Hlavní obsah

Alexandr plac. Ovečkin neplánuje zvolnit, přesilovka je jeho ráj

New York/Praha

Je to jeden z těch ofenzivních rekordů, které v NHL nedrží Wayne Gretzky. Ačkoli Great One v přesilovkách zaznamenal v kariéře fascinujících 890 bodů, s góly v početních výhodách je to u něj výrazně slabší (204). I Jaromír Jágr má víc (217). Na vrchol této historické statistiky ovšem šplhá nejlepší kanonýr současnosti Alexandr Ovečkin.

Foto: Mark Zaleski, ČTK/AP

Kanonýr Washingtonu Capitals Alexander Ovčkin během utkání s Nashvillem.

Článek

Dvě trefy v jedenáctigólové přestřelce s Nashvillem, osamostatnily kapitána Washingtonu na čtvrtém místě v počtu branek vstřelených v přesilovkách. Čtyřiatřicetiletý Ovečkin jich zaznamenal už 247, což je přes 37 procent z jeho celkem 661 gólů nastřílených v NHL od sezony 2005-06.

Před ruskou mašinou už je tak jen trio přesilovkových šelem:

Dave Andreychuk - 274 gólů, Brett Hull - 265, Teemu Selänne - 255.

Málokdo ale pochybuje, že se pořadí 'na stupních' v brzké době nezmění.

"Umí se prosadit, i když na něj soupeři hrají mnohem agresivněji. Zkoušejí Alexe eliminovat spoustu let. A stejně jim to není moc platné," říká o svém esu kouč Capitals Todd Reirden.

Dvě situace ze čtvrtečního duelu v Nashvillu byly názornou ukázkou Ovečkinovy střelecké metody.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Washingtonský Alexander Ovečkin oslavuje gól proti Nashvillu.

Jakmile se jeho spoluhráči ujmou v přesilovce puku, přesune se na svůj oblíbený plac v levém kruhu. Základem je, aby si členové první přesilovkové eskadry, kterou ve Washingtonu kromě Ovečkina tvoří Nicklas Bäckström, T.J. Oshie, Jevgenij Kuzněcov a John Carlson puk pěkně rychle posunovali z hokejky na hokejku. Pak se vytvoří prostor pro kanonýra, který do té doby jako by nevzrušeně pozoruje cvrkot...

Když ale Ovie práskne do puku, je po legraci, což dvakrát poznal i finský gólman Predators Pekka Rinne. "Můžete se pak jen modlit, ať vás trefí," povzdechl si český brankář Caroliny Petr Mrázek.

Šestkrát po sobě zaznamenal Ovečkin v přesilovkách minimálně 17 gólů za sezónu a v Nashvillu položil základ pro další obdobný výkon.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Zaútočí Alexander Ovečkin i na Gretzkého rekordy?

V minulosti už jsme z nejrůznějších stran slyšeli, jak zpomaluje a stárne. Že už to prý není ono. Jenže Ovečkin se těmto hlasům může jen pousmát. V minulé sezóně si 51 góly zajistil už osmou Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části.

Vzhledem k neskutečné konzistenci nevypadá nepřekonatelně ani Gretzkého absolutní rekord - 894 gólů. K jeho vyrovnání Ovečkinovi chybí momentálně 233 branek. Což znamená zhruba osm třicetigólových sezon, nebo sedm pětatřicetigólových či šest čtyřicetigólových...

Proč ne? Za posledních pět ročníků vynechal Ovečkin celkem jen pět utkání, což je vzhledem k jeho neúprosnému kontaktnímu stylu hry naprosto unikátní.

A tak jen zbývá otázka, zda bude mít dostatek motivace i energie, aby Gretzkého 'nepřekonatelnou' cifru vymazal z prvního místa. Že by snad někdy v sezóně 2025-26?

Reklama