Hlavní obsah

Březina montoval kolo pro Jágra: Zodpovědně, aby se Jarda nerozsekal

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Už i hokejista Jaromír Jágr má v olympijské vesnici v Soči na probíhajících zimních hrách k dispozici kolo pro přepravu. Vedení Českého olympijského týmu po příletu reprezentantů ze zámoří zakoupilo dalších dvanáct bicyklů.

Foto: Sport.cz

Krasobruslař Michal Březina se stal v olympijské vesnici specialistou na montování kol pro české reprezentanty. Na snímku skládá bicykl pro Jaromíra Jágra.

Článek

„Pár kol jsme měli už v době příjezdu první části hráčů z Evropy včetně vedení hokejové reprezentace. Nyní, když se připojili i kluci ze zámoří, došlo k dohodě o zakoupení dalších kol," vysvětlil Martin Doktor, šéf české mise v Soči.

Až do pondělí si čeští sportovci museli vystačit se třemi kusy strojů označených samolepkou Czech team, případně spoléhat na oficiální kola od organizačního výboru, která jsou volně k dispozici. „Před startem olympiády byl trošku problém kola sehnat. Chvíli trvalo, než jsme se zorientovali. A rovněž prodejci nebyli moc připravení. Ale když zjistili, že je po kolech poptávka, zareagovali," říkal Doktor.

Ještě před zahájením bojů o medaile po olympijské vesnici či mezi sportovišti drandili na kolech dovezených z domova sportovci Nizozemska, Kanady, Finska, Německa i mnoha dalších reprezentací. Američané si dokonce dovezli malé motokoloběžky. České vedení tehdy shánělo kola pro rychlobruslařky Martinu Sáblíkovou a Karolínu Erbanovou, přičemž se řádně zapotilo, než úkol splnilo. „Nyní šlo všechno skutečně rychle. Jen jde o různé druhy," uvedl Doktor.

Český tým ve srovnání s ostatními reprezentacemi nedovezl bicykly z domova, protože spoléhal na oficiální stroje od organizátorů. „Slibovali, že jich bude dostatek a nemáme je brát. Jenže skutečnost je jiná, kol je málo. A navíc s oficiálními se může jezdit jen po vesnici, zatímco kola každého týmu je možné použít k přepravě až do haly, což většina sportovců využívá," upozornil Doktor. Problém byl i s technickou způsobilostí jednotlivých strojů.

V úterý už tak mohli do jídelny či k poslednímu tréninku před zápasem se Švédskem i hokejový útočník Jaromír Jágr či zkušený matador Petr Nedvěd. Stroje pro ně přitom připravil krasobruslař Michal Březina, který už v předešlých dnech složil kolo sám pro sebe.

„Nová kola jsem skládal zodpovědně, především brzdy, aby se Jaromír Jágr někde nerozsekal," prohlásil s úsměvem český krasobruslař, když měl práci cyklistického mechanika hotovou.

Kola českého týmu ve srovnání s ostatními zeměmi parkují na chodbě domu s apartmány pro české sportovce. „Chodba v přízemí je dostatečně dlouhá a prostorná," pronesl Doktor s tím, že nové stroje budou hokejisté využívat s největší pravděpodobností zejména k přepravě po vesnici: „Hlavně do jídelny. Když člověk musí cestu absolvovat několikrát, tak se unaví."

Reklama