Hlavní obsah

On/Off ‒ rychlý, těžký, kvalitní trénink

Je jasné, že zima nejspíš není nejlepší období pro rychlostní tréninky a počasí i tréninkový plán nabádají spíše k pomalým a dlouhým kilometrům. Přesto bychom neměli úplně zanedbávat ani tu rychlost. Těžko se nabývá, lehko se ztrácívá. Abychom ji přes zimu neztratili úplně, můžeme svá rychlá svalová vlákna poškádlit jednoduše vypadajícím tréninkem z Kanady.

Foto: Profimedia.cz

Nový trénink - nové impulzy pro vaši rychlost.

Článek

Ať už běháte zatím jen „kratší" tratě typu desítek a podobně, nebo patříte mezi ostřílené maratonce, tento trénink je pro vás vhodný. Později budete na stopkách s povděkem sledovat, jak zrychlil váš krok ‒ ještě lépe než Zaječická hořká. Nejvhodnější je samozřejmě atletický ovál, pokud máte po ruce něco takového navíc ve vyhřívané hale, dobře vám tak!

TRÉNINK je jednoduchý
On (zapnuto, autor patrně myslel forsáž) 800 metrů v tempu 3-5 km
Off (vypnuto) 400 metrů v tempu 10 km
4-6 opakování

Osmistovky bychom měli běhat velmi rychle, zhruba v tempu, jakým závodíte na 3-5kilometrových tratích. Čtyřstovky jsou volnější, ale nejde o úplné vypuštění, spíše zpomalení na vaše tempo desítky. Důležité je přecházet plynule mezi jednotlivými fázemi, žádný odpočinek, zastavování. Tělo tak musí pracovat i během „odpočinkové" čtyřstovky, což má blahodárné účinky na rezistenci vůči pociťované námaze ‒ a samozřejmě na rychlost. Klíčové je neběžet 800 příliš rychle a 400 příliš pomalu.

Vytrvalci (půlmaraton, maraton) by měli zvládnout šest opakování. Běžci na kratší distance vystačí se čtyřmi. On/Off může být příkladem krátkého, rychlého, kvalitního tréninku, ale ještě lepší je, když představuje jen začátek další práce. S tréninky vysoké kvality (náročnosti) to, hlavně přes zimu, nepřehánějte. Dva za týden úplně stačí.

Reklama

Související témata: