Hlavní obsah

Davisův pohár vyhráli Chorvati, rozhodující bod získal Ančič

BRATISLAVA

Chorvatští tenisté vyhráli poprvé v historii Davisův pohár. Vítězný bod jim zajistil Mario Ančič, který v rozhodujícím pátém utkání porazil v Národním tenisovém centru v Bratislavě Michala Mertiňáka 7:6, 6:3 a 6:4. Chorvatsko zvítězilo nad Slováky 3:2 na zápasy. Chorvati se stali dvanáctou zemí, která se zapíše na populární "salátovou mísu" jako vítěz.

Článek

Za nerozhodného stavu měli papírově navrch Chorvati, stejně jako v celém utkání. Dvaadvacátý hráč světa Ančič totiž změřil síly se soupeřem, postaveným v žebříčku o více než sto čtyřicet míst hůře. Mertiňáka poslal kapitán Slováků na kurt místo Karola Kučery, který hrál v pátek jako náhradník za zraněného Karola Becka.

V prvním setu nebyl žebříčkový rozdíl mezi Ančičem a Mertiňákem znát. Oba hráči dobře servírovali a ani jeden z nich neměl navrch ve výměnách od základní čáry. Až v tie-breaku se projevila zkušenost jednadvacetiletého rodáka ze Splitu, který domácímu hráči povolil jen jeden bod a získal sebevědomí.

Mertiňák ztrácel podání

Ančič se uklidnil, začal mnohem lépe podávat a přidal na razanci. Svoji převahu zúročil hned na začátku druhého setu, kdy získal poprvé v utkání Mertiňákův servis, který mu stačil k zisku sady. Stejný scénář se opakoval na začátku třetího setu. Mertiňák ještě vyrovnal na 3:3, ale znovu přišel o podání v deváté hře. Ančič za pomoci patnácti es a výpadům k síti zápas ukončil.

Po proměněném druhém mečbolu propukla chorvatská oslava. V hledišti bouchaly petardy, zářily červené světlice a tenisté s kapitánem a realizačním týmem rozjeli na ploše vítězný tanec. Hráči se klaněli fanouškům s národní vlajkou na zádech a zpívali vítězný chorál zakončený skandováním "Chorvatsko, Chorvatsko".

Famózní bilance Piliče

Šestašedesátiletý Chorvat Niki Pilič je prvním kapitánem, který vyhrál Davisův pohár na lavičkách dvou různých zemí. Předtím stál u tří titulů Německa v letech 1988, 1989 a 1993. Mezi vítěze se zapíše i Goran Ivaniševič, chorvatský vítěz Wimbledonu, který ukončil kariéru, ale byl v nominaci.

Finále Davisova poháru:
Slovensko - Chorvatsko 2:3
Mertiňák - Ančič 6:7 (1:7), 3:6, 4:6.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články