Hlavní obsah

Mají se muži a ženy stravovat odlišně?

Markéta LyachováSport.cz

Taky občas vyběhnete a po chvíli si spíláte: Že já jsem si raději nedala k obědu salát? Váš žaludek reaguje na guláš s pěti knedlíky a dává vám to náležitě „sežrat“. Dodržování zásad nutričně vyvážené stravy je pro běhání nezbytné. Je ale opravdu jiné pro muže a pro ženy? Nebo nás jen „masírují“ agresivní reklamní kampaně?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jídlo. Boj, který nikdy nekončí. Ryba, nebo guláš se šesti?

Článek

V doporučených denních dávkách důležitých živin totiž žádné rozdíly podle pohlaví nejsou. O potravinových výrobcích pro sportovce často rozhodují pracovníci obchodního a marketingového oddělení – a pro ně je hlavním měřítkem komerční úspěšnost. I proto jde „funkčnost" častou stranou.

Metabolismus živin je určován více faktory. Z hlediska rozdílů mezi pohlavími jsou to především hormony. Ať už jde o ty ženské či mužské, jejich tvorba není u každého jedince stejná. Podle hormonální výbavy se mohou dokonce obě skupiny překrývat.

Ženy mají méně svalů

I z toho důvodu někteří výživoví poradci tvrdí, že to, zda jste muž nebo žena má podstatný vliv na jídelníček na hubnutí, nikoliv ale na běh. Ženy mají přirozeně méně svalové hmoty, což znamená, že oproti mužům přirozeně spalují méně kalorií. A tomu je třeba stravování přizpůsobit. Jídelníček pro ženy má být méně kalorický, naopak muži si musejí dát záležet na tom, aby jedli více bílkovin (mají více svalů – bílkoviny jsou pro svalstvo nezbytné).

Důležitá je tedy vyvážená strava. „A to je záležitost, která je velmi individuální podle pohlaví, věku, výšky, hmotnosti, zdravotního stavu, fyzických a psychických aktivit. V praxi to znamená, že neexistuje jedna vyvážená strava pro všechny," říká dietoložka Kateřina Cajthamlová pro Český rozhlas. "Liší se strava mužů, strava žen, strava lidí, kteří mají sedavé zaměstnání, lidí, kteří sportují. Vyvážená strava prostě musí odpovídat živinově."

Železo a hořčík

Ženy to mají podle Cajthamlové ještě o něco těžší. "U žen je dokonce potřeba vědět, v jaké se nachází fázi menstruačního cyklu, protože ta potřeba živin a energie se liší – v době, kdy menstruuje, většinou bývá trošku nižší. V druhé fázi cyklu, kdy roste tělesná teplota a tělo se připravuje na ztrátu krve, zase mají ženy často různé chutě, zejména na sladké."

Menstruační cyklus se projevuje také ztrátou železa z organismu. Doporučuje se i zvýšený příjem hořčíku, který má příznivý vliv na psychiku při premenstruační tenzi.

Rozdíly mezi muži a ženami mohou nastat i v potřebě vitamínů, po většinu života jsou však minimální. Výrazně se ale projevují v době, kdy se žena snaží otěhotnět.

Pokud se rozhodnete pro koupi výživových doplňků, pravděpodobně budete mít problém orientovat se v široké nabídce trhu. Jen málokdo opravdu ví, co mu chybí. Je tedy možné, že budete zbytečně utrácet peníze za něco, co vaše tělo nepotřebuje. Nejlépe tedy uděláte, když se obrátíte na odborníky.

Máte problém dodržovat zdravou stravu při sportu?
Ano
56 %
Ne
23,2 %
Někdy to je boj
20,8 %
Celkem hlasovalo 643 čtenářů.

Reklama