Hlavní obsah

Psi dotáhli svého slepého pána do cíle

Běžec Thomas Panek z New Yorku se stal prvním slepým pokořitelem trati tamního půlmaratonu, který jej dokončil nikoli za pomoci takzvaných trasérů, lidských vodičů, ale psů. Sám ztratil zrak až během života a pomoci podobně postiženým lidem se snaží i prostřednictvím svého běhu.

Foto: Profimedia.cz

Labradorští retrívři doprovodili svého šampiona do cíle. (ilustrační foto)

Článek

Panek je nyní 48letým obyvatelem South Salemu. Brzo po svých 20. narozeninách ztratil zrak, to mu ale nezabránilo pokořit od té doby kromě jiného i dvě desítky maratonů. Vždy jej na trati doprovázeli školení vodiči. Thomas ale postrádal to největší kouzlo běhu ‒ nezávislost. A tak začal trénovat s vodicími psy. A protože zkušeností s takovým výcvikem bylo málo, rozhodl se do něj proniknout sám. Už roku 2015 sám nastartoval program výcviku psů pro běžecký trénink u neziskové organizace Guiding Eyes for the Blind, kterou nyní také řídí.

Na trati půlmaratonu jej doprovázeli celkem tři psi, kteří s ním běželi něco jako štafetu. Po celou dobu to byli oni, komu bylo dovoleno udávat závodní tempo. Běžce vždy doprovázel jeden pes, který se na předem stanovených místech vystřídal se svým čtyřnohým kolegou.

Všechna tři zvířata byla stejné rasy, šlo o labradorské retrívry. Jejich jména jsou Westley a Waffle, třetí Gus je služebně nejstarší. Ten měl právo doběhnout s páníčkem poslední úsek a probíhat tak s ním také závěrečnou cílovou rovinkou. A právě on je také na cílových fotografiích s medailí kolem krku. Byl to jeho poslední velký výstup před zaslouženým odpočinkem.

Pejsci svému pánovi dopomohli k pěknému výslednému času 2:20:51. Sami měli při výkonu stejně jako jejich pán na nohou boty na ochranu tlapek. Thomas Panek tento společný běh využil k získání finančních prostředků pro zrakově postižené běžce potřebující vodicí psy. Sám Panek už vycvičil 24 psů kompletně, dalších 12 jich čeká dokončování výcviku.

Reklama

Související témata:
Šimon Pánek
Retrívr
Labradoři
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články