Hlavní obsah

Schváleno: na olympiádu ve Vancouveru odjede rekordní výprava

PRAHA

Plénum Českého olympijského výboru na svém čtvrtečním zasedání posvětilo vyslání rekordní, 88členné výpravy na hry do Vancouveru. Do Kanady odjede o tři sportovce víc než před čtyřmi lety do Turína a české barvy nebudou mít zastoupení jen v ledním hokeji žen, curlingu a skeletonu. Na 88 sportovců připadá 94 členů doprovodu včetně patnáctičlenného štábu Českého olympijského výboru.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) František Dvořák ukazuje návrh nominace českých reprezentantů na zimní olympiádu 2010 ve Vancouveru.

Článek

Počet sportovců se ale může ještě změnit, Mezinárodní lyžařská federace a Mezinárodní sáňkařská federace bude 25. ledna projednávat dodatečné jmenovité nominace, které mohou otevřít cestu na olympiádu dalším českým reprezentantům. "Největší šance mají sáňkaři a lyžaři," je přesvědčen šéf olympijské výpravy a místopředseda ČOV pro sport František Dvořák. Před olympiádou v Turíně se česká výprava rozrostla po donominaci o tři jména.

Nejpočetnější tým vysílá na hry tradičně lyžařský svaz, který má na seznamu 35 jmen. Naopak nejmenší je výprava rychlobruslařů čítající tři sportovce. „Tým je málo početný, po výsledkové stránce ale velmi silný,“ podotkl Dvořák. "Martina Sáblíková je největší nadějí, její medailové ambice na trojce a na pětce jsou jednoznačné," souhlasila bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová

Podle nejúspěšnější české reprezentantky posledních her v Turíně, kde získala zlato a stříbro, je smutné, že se na tratích ve Whistleru nesejde poprvé od Grenoblu 1968 běžecká štafeta žen. "Realistickým pohledem je pravda, že už za mých dob byl čtvrtý článek slabší a momentálně družstvo na štafetu prostě nemáme. Myslím ale, že čtyři ženy jet mohly. V nominaci je hodně lidí jen pro účast a pro zachování kontinuity a s ohledem na historii i budoucnost českého lyžování se štafeta měla sestavit," je přesvědčená Neumannová.

Nikola Sudová s podmínkou 

Podmíněná je nominace zraněné boulařky Nikoly Sudové. „Do 3. února musí ošetřující lékař Nikoly předat šéflékaři olympijské výpravy Jaroslavu Větvičkovi a předsedovi ČOV Milanu Jiráskovi zprávu o jejím zdravotním stavu. Z ní musí být jednoznačné, zda je či není způsobilá ke startu v olympijském závodě,“ poznamenal Dvořák.

Pět jmen nakonec figuruje v nominaci skokanů na lyžích, šestý závodník Borek Sedlák je veden jako asistent trenéra. Jako člen doprovodu však do závodů zasáhnout nemůže a do nominace by mohl být zařazen jen na úkor některého z kolegů. "Svaz lyžařů tak může s ohledem na výkonnost rozhodnout do 25. ledna," upozornil Dvořák. Nejistá je v tomto ohledu účast Romana Koudelky, který si v minulé sezóně vyskákal pozici jedničky, na své výkony ale nedokázal navázat.

Hlavní výprava odlétá 4. února  

Náklady Českého olympijského výboru související přímo s výpravou dosahují 36 miliónů korun včetně odměn pro medailisty. Ty jsou vyšší než v minulých letech, za zlato bude vypláceno 1,5 miliónu korun, za stříbro 700 tisíc a za bronz 400 tisíc. Medaile hokejistů by byla oceněna podle klíče 10 - 6 - 3 milíióny. Vítězové mají navíc jistotu ročního přísunu plzeňského piva.

Do Kanady již ve středu odletěla k závěrečnému soustředění mužská reprezentace v běhu na lyžích a k posledním předolympijským závodům skikrosař Tomáš Kraus, hlavní část výpravy se ale do Vancouveru vydá 4. února, kdy budou oficiálně otevřeny olympijské vesnice ve Vancouveru a Whistleru. Poslední část olympijského týmu odletí za oceán 11. února, kdy bude naše výprava v olympijské vesnice oficiálně přivítána a na její počest bude vztyčena česká vlajka. XXI. zimní olympiáda bude zahájena 12. února (13. února 3:00 SEČ) a potrvá do 28. února.

Nominace české výpravy na ZOH ve Vancouveru
AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ (5+6 doprovod)
Nikola Sudová, Šárka Sudová, Lukáš Vaculík (všichni boule), Tomáš Kraus, Zdeněk Šafář (oba skikros)
V případě dodatečné jmenovité nominace FIS mohou být zařazeny Martina Konopová (skoky) a Tereza Vaculíková (boule)
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ (7+9 doprovod)
Šárka Záhrobská, Klára Křížová, Ondřej Bank, Kryštof Krýzl, Filip Trejbal, Martin Vráblík, Petr Záhrobský
V případě dodatečné jmenovité nominace FIS mohou být zařazeni Adam Zika, Petra Zakouřilová a Tereza Kmochová.
BĚH NA LYŽÍCH (9+12 doprovod)
Lukáš Bauer, Martin Jakš, Martin Koukal, Dušan Kožíšek, Jiří Magál, Milan Šperl, Iva Janečková, Eva Nývltová, Kamila Rajdlová
V případě dodatečné jmenovité nominace FIS mohou být zařazeni Aleš Razým, Eva Skalníková či Petr Novák.
BIATLON (10+9 doprovod)
Michal Šlesingr, Tomáš Holubec, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Zdeněk Vítek, Magda Rezlerová, Gabriela Soukalová, Zdeňka Vejnarová, Veronika Vítková, Veronika Zvařičová
BOBY (9+4 doprovod)
Ivo Danilevič (dvojbob, čtyřbob), Jan Kobián (dvojbob, čtyřbob), Jan Stokláska (dvojbob, čtyřbob), Dominik Suchý (dvojbob, čtyřbob), Martin Bohman (dvojbob, čtyřbob), Ondřej Kozlovský (dvojbob, čtyřbob), Miloš Veselý (dvojbob, čtyřbob), Jan Vrba (dvojbob, čtyřbob), Vladimír Hladík (dvojbob, čtyřbob)
KRASOBRUSLENÍ (4+4 doprovod)
Michal Březina (jednotlivci), Tomáš Verner (jednotlivci), Kamila Hájková (taneční páry), David Vincour (taneční páry)
LEDNÍ HOKEJ (23+11 doprovod)
Brankáři: Ondřej Pavelec, Jakub Štěpánek, Tomáš Vokoun; obránci: Miroslav Blaťák, Jan Hejda, Tomáš Kaberle, Filip Kuba, Pavel Kubina, Zbyněk Michálek, Roman Polák, Marek Židlický; útočníci: Petr Čajánek, Roman Červenka, Patrik Eliáš, Martin Erat, Tomáš Fleischmann, Martin Havlát, Jaromír Jágr, David Krejčí, Milan Michálek, Tomáš Plekanec, Tomáš Rolinek, Josef Vašíček
RYCHLOBRUSLENÍ (3+3 doprovod)
Martina Sáblíková, Karolína Erbanová (dlouhá dráha), Kateřina Novotná (short track)
SANĚ (4+2)
Jakub Hyman (jednotlivci), Ondřej Hyman (jednotlivci), Luboš Jíra (dvojice), Matěj Kvíčala (dvojice)
V případě dodatečné jmenovité nominace Mezinárodní sáňkařské federace může být zařazena dvojice Antonín a Lukáš Brožové.
SEVERSKÁ KOMBINACE (4+4 doprovod)
Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák, Aleš Vodseďálek
V případě dodatečné jmenovité nominace FIS může být zařazen Petr Kutal, který odjede s výpravou jako cestující náhradník.
SKOKY NA LYŽÍCH (5+4 doprovod)
Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Jakub Janda, Martin Cikl, Roman Koudelka.
SNOWBOARDING (5+7 doprovod)
Michal Novotný, David Bakeš (oba snowboardcross), Šárka Pančochová (U-rampa), Zuzana Doležalová, Petr Šindelář (oba paralelní obří slalom)
V případě dodatečné jmenovité nominace FIS mohou být zařazeni Klára Koukalová, Pavel Heinik (oba snowboardcross) a Martin Černík (U-rampa).

Reklama