při své jedenácté účasti na US Open postoupil podeváté do druhého kola. Třicetiletý Čech, jenž plní roli 23. nasazeného hráče, na úvod porazil Belgičana Dicka Normana po setech 6:4, 6:4 a 6:2. Novákovým příštím soupeřem bude olympijský vítěz Nicolas Massu z Chile.

Pokus navázat na loňskou účast ve čtvrtém kole se zatím daří i Tomáši Berdychovi, jenž také neztratil ani set s Němcem Philippem Kohlschreiberem. Dvaatřicátý nasazený Čech však musel bojovat o každý míč, první dvě sady vyhrál v tie-breaku a tu třetí 6:4. Devatenáctiletého Berdycha čeká Brazilec Ricardo Mello.

Premiéry nezvládli Birnerová a Hernych

Michaela Paštiková se stala po Vaidišové druhou českou tenistkou, která postoupila do druhého kola. Paštiková dnes porazila Italku Ritu Grandeovou 3:6, 7:6 a 6:3. Ve druhém kole se Paštiková střetne s Japonkou Ai Sugijamaovou.

Evě Birnerové se při první účasti v hlavní soutěži dvouhry US Open nepodařilo postoupit do druhého kola. Nad její síly byla devátá nasazená Naděžda Petrovová z Ruska, která ji porazila po setech dvakrát 6:4. Premiéru v hlavní soutěži dvouhry nezvládl ani Jan Hernych, který prohrál v New Yorku s Xavierem Malissem z Belgie 2:6, 5:7 a 2:6.

Přes první kolo se stejně jako loni nedostala ani Barbora Strýcová. V pondělí v noci středoevropského času nestačila na Francouzku Marion Bartoliovou, jíž podlehla po setech 3:6 a 0:6.

Češi na US Open:
Muži, dvouhra - 1. kolo:
Malisse (Belg.) - Hernych (ČR) 6:2, 7:5, 6:2, Novák (23-ČR) - Norman (Belg.) 6:4, 6:4, 6:2, Berdych (32-ČR) - Kohlschreiber (Něm.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4), 6:4.
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Vaidišová (26-ČR) - Peschkeová (ČR) 6:3, 6:1, Paštiková (ČR) - Grandeová (It.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:3, Petrovová (9-Rus.) - Birnerová (ČR) 6:4, 6:4, Ťie Čeng (Čína) - Benešová (ČR) 6:2, 3:6, 6:0, Bartoliová (Fr.) - Strýcová (ČR) 6:3, 6:0.

Reklama