Hlavní obsah

Sáblíková ukončí asi sezónu, zvažuje, co dál

PRAHA

Rychlobruslařka Martina Sáblíková s největší pravděpodobností ukončí letošní veleúspěšnou sezónu. Právu to řekl její trenér Petr Novák. Neobhajovala by tak vítězství ve Světovém poháru na dlouhých tratích a nebojovala by ani o titul mistryně světa ve víceboji.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková zdraví diváky po triumfu na trati 5000 metrů na olympijských hrách ve Vancouveru.

Článek

„Uvažujeme o tom, protože Martina dosáhla skvělého úspěchu. Všichni jsme hodně unavení, především ona neustále chodí na rozhovory, ale to k takovému úspěchu patří. Tři olympijské medaile ji stály spoustu psychických i fyzických sil. To, co jsme chtěli dokázat, se povedlo ve Vancouveru. Má dvě zlaté a jednu bronzovou medaili, je nejúspěšnější českou zimní olympioničkou. Co si přát víc. Nemá smysl přepínat síly. Ale zvážíme to po návratu domů. Možná opravdu sezónu ukončíme a budeme odpočívat. Martina je ale bojovnice, třeba bude chtít na obou akcích startovat, i třeba s rizikem, že jako olympijská vítězka prohraje. Uvidíme. I kdyby nevyhrála, už nemusí nic dokazovat,“ řekl Petr Novák.

Od 12. do 14. března se jede v Heerenveenu finále Světového poháru. „Martina ho vede a mohla by Světový pohár vyhrát celkově počtvrté za sebou. O týden později je na stejném oválu uskuteční mistrovství světa ve víceboji. I to je lákavé, ale tahle sezóna byla opravdu velmi namáhavá. Od října jsme byli doma jen dvakrát. Naostro jsme začali v úvodu listopadu závodem Světového poháru v Berlíně. Jen o Vánocích si Martina s Karolínou Erbanovou trochu odpočinuly,“ dodal Novák.

Domů přiletí v úterý dopoledne

V baště nizozemského i světového rychlobruslení má Sáblíková svůj fanclub. „Lidé jí tam mají moc rádi. Ráda tam závodí, protože nikde není tak skvělá atmosféra. Možná kvůli nim změníme rozhodnutí. Nechám to Martině, ať se rozhodne podle toho, jak se bude cítit,“ nechal situaci přeci jenom otevřenou Novák.

Trojnásobná olympijská medailistka přiletí s českou olympijskou výpravou speciálem v úterý v 11.20 hodin na terminál 3 pražského letiště v Ruzyni. „Měli jsme původně letět sami přes Calgary. Rozhodli jsme se ale pro návrat s výpravou. To je vzkaz i pro naše fanoušky, kteří nám telefonovali a psali, že nás přijedou přivítat na letiště. Už se na ně i domů moc těšíme, vždyť jsme v Americe víc než měsíc,“ řekl Novák s tím, že se také těší na odpočinek a zatím nepřemýšlí o příští sezóně. „Na to je dost času. Chceme si úspěch vychutnat i s těmi, kteří nám fandili doma,“ zdůraznil.

Ve čtvrtek Sáblíková absolvuje křest a autogramiádu knihy ,Martina Sáblíková - zázrak na bruslích´. Uskuteční se v 16 hodin v knihkupectví Dobrovský v Obchodním centru Arkády na pražské Pankráci.

Reklama