Hlavní obsah

Šafářová - Čepelová 4:6, 6:1, 12:10Šafářová znovu utekla z mečbolu, Kvitová se loučí! Pomstí ji Strýcová?

Londýn
Aktualizováno

Tenistka Lucie Šafářová si zahraje osmifinále dvouhry Wimbledonu. V česko-slovenském souboji přetlačila Janu Čepelovou 4:6, 6:1 a 12:10, poslední set trval hodinu a půl. Loučí se naopak dvojnásobná šampiónka Petra Kvitová, letos dohrála v All England Clubu už ve 2. kole, což je její nejhorší výsledek od roku 2009, kdy vypadla už po prvním duelu. Turnajová desítka prohrála s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou zápas, který několikrát přerušil déšť, 5:7 a 6:7. Vítězku čeká v dalším kole, pravděpodobně už v neděli, další česká reprezentantka Barbora Strýcová. Dohrála i Kateřina Siniaková.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Lucie Šafářová (na snímku) v napínavém zápase udolala Slovenku Janu Čepelovou a postoupila do čtvrtého kola Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

I zápas Šafářové se Slovenkou Čepelovou, která letos ve Wimbledonu senzačně vyřadila světovou dvojku a vítězku Roland Garros Garbiňe Muguruzaovou, byl kvůli dešti přerušen za stavu 3:3. Po návratu brněnská rodačka úvodní sadu ztratila 4:6 a poté byl zápas znovu přerušen. Po návratu na dvorec česká tenistka vládla a druhé dějství získala v poměru 6:1.

Potřetí byl zápas přerušen za stavu 2:2 v rozhodující sadě, pak tenistky zvládly dvě hry (3:3) a znovu musely do útrob areálu. Ani čtyřnásobné přerušení duelu a fakt, že za stavu 8:9 v rozhodujícím dějství čelila mečbolu, však Šafářovou nezastavily. Už v úvodním zápasu proti deblové parťačce Bethanii Mattekové-Sandsové z USA utekla dokonce ze tří mečbolů a i tentokrát dramatickou koncovku zvládla. V 21. gamu se jí povedl klíčový brejk, zápas dopodávala a po dvou hodinách a 36 minutách mohla radostně zvednout ruce nad hlavu.

"Celkem to trvalo šest hodin. Nejhorší bylo asi zastavování hry. Sotva se dostanete do tempa, zase jdete z kurtu. Několikrát jsme se rozehrávaly. To hrozně vysává energii. Jsem ráda, že jsem zůstala soustředěná a že jsem to vybojovala," uvedla na konci dlouhého dne.

V hledišti Šafářové fandil i Radek Štěpánek, s kterým budou hrát v Londýně soutěž ve smíšené čtyřhře. Šafářová se do této fáze grandslamu na trávě v Londýně dostala třetím rokem v řadě. Po dvouhře pro Šafářovou ale den na kurtech ještě neskončil. Šla ještě hrát čtyřhru a s Mattekovou-Sandsovou mají duel s australsko-ruským párem Gavrilovová, Kasatkinová přerušen kvůli tmě za stavu 2:6, 6:0 a 5:5.

"Ty bláho, to byl den. Bylo to fakt náročné," řekla evidentně unavená Šafářová a těšila se do postele. "Budu se snažit dobře vyspat a zregenerovat," řekla. V neděli ji čeká dohrávka čtyřhry a v pondělí v boji o účast ve čtvrtfinále narazí na Jaroslavu Švedovovou (96. na WTA) z Kazachstánu, s níž má nepříznivou bilanci 0:3.

Kvitové schází úderová jistota

Před rokem dohrála Kvitová při obhajobě titulu z roku 2014 ve 3. kole. Letos neprožívá úplně povedenou sezónu a doufala, že se ve Wimbledonu chytí. V utkání s rovněž levou rukou hrající Makarovovou se hodně snažila, ale chyběly jí jistota a uvolněnost v úderech.

Již v pátek do zápasu vstoupila ztrátou podání. Brejk sice získala v osmé hře zpět, ale pak znovu o servis přišla a poté i o úvodní set 5:7. Na začátku druhé sady podávala, vedla 40:30, ale začalo hustě pršet. Proto si hráčky rychle sbalily věci a prchly do šatny.

Vstup do dohrávky české reprezentantce vyšel. Rychle prolomila soupeřce servis a ujala se vedení 2:0, záhy se však Rusce podařil stejný kousek. Za stavu 3:3 znovu hráčky vyhnal z kurtu déšť, pak jim krátce dovolil sehrát jeden game a znovu se musely před kapkami ukrýt. Za stavu 5:4 nevyužila tenistka z Fulneku setbol a sada dospěl až do tie breaku, v němž byla úspěšnější pětatřicátá hráčka žebříčku.

"Nemůžu si vyčítat, že bych do toho nedala všechno. Jsem ráda za to, jaká to byla úroveň a jak jsem to odehrála. Ráda bych, aby to dopadlo jinak, ale ona mi v důležitých momentech nedala nic zadarmo, musela jsem si to uhrát a to jsem vždy zkazila. Bojovala jsem, ale nešlo to," řekla Kvitová novinářům.

Ještě před prvním deštěm stihly dohrát zápas deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Šesté nasazené a stříbrné olympijské medailistky právě z Londýna porazily čínský pár Liang Čchen, Wang Ja-fan až po boji a třech dnech 7:6, 3:6 a 9:7.

Zaskočit favorizovanou Polku Agnieszku Radwaňskou se marně pokoušela ve třetím kole další Češka Kateřina Siniaková. Prohrála po setech 3:6 a 1:6.

Siniaková vyřadila o kolo dříve turnajovou třicítku Caroline Garciaovou z Francie a troufala si také na Radwaňskou. V utkání s bývalou finalistkou Wimbledonu a loňskou vítězkou Turnaje mistryň ale narazila. Polka se skvěle hýbala a nutila hrát soupeřku mnoho úderů navíc, z kterých Češka kazila. Naopak Radwaňská v prvním setu udělala jen jednu chybu a jeden brejk jí k zisku sady stačil.

Siniaková se snažila vydržet co nejdéle ve výměně nebo přejít k síti a hrát útočně, ale proti Radwaňské nic nefungovalo. Česká tenistka ve druhé sadě přišla třikrát o podání a za hodinu a dvě minuty o celý zápas. Postupem do 3. kola si nicméně dvacetiletá hráčka vylepšila grandslamové maximum a v příštím vydání žebříčku WTA by se mohla vrátit do světové stovky.

Déšť narušil čtvrtý z šesti dnů turnaje a organizátoři v pátek rozhodli, že se poprvé po 12 letech a počtvrté v historii bude hrát také první neděli.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 miliónu liber):
Dvouhra ženy - 2. kolo:
Makarovová (Rus.) - Kvitová (10-ČR) 7:5, 7:6 (7:5)
3. kolo:
Šafářová (28-ČR) - Čepelová (SR) 4:6, 6:1, 12:10
A. Radwaňská (3-Pol.) - Siniaková (ČR) 6:3, 6:1
Čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Liang Čchen, Wang Ja-fan (Čína) 7:6 (7:3), 3:6, 9:7
Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Allertová, Schmiedlová (ČR/SR) 6:2, 6:1
Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) - Kuzněcovová, Vinciová (Rus./It.) 5:7, 6:2, 6:1
Strýcová, Krajiceková (ČR/Niz.) - Erraniová, Kalašnikovová (15-It./Gruz.) 4:6, 7:5, 6:2
Garciaová, Mladenovicová (2-Fr.) - Voráčová, Schuursová (ČR/Niz.) 6:2, 6:2.
Muži - čtyřhra, 1. kolo:
Štěpánek, Zimonjič (14-ČR/Srb.) - Johnson, Querrey (USA) 7:6 (7:4), 6:3
Rosol, Džazírí (ČR/Tun.) - Evans, Glasspool (Brit.) 6:4, 6:2.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Sá (ČR/Braz.) - Stosurová, Peers (Austr.) 6:4, 4:6, 6:4.
Další sobotní výsledky Wimbledonu najdete zde.
Postoupí Lucie Šafářová přes Jaroslavu Švedovovou z Kazachstánu do čtvrtfinále Wimbledonu?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 4525 čtenářů.

Reklama

Související témata: