Hlavní obsah

Tichý protest? Některé holky si v Soči dají na snowboard duhu, říká Pančochová

Praha

V úterý přiletěla ze zámoří, zítra letí do Soči. Na otočku se v Česku objevila Šárka Pančochová, česká snowboardová naděje pro zimní olympiádu ve slopestylu. „Ani domů do Uherského Brodu se nestihnu podívat,“ litovala, když si byla nafasovat olympijskou kolekci.

Foto: Petr Horník, Právo

Snowboardistka Šárka Pančochová při interview.

Článek

Jak se vám kolekce líbí? Snowboardová móda je přece jen odlišná...

Musím říct, že není špatná. Letos se jim docela povedla, ve Vancouveru se mi moc nelíbila.

V jaké náladě jste z Ameriky přiletěla?

Bohužel jsem teď třikrát spadla na X-Games, tak zrovna nadšená nejsem. Ale vzala jsem si z toho nějaké ponaučení, což je před olympiádou dobré vědět.

Čím to, že vám ani jedna jízda na X-Games nevyšla?

Bohužel jsem měla málo rychlosti na prvním skoku a nepodařilo se mi ho přeskočit. Ani jedna jízda mi nesedla. Předpokládala jsem, že bych na X-Games mohla zajet dobrý výsledek a bylo by to dobré povzbuzení před Soči ale bohužel, co nadělám… Zase jsem si říkala, že jsem si to aspoň vybrala před olympiádou.

Ulevilo se vám, že jste se nakonec vešla i mezi startující na U-rampě?

Já tak trochu věděla, že pojedu obě disciplíny. Jen jsem na svěťáku v Kanadě potřebovala zajet dobrý výsledek do Top 15. Podařilo se mi to odjet, dala jsem si úplně nejvíc safe (na jistotu – pozn. red.) jízdu, abych nějaký výsledek zajela a měla body pro nominaci na olympiádu.

Na olympiádě už to asi budete muset rozbalit víc.

Teď, když už jsem se tam dostala, nemusí být nic safe.

Vypadáte jako pohodářka, kterou nic nerozhází. Býváte před závody nervózní?

Záleží. Olympiáda je jednou za čtyři roky, budu se snažit nic nepokazit. Trochu nervózní asi budu, ale se mnou tam budou trenéři Martin Černík i Jožin Toufar jako psychická podpora.

Jak velký význam teď freestyle snowboardová komunita olympiádě přikládá?

Trochu tam byla nervozita kolem posledního závodu v Kanadě, kdy dost lidí nemělo ještě vyjeté body, a museli zajet dobrý výsledek. Já byla v klidu, protože jsme to měla víceméně jisté, jela jsem tam kvůli rampě a slopestyle byl bonus. Olympiáda je jednou za čtyři roky, všichni se na ni chystají, snowboarding mediálně provaří, což všichni v našem sportu chtějí, aby víc lidí jezdilo na snowboardu. Tím pádem je olympiáda největší závod, hned potom X-Games, ale tím, že jsou každý rok, letos nebyly tím nejdůležitějším.

Řešíte s ostatními snowboardistkami témata, která se her v Rusku dotýkají? Některé organizace kritizují porušování lidských práv či zákon o propagaci homosexuality…

Určitě se o tom bavíme. Některé holky si dají duhu na prkno a Německo má dokonce duhovou kolekci oblečení.

Také zvažujete nějaký podobný tichý protest?

Radši ne. Norové a další země nevědí, jak to v Rusku chodí. Přijde mi, že je lepší nic neříkat.

Vy jste v Rusku byla vloni při testovacím závodě v U-rampě. Jak se vám tam líbilo?

Dobré to bylo. Hlavně na kopci byl super prašan. Krásný terén, málo lidí, paráda…

Reklama