Hlavní obsah

Je ztělesněným zdravím – zelená a kyselá. Dejte se na limetky!

Praha

Malé, zelené a nenápadné ovoce z rodiny citrusových plodů může mít i ve světě běhu své nezastupitelné místo. A to nejen jako přísada do alkoholického koktejlu na oslavu úspěšně završené sezóny. Svými vitamíny i obsahem olejů má co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Limetka - raději do salátu, nebo do nápoje?

Článek

V našich končinách je nejdostupnější limeta (též nazývaná zdrobněle limetka) mexická. Sklízí se a dováží se k nám ještě nezralá, takže její až svítivě zelená barva určitě nepřekvapí. Zralejší plody bývají nažloutlejší. Tento citrusový plod je krásně šťavnatý a zajímavé chuti. Hojně se používá v barech při přípravě míchaných nápojů jako mojito nebo cuba libre. Její působení na rozvíjení chutí je známo a hojně využíváno především v asijské kuchyni. Výborná je na marinování masa. A používá se také při přípravě lahodných moučníků nebo sorbetů.

Oleje získané ze slupek plodů se používají v kosmetice do celé řady přípravků péče o pleť. Využívají se také jejich dezinfekční účinky.

TIP: Zkuste si připravit lahodné a zdravé smoothie z banánů, lístků špenátu a limetky!

Přínosy limetky pro lidské zdraví jsou dobře známy už po staletí. Dávným námořníkům sloužily plody jako bohatý zdroj vitamínu C, kterým se chránili před potenciálně smrtelnými kurdějemi. Tento vitamín zcela zásadní pro správné fungování imunitního systému a krvetvorby (lidské tělo jej nedokáže syntetizovat) však není jediným trumfem limety. Dále jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, antioxidanty a látky usnadňující detoxikaci organismu. Přírodní kyselina citrónová také urychluje spalování tuků.

Reklama