Hlavní obsah

Francouzský krasobruslařský pár nevyhrál, ale přepsal historii

Francouzský krasobruslařský pár Vanessa Jamesová, Yannick Bonheur sice skončil v soutěži sportovních dvojic až na 14. příčce, i tak se ale jednou provždy zapsal do olympijské historie. Jamesová s Bonheurem se totiž stali prvním párem tmavé pleti, který na hrách v soutěži krasobruslařských dvojic startoval.

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Vanessa Jamesová a Yannic Bonheur při své volné jízdě.

Článek

Přestože Francouzi skončili v poli poražených, získali si odvážnou akrobatickou volnou jízdou na svou stranu diváky v hale Pacific Coliseum. Předvedli sérii několika vysokých skoků, riskantní zvedačky i odhozy a stali se díky tomu oblíbenci publika.

Na příběhu francouzské dvojice je pikantní také to, že se dali dohromady díky internetu - na stránkách, na nichž krasobruslaři hledají partnery do páru. "Nehledal jsem však s cílem, abych našel dívku s tmavou pletí. Prostě jen někoho, kdo to bude chtít zkusit a pracovat na tom," řekl novinářům sedmadvacetiletý Bonheur.

Sám doufá, že právě jejich příklad může v tomto sportovním odvětví ledacos změnit. "Věříme, že v budoucnosti můžeme vyhrát hodně medailí a mít v krasobruslení také kouče a rozhodčí s tmavou pletí," prohlásil Bonheur.

Jeho sportovní partnerka Jamesová se narodila právě v Kanadě, posléze individuálně závodila za Británii a minulý rok obdržela francouzské občanství. S Bonheurem bruslí tři roky. "Věřím, že krasobruslařů s tmavou pletí bude přibývat a postupně uvidíme i více takových dvojic," doplnila dvaadvacetiletá Jamesová.

Francouzi nicméně zdaleka nebyli prvními krasobruslaři tmavé pleti na olympiádě. Američanka Debi Thomasová získala v Calgary 1988 bronz, pětinásobná mistryně Evropy Surya Bonalyová z Francie startovala v 90. letech pod pěti kruhy třikrát.

Reklama