Hlavní obsah

Kvitová - Büyükakcayová 7:6, 6:3Kvitová si na US Open zahraje o osmifinále. Veselý proti světové jedničce nenastoupil, končí i Šátral

jsv, mm, jisČTKSport.cz
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová si na US Open zajistila účast ve třetím kole! Česká jednička zdolala ve středu na hlavním dvorci Arthura Ashe tureckou debutantku na newyorském grandslamu Caglu Büyükakcayovou 7:6 a 6:3. Jiří Veselý měl vyzvat obhájce titulu Novaka Djokoviče, ale kvůli zánětu předloktí byl nucen souboj se světovou jedničkou odříci. Své účinkování ve Flushing Meadows neprodloužil Jan Šátral - Francouz Gaël Monfils byl nad jeho síly, byť s ním český tenista svedl vyrovnaný souboj. Dvanáctý hráč světa nakonec vyhrál 7:5, 6:4 a 6:3.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Petra Kvitová slaví vítězství nad Caglou Büyükakcayovou z Turecka v druhém kole US Open.

Článek
Fotogalerie

Do zápasu s Büyükakcayovou nevstoupila Kvitová dobře, začala ztraceným servisem. Její soupeřka, která je ve světovém žebříčku o 50 míst níž, si však neudržela podání hned třikrát za sebou a česká tenistka vedla 5:2. Pak si však také již potřetí prohrála servis a umožnila Büyükakcayové vyrovnat na 6:6.

Tie break už ovládla jasně 7:2 a ve druhé sadě nepřipustila komplikace. Nasazená čtrnáctka si držela podání, zatímco první turecká vítězka turnaje WTA si od stavu 3:3 servis dvakrát prohrála. Míčkem do autu Büyükakcayová umožnila Kvitové proměnit první mečbol.

"Byla jsem minulý týden nemocná, ale každý den se to zlepšuje. Cítila jsem se na kurtu dobře a cit ve hře byl také lepší. Ona je velká bojovnice. Věděla jsem, že budu muset hrát agresivně. V tie breaku to bylo těžké, především když jsme prohrávala 0:2. Ona píše historii v Turecku a všichni jsme rádi, že tenis je na vzestupu všude," citovala Kvitovou agentura Reuters.

Příští soupeřkou dvojnásobné wimbledonské šampiónky bude Svitolinová, která v Riu šokovala vítězstvím nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA. Na Kvitovou ale ve čtvrtfinále olympijského turnaje nestačila (prohrála 2:6, 0:6). Česká tenistka vede v bilanci vzájemných zápasů 3:1.

Veselý dal přednost léčbě

Grandslamový debutant Šátral, jenž do hlavní soutěže postoupil poprvé v kariéře z kvalifikace, je nasazen na velký kurt č. 17. Šátral se dosud nikdy se svým dnešním soupeřem neutkal, naopak třiadvacetiletý Veselý měl na Djokoviče příjemné vzpomínky. Se Srbem sice hrál pouze jednou, v dubnu na antuce v Monte Carlu ho ale senzačně porazil.

Odveta se ale nekoná. Veselý se ve 2. kole rozloučil bez boje. Kvůli zranění ruky nenastoupil a Srb může před utkáním 3. kola s úspěšnějším z dvojice Guido Pella z Argentiny a Michail Južnyj z Ruska využít čas k doléčení potíží s levým zápěstím.

Veselý skrečoval už před šesti dny v generálce na US Open osmifinále ve Winston-Salemu. V New York v 1. kole po téměř čtyřhodinová bitvě porazil v pěti setech Saketa Myneniho z Indie, ale zranění ho v utkání omezovalo. "Je tam zánět v předloktí, který je na ústupu, ale jakmile hraju, tak to tlačí na nerv a znecitlivuje mi to ruku. Než jít na kurt s tím, že bych to s největší pravděpodobností nedohrál, tak je lepší to takhle odstřihnout a začít se léčit," řekl 49. hráč světa Radiožurnálu.

Šátral dohrál, Monfilse ale prověřil

Stopku ve druhém kole vystavil českému debutantovi na grandslamu Gaël Monfils. Šestadvacetiletý Jan Šátral sice srdnatě bojoval, světové dvanáctce ale neubral ani set. První prohrál poměrem 5:7, další dva pak 4:6, 3:6 a po dvou hodinách musel přijmout porážku.

Šátral přesto odehrál dobrý grandslam. Místo v pavouku si vybojoval přes kvalifikaci, v 1. kole pak otočil duel s Američanem Mackenziem McDonaldem z 0:2 na sety ve svůj prospěch.

US Open (tvrdý povrch, dotace 46 303 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Veselý (ČR) bez boje
Monfils (10-Fr.) - Šátral (ČR) 7:5, 6:4, 6:3
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (14-ČR) - Büyükakcayová (Tur.) 7:6 (7:2), 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (12-USA/ČR) - Aojamaová, Ninomijaová (Jap.) 6:4, 6:2
Klepačová, Srebotniková (13-Slovin.) - Schmiedlová, Voráčová (SR/ČR) 6:2, 6:2
Další středeční výsledky zde.

Reklama

Související témata: