Hlavní obsah

Bolesti kolene: Syndrom iliotibiálního traktu (ITBS) – častý, ale dobře řešitelný problém běžců

Praha

Bolest na zevní straně kolene, zvlášť při běhu z kopce nebo do kopce, postupně se zhoršující řezavá bolest, která vás nutí zastavit a další den nelze chodit ze schodů, tak se projevuje diagnóza s krkolomným názvem ITBS.

Foto: bebalanced.cz

Při překonávání ITBS může hodně pomoci také cvičení na pěnovém válci.

Článek

Iliotibiálního trakt je široký vazivový pruh na zevní straně stehna. Jde od pánve až na zevní stranu kolene. Důležité je to, že se do něj v jeho horní části upíná sval, který se podílí na boční stabilizaci pánve. Tento sval se zapojí vždy, když stojíte na jedné noze, tedy při každém kroku. Pokud bude pracovat společně se svými dalšími kolegy bočními stabilizátory, bude vše v pořádku. Pokud ale bude na tuto práci sám, bude přetížen, více napnut a napne i svůj úpon – tedy iliotibiální trakt. A tak vzniká problém zvaný ITBS.

Syndrom iliotibiálního traktu je způsoben nadměrným třením tohoto vazivového pruhu o kostěný výstupek na zevní straně kolene. Třením zde může dojít ke sterilnímu zánětu, který je zdrojem bolesti. Příčinou je právě zvýšené napětí iliotibiálního traktu, tedy i svalu, který se do něj upíná. Tření je největší při pokrčení kolene okolo 30 stupňů, proto se bolest vyskytuje nejčastěji při chůzi po schodech či běhu v kopcovitém terénu. V počátečním stádiu se bolest může objevovat až po určité uběhnuté vzdálenosti, třeba po 10 – 15 km. Tato vzdálenost se postupně zkracuje a bolest nastupuje dříve. Po velkém přetížení může dokonce místo zteplat, zčervenat a zamezí vám v chůzi na několik dní.

Příčina ITBS

Příčinou je výše zmíněné napětí svalu povázky stehenní. K tomu dojde vlivem nerovnováhy mezi svaly, které se starají o to, abychom se udrželi na jedné dolní končetině. Sval povázky stehenní pracuje více, když není v optimálním postavení pánev. Respektive je více vysazená. To se projevuje nadměrným prohnutím v bedrech. Běžec zpravidla s tímto problémem v běhu takzvaně „sedí". Ostatní boční stabilizátory se tak dostanou do nevýhodného biomechanického postavení a nemohou se na stabilizaci pánve podílet. Také se setkáváme s tím, že je příčina výš, a to v trupu. Při jednostranně špatně fungujících hlubokých svalech trupu se běžec při běhu uklání do strany. Při došlapu se na stranu stojné nohy ukloní a celá dolní končetina zrotuje dovnitř. Anebo může za problém pouze více pronující chodidlo, respektive propadlý kotník dovnitř.

Ať tak či tak, problém bývá ukryt v samotném pohybovém aparátu, ne v zátěži. Vzhledem k tomu, že vnitřní síly vedoucí k vyššímu napětí celého traktu působí při každém kroku, nejde tuto bolest přeběhat. Počáteční funkční problém, který je snadno odstranitelný cvičením a uvolněním svalu a celého traktu, může přerůst do chronického zánětu v místě tření až ke strukturálním změnám úponu traktu. Proto není záhodno bolest tlumit a běhat dál.

Jak ITBS vyléčit?

Pomoci si můžete jednak uvolněním boční strany stehna, tedy mechanickým rozpracováním třeba na pěnovém válci nebo kuchyňském válečku. Může pomoci i tejpování a protahování. To ovšem neřeší příčinu problému a tak nemusí vést k trvalému odstranění potíží. V počátečním stádiu, či pokud problém vznikl jednorázovým přetížením, může jen takové uvolnění pomoci.

Pro trvalé řešení je nutné ovlivnit správné postavení pánve a zapojení svalů na zevní straně kyčle ve stojné fázi nohy. Možností, jak cvičit, je mnoho, mezi velmi účinné patří fyzioterapeutická metoda dynamické neuromuskulární stabilizace (DNS). Tato metoda řeší příčinu vašich obtíží, což je její výhoda oproti jiným metodám. ITBS tedy nemusí zůstat dlouhodobým problémem, ale můžete se ho zbavit natrvalo.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Reklama

Související témata: